Zwarte shirts

Qatar-statement van Oranje: 'Football supports change'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPQatar-statement van Oranje: 'Football supports change'
RTL

In zwarte t-shirts met 'football supports change' zijn de spelers van het Nederlands elftal het veld opgelopen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Onder toeziend oog van 5000 toeschouwers maakten ze daarmee een statement. Ze willen actie om de arbeidsomstandigheden in Qatar te verbeteren.

Georginio Wijnaldum speelt met een aanvoerdersband met daarop de tekst Football Supports Change. Het shirt dat Oranje droeg, is hetzelfde shirt als de wat Denemarken morgen draagt als het tegen Moldavië speelt. De KNVB hoopt dat er snel veel landen volgen, zodat de actie aan kracht wint.

Het statement van Oranje

Een band om je arm betekent in het voetbal echt wat.
Je leidt je elftal; in je club, voor je land, er wordt naar je gekeken.
Een armband in het voetbal heeft impact, altijd.
Vaak als we rouwen, maar ook als we iets willen zeggen.
Voor vrijheid, tolerantie, inclusiviteit dragen we banden.

Dan zijn we collectief aanvoerders.
Als het moet, als we vinden dat iets niet kan of juist anders moet.
Zoals nu: ‘Football Supports Change’.
Overal. Ook in Qatar.

Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden
Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken.
Ons voetbal zetten we daarom in voor verandering. Gezamenlijk.
Want: ‘Football Supports Change’.

 

Arbeidsmigranten werken in Qatar volgens mensenrechtenorganisaties onder zeer slechte omstandigheden aan onder meer de stadions voor het komende WK.

'Gevoelig onderwerp'

"Het is een gevoelig onderwerp, maar we willen iets doen" zei Matthijs de Ligt gisteren. "Noorwegen en Duitsland zijn al met een statement gekomen. We zijn niet de eerste, maar het gaat er om dat je iets doet. Het maakt niet zoveel uit wanneer, als je maar iets doet."

De spelersraad van Oranje heeft donderdag vergaderd. "Toen is dit ook besloten", zei De Ligt. "We zien ook dat de buitenlandse arbeiders daar in een lastige situatie zitten. Belangrijk is ook dat iedereen bij ons erachter staat om iets te doen. Dat is het geval. We hebben dit uitgebreid met elkaar besproken. De komende periode gaan we met andere bonden en spelers van andere landen kijken of we nog iets gezamenlijk kunnen doen."

Nederland - Letland is een bijzondere wedstrijd. Niet per se vanwege de tegenstander, meer door de scheidsrechter: de Française Stéphanie Frappart. Dat gebeurde nooit eerder.

5000 toeschouwers

Bij de wedstrijd in Amsterdam zijn 5000 toeschouwers aanwezig. Zij mogen - zonder afstand en mondkapje - genieten van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland. Maar ook voor corona-onderzoekers is het een belangrijk moment: "Dit is het echte werk."

De toeschouwers moeten zich van tevoren laten testen en moeten bij binnenkomst de uitslag tonen. Met deze Fieldlab-experimenten hopen onderzoekers te kijken hoe we binnenkort weer veilig naar feesten, stadions en andere evenementen kunnen.

Er mogen 5000 toeschouwers bij de wedstrijd zijn. © AP
Er mogen 5000 toeschouwers bij de wedstrijd zijn.