Voetbal

Deze 8 dingen mis je zeker niet aan amateurvoetbal

Door VTBL··Aangepast:
© Getty ImagesDeze 8 dingen mis je zeker niet aan amateurvoetbal
RTL

Het seizoen bij de amateurs is ten einde. Dat is al teleurstellend genoeg, dus gaan we het er niet nog verder inwrijven. Bekijk het eens van de andere kant: als je heel eerlijk bent, is er ook genoeg dat we zeker niet gaan missen tijdens de maanden zonder amateurvoetbal.

De thuisfluiter

De wedstrijd is tien minuten oud en beide ploegen gaan mooi gelijk op. Zeven aandachtige toeschouwers krijgen waar voor hun geld, maar dan gaat de spits van de thuisploeg zonder reden naar de grond in het strafschopgebied. De scheidsrechter tovert een glimlach op zijn gezicht en weet dat hij mag: een strafschop voor de thuisploeg. Net nu Tinus, normaal vaste vlagger, invalt als doelman. Vrije trappen krijg je wel vaak mee, maar niet buiten de middencirkel. 

Teamgenoot met een te grote mond

Je speelt een bal naar deze teamgenoot en ach, die had misschien een metertje meer richting z'n voeten gekund, maar een aanname behoort tot de mogelijkheden. Terwijl de teamgenoot zich beter had kunnen richten op die aanname, laat-ie 'm over de zijlijn lopen en richt hij zich tot jou. "Waarom sta je hier überhaupt? We kunnen beter met tien man staan. Kan jij volgende week thuisblijven?" 

© Getty Images

Kanonskogels op je bovenbeen bij strenge vorst

Je staat er al niet van harte, want je had net zo goed bij de kachel kunnen zitten, vergezeld door een goede pot voetbal op televisie. Toch heb je je laten overhalen door je teamgenoten en bibber je met bevroren voeten over een grasveld dat van steen gemaakt lijkt. Net als je denkt dat het niet erger kan, voel je een pijn waarvan je vergeten was dat je er een beetje door sterft. 

Vroeg verzamelen

Wedstrijden voetbal je vaak in het weekend en dat is nou net de tijd dat je een beetje verloren slaap kan inhalen. Bij je eigen vereniging heb je het goed geregeld, maar er zit altijd wel een tegenstander tussen die nog boodschappen moet doen voor het avondeten. Daarom leek het ze een goed idee om elke twee weken rond 10.00 uur op het veld te staan. Slim is het wel, want jouw halve team staat nog te slapen. 

Slecht veld

De avond voor de wedstrijd lig je in bed al te fantaseren over de prachtige steekbal, of fenomenale aanname. In die dagdromen vergeet je echter vaak één ding: een gebrek aan grassprieten op die modderpoel. Na negentig minuten mag je blij zijn als je niet vier keer door je enkel bent gegaan door diepe gaten binnen de lijnen. 

© Getty Images

Koude douches

Je hebt je weer zonder succes staan uitleven op het veld en komt de kleedkamer binnen. De derde helft begint wat stil en één voor één lopen jij en je teamgenoten naar de douche. Die eerste schreeuw is genoeg en gaat door merg en been, het is weer raak: een ijskoude douche, net nadat je keihard bent afgedroogd op het veld. 

Conditietraining

De zelfbenoemde trainer is woedend. Met 4-1 op de broek tegen de hekkensluiter. Dat kon als titelkandidaat, zoals aan het begin van het seizoen afgesproken, niet door de beugel. Jouw oefenmeester roept jullie daags na de blamage bij elkaar en steekt achter het hek nog een sigaret op. "Ik ben er wel klaar mee jongens, want voor m'n lol kom ik niet elke zaterdag. Het is wekelijks een hel om naar te kijken, dus dat mogen jullie ook eens voelen. Leg die ballen maar aan de kant, vandaag gaan we lopen."

Wasbeurt

Rollend door de modder hebben jullie een punt over de streep getrokken. Voldaan zit je op het houten bankje en gooi je de wedstrijdkleding naar het afvoerputje. De coach kijkt op zijn lijstje en noemt jouw naam: "Jij moet wassen!" Uren extra werk, want hoe krijg je al die moddervegen uit de shirts? Verschrikkelijk. 

© Getty Images