Geen WK voetbal voor Italië, ook Turkije blijft thuis

Door Stan Timmerman··Aangepast:
© Associated Press / ANTONIO CALANNIGeen WK voetbal voor Italië, ook Turkije blijft thuis
RTL

Italië vertrekt eind dit jaar niet naar het WK in Qatar. De Europees kampioen van 2021 liet zich in eigen stadion verrassen door voetbaldwerg Noord-Macedonië: 0-1. Portugal bereikte wel de finale van de play-offs voor WK-deelname. Cristiano Ronaldo en de zijnen wonnen met 3-1 van Turkije, waarvoor Feyenoord-middenvelder Orkun Kokcü tachtig minuten speelde.

Na tien minuten dacht Portugal op voorsprong te komen via Diogo Jota, maar de vleugelspeler van Liverpool wist vanaf een meter of drie de bal over te schieten.

Na een kwartier was het dan toch raak voor de Portugezen. Bernardo Silva schoot op de paal, maar Otavio was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Op slag van rust verdubbelde Jota de voorsprong. Het was opnieuw Otavio die belangrijk was bij het doelpunt, ditmaal gaf hij de voorzet. De slechts 1.78 meter lange Jota wist de Turkse doelman Ugurcan Çakir te verrassen met een kopbal in zijn korte hoek.

Na een uur spelen kwam Turkije terug in de wedstrijd. Een heerlijke steekpass van Cengiz Ünder kwam terecht bij Burak Yilmaz, die de aansluitingstreffer kon maken.

Vijf minuten voor het einde kreeg Turkije dé kans om nog een verlenging af te dwingen. Een makkelijk gegeven strafschop werd uiteindelijk gemist door Yilmaz, die de bal huizenhoog over schoot.

In minuut 92 maakte PSG-verdediger Nuno Mendes nog de 3-1 voor Portugal.

Op 29 maart gaat Portugal het opnemen tegen Noord-Macedonië, dat zeer verrassend Italië uitschakelde in de play-offs: 0-1. De winnaar van het treffen gaat naar het WK in Qatar.

Italië was bij het vorige WK, in Rusland, ook al afwezig en het is de eerste keer ooit dat het land twee keer achter elkaar een WK mist.

De laatste knock out-wedstrijd van de Italianen op een WK, is de gewonnen finale van 2006. Toen werd Frankrijk geklopt na een penaltyreeks.