Onkruid vervelend? Niet altijd! Hier is het allemaal goed voor
Van onkruid willen we vaak het liefst zo snel mogelijk af. We willen nou eenmaal geen 'indringers' in ons mooie gazon of plantenborder. Toch kun je misschien maar beter stoppen met alles wieden en schoffelen. Onkruid is namelijk toch wel ergens goed voor!
Kennis van je grond
Je zou het misschien niet gelijk denken, maar van onkruid kun je juist veel leren. Het vertelt namelijk veel over de staat van je grond. Niet elk soort onkruid kan in elke soort bodem groeien. Kijk maar eens naar wat je in de tuin hebt staan. Misschien is je grond wel hartstikke geschikt voor een moestuin óf heeft het juist een helpende hand nodig om te herstellen.
Laten we beginnen met de positieve boodschappen die verschillende soorten onkruid je kunnen geven. Herdertasje, klein knopkruid, vogelmuur, brandnetel, straatgras en zevenblad kan alleen maar groeien in voedselrijke grond. Heb je deze dus in je tuin staan? Dan is het misschien een idee om juist op die plek een moestuin of pluktuin te starten. Hier lees je hoe je zelf zo’n pluktuin kunt maken.
Helaas kan het ook zo zijn dat het niet zo goed gaat met de grond. Klein hoefblad groeit bijvoorbeeld in een bodem met een slechte structuur. En ridder- en veldzuring wijzen op een zure grond. Niet alle planten kunnen overleven in zo’n stukje tuin. Kleefkruid en kaasjeskruid groeien het liefst in een stikstofrijke grond en hopklaver nestelt zich altijd in een kalkrijke bodem.
Biodiversiteit
Het is belangrijk dat we de natuur een handje helpen waar het kan. Het is dan ook niet altijd even goed voor de biodiversiteit om al dat onkruid steeds maar weg te halen. Zo worden bijvoorbeeld paardenbloemen steeds meer teruggedrongen, terwijl ze zo’n goede voedselbron zijn voor de bijen en andere insecten.
Brandnetels zorgen dan weer voor meer vlinders in de tuin. Deze vliegende beestjes leggen namelijk graag hun eitjes op deze plant. Pas er wel mee op dat je de brandnetels gecontroleerd laat groeien. Ze verspreiden zich namelijk supersnel en overspoelen al snel je hele tuin. En dat is nou ook weer niet wat je wil natuurlijk. Ben je geprikt door een brandnetel? Grote kans dat er een plant in de buurt groeit die de pijn kan verzachten. Welke dat zijn lees je hier.
Gebruik het voor van alles!
Als je er dan toch voor kiest om (een deel) van het onkruid weg te halen, gooi het dan niet zomaar in de bruine kliko! Want ook van onkruid dat je al uit je tuin hebt gehaald kun je nog verschillende dingen maken. Denk maar eens aan compost. Dit is een natuurlijke manier om voeding voor je tuin te maken. Zo zijn brandnetels bijvoorbeeld rijk aan magnesium, zwavel en ijzer en dat is weer hartstikke goed voor je planten.
Ook heermoes hoef je niet gelijk weg te gooien. Hier kan je bijvoorbeeld thee voor je tuin van maken. Dat werkt goed als schimmel- en luizenbestrijder. Je leest hier hoe je die ‘tuinthee’ zelf maakt.
Onkruid in de keuken
Je kan onkruid niet alleen hergebruiken in de tuin, maar ook in de keuken. Van brandneteltopjes kun je bijvoorbeeld heerlijke soep maken. En zowel de jonge bladeren van zevenblad én paardenbloemen zijn hartstikke gezond én lekker in de sla of op een broodje. Daarnaast kun je van paardenbloemen ook nog eens siroop of jam maken. De keuze is reuze!
Fotocredits:
- Headerfoto: Lisovskaya - iStock
- Foto 1: DavidPrahl - iStock
- Foto 2: franswillemblok - iStock