Sport

Zwemster Van Roon voelt zich bestolen van olympisch ticket

Door ANP··Aangepast:
Zwemster Van Roon voelt zich bestolen van olympisch ticket
RTL

Voor zwemster Valerie van Roon voelt het alsof ze is bestolen van een olympisch ticket. Dat zei de 22-jarige zwemster na de finale van de 50 meter vrije slag bij het kwalificatietoernooi in Eindhoven. "Ik had me volgens alle regels en reglementen gekwalificeerd, ik heb negatieve testen gehad en in quarantaine gezeten. Alles volgens de regels. Uiteindelijk is dat olympische ticket uit mijn handen gerukt door juridische procedures. Dat is hoe het is", zei Van Roon, vechtend tegen de tranen.

De jonge zwemster vierde begin december in Rotterdam feest toen ze zich met een tijd 24,63 seconden plaatste voor de Spelen. Van Roon zou samen met Ranomi Kromowidjojo in Tokio in actie komen op dit nummer, tot een juridische strijd begon. Femke Heemskerk ontbrak namelijk in Rotterdam omdat ze in quarantaine zat vanwege een positieve coronatest van haar man. Ze eiste een herkansing en haalde uiteindelijk via een tuchtzaak haar gelijk. Een compromis volgde: beide zwemsters kregen in Eindhoven nog een kans om hun tijd te verbeteren.

"Ik werd betrokken bij iets waar ik nooit bij betrokken had mogen worden", aldus Van Roon. "Het was: joh, los jij het maar op. Ik moest de kastanjes uit het vuur halen voor alle partijen. Ik had twee keuzes, beide waren heel vervelend, dus wat moet je dan kiezen? Het was altijd in mijn nadeel. Als ik niet akkoord was gegaan met deze oplossing, dan had ik daar nog maanden mee gezeten. Het is na een paar heel vervelende maanden heel zuur om met niets in je handen te staan. Dat is aan een paar partijen te wijten. Ik heb geen zin om hier verder een juridische strijd over te voeren. Maar het is een feit dat de KNZB in de eerste plaats de reglementen niet goed heeft opgeschreven."

Tranen

Van Roon zag Heemskerk vrijdagochtend in de series met 24,28 ruim onder haar 24,63 duiken. Het gebeurde vlak voordat ze zelf het water in moest. "Ja, natuurlijk kreeg ik dat mee. Hoe kan je dat niet mee krijgen als het door het hele stadion wordt geroepen? Maar ik moest gewoon mijn eigen race zwemmen. Het blijft één baantje. Ik heb dat baantje al honderden, duizenden keren gedaan. Ook richting de finale wist ik dat ik nog een kans had. Er was nog niets verloren. Als je een baan hebt, heb je een kans."

Van Roon kwam echter niet verder dan 24,85 (series) en 24,84 (finale). Haar olympische droom eindigde daardoor langs de rand van het zwembad in Eindhoven in tranen.