ICT-bedrijf van Wesley getroffen door hackers: 'Dit raakt mij heel diep'

Honderden bedrijven zijn slachtoffer geworden van een grote internationale cyberaanval. Het gaat in ieder geval om twee Nederlandse bedrijven, waaronder klanten van ICT-bedrijf VelzArt. "We zijn met man en macht bezig de klantensituaties te restoren", zegt directeur Wesley Born tegen RTL Nieuws.
Gisteravond zijn meerdere computers wereldwijd lamgelegd door een aan Rusland gelinkte hackersgroep. De ransomware werd verspreid via VSA-software van het Amerikaanse bedrijf Kaseya. Die software wordt veel gebruikt door IT-dienstverleners om systemen van hun klanten op afstand te beheren.
'Impact behoorlijk groot'
ICT-bedrijf VelzArt doet al sinds 2010 zaken met Kaseya. "Gisteravond rond 18.30 uur kregen wij de eerste meldingen van servers die niet meer werkten. Daarna hebben we gelijk actie ondernomen met een crisisteam. De impact is behoorlijk groot. Een groot deel van onze klanten heeft er last van."
VelzArt heeft honderden klanten. Zij worden geadviseerd voorlopig hun systemen niet aan te zetten. Het team van VelzArt is gisteravond direct begonnen met het herstellen van de klantensituaties.
Wat is ransomware?
Bij ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, breken cybercriminelen in op systemen van bedrijven om ze te versleutelen. Pas na betaling van losgeld geven ze de sleutel om die blokkade ongedaan te maken.
Losgeld gevraagd tot 5 miljoen dollar
Born: "Er zijn verschillende meldingen van losgeldaanvragen, die variëren tussen de 49.000 dollar en de 5 miljoen dollar. Die aanvragen gaan naar onze klanten toe, maar wij zijn verantwoordelijk voor de situatie. We zullen uiteindelijk alle klanten weer aan de gang hebben, maar de vraag is hoelang het zal duren. Het kost tijd."
"Het bedrijf is letterlijk en figuurlijk je kindje. Dit raakt mij heel diep. Onze klanten moeten verder en daar doen we alles voor", zegt Born.
Ook technisch dienstverlener Hoppenbrouwers in Udenhout is getroffen door de cyberaanval.