RTL Wonen

Zelf gras zaaien? Zo doe je dat!

Door Joëlle de Niet··Aangepast:
Zelf gras zaaien? Zo doe je dat!
RTL

We kunnen genoeg redenen bedenken om voor een gazon te kiezen in de tuin. Het staat mooi, het is milieuvriendelijk en het is heerlijk aan je voeten. Dus heb jij nou een tuin met veel tegels? Weg ermee. Want met dit handige stappenplan tover jij je tuin om tot een groen paradijs. Niks geen grasmatten, zaaien maar!

Wanneer zaaien?

Er is geen specifiek moment waarop je gras per se zou moeten zaaien. Graszaadjes blijven namelijk gewoon wachten op de perfecte weersomstandigheden tot ze gaan kiemen. Maar... het kan dus wel zijn dat als je het vroegtijdig zaait er vogels en andere beestjes gaan snoepen van de zaadjes.

Om dat te voorkomen en te zorgen dat je gras sneller hecht aan de grond, kun je het beste op de volgende momenten zaaien: in het voorjaar en de nazomer. Een graszaadje heeft een bodemtemperatuur van minimaal 10°C nodig om te kiemen. Daarbij is het belangrijk dat de bodem vochtig is. In het voorjaar en de nazomer voldoet het weer meestal aan deze eisen en zal je gazon snel gaan groeien.

Voorbereiding

Gras heeft een goede bodem nodig om in te kunnen groeien. Het moet diep kunnen wortelen om voldoende water te krijgen in droge periodes. Dat doe je door de grond van tevoren goed om te spitten. Heb je nog oud gras staan, verwijder dit dan niet maar spit dit gerust mee om. Het oudere gras verteert in de grond en geeft je nieuwe grasmat weer goede voedingsstoffen.

Activeren

Om een gezond gazon te hebben, is het belangrijk dat het bodemleven geactiveerd wordt. Met bodemleven bedoelen we de beestjes en voedingsstoffen die in de grond zitten. Deze zorgen voor een vlotte groei en goede gezondheid van je gazon. Dit kan je doen door – vóór het zaaien – bodemactivators in de bovenste laag grond te mixen. Het is geen must, maar het zal er wel voor zorgen dat jij minder werk hebt aan het verzorgen van je gazon.

Soorten grond

Voor verschillende soorten grond komt er ook verschillende voorbereiding aan te pas. Wat hierboven is gezegd, geldt voor elke soort grond, maar vanaf nu zit daar verschil in.

Heb je zanderige en arme grond? Voeg dan meststoffen toe om de bodem wat steviger en voedzamer te maken voor de graszaden.

Is je grond erg zwaar en kleiachtig? Dan kun je het beste turf of zand erdoor mengen. Zo maak je de grond losser en zal de water afvoer en toevoer makkelijker gaan.

Nadat je de grond hebt bewerkt, hark je het goed door om het stuk vlak te maken. Loop het daarna goed aan en hark het nog een keer. Deze keer haaks op de eerste keer. Loop de grond opnieuw aan en herhaal dit tot het er strak en naar wens uitziet.

Het zaaien kan beginnen!

Als je dan je grond hebt voorbereid, kan je beginnen met het zaaien van je gazon. Je moet er met het zaaien voor zorgen dat je het zo gelijk mogelijk doet.

Daar is een handig trucje voor: Verdeel de graszaden in twee delen. Zaai het eerste deel over de lengte in de grond en zaai vervolgens het tweede deel haaks daarop. Zo krijg je geen gekke strepen in je gazon en blijft het mooi gelijk. Het is wijsheid om er vervolgens een dun laagje zand overheen te leggen en dit zachtjes aan te harken. Vogels zijn namelijk dol op graszaden en op deze manier vallen ze minder op én waaien ze minder snel weg. 

Direct na het zaaien is het belangrijk om het ‘soon to be gazon' goed te sproeien. Zoals je al eerder kon lezen heeft gras een vochtige omgeving nodig om goed te kunnen groeien. Een net aangelegde grasmat moet de eerste twee weken twee á drie keer per week gesproeid worden.

Een grote fout die beginnende graszaaiers maken, is dat ze te veel water geven na het aanleggen. Geef je gazon dus een goede drinkbeurt, maar overdrijf het niet.

Pas ook op dat je niet na het zaaien direct over de grasmatten gaat lopen. Dat kan pas als het gras voldoende ontkiemd is. Na twee weken zullen ook de wortels lang en sterk genoeg zijn om het gras goed aan de bodem te laten hechten.

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinTuinierenTuinbouwWonenInspiratie