RTL Wonen

Stokrozen zaaien? Dit moet je weten!

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Stokrozen zaaien? Dit moet je weten!
RTL

Stokrozen zijn prachtige zomerbloeiers die niet alleen menig tuin, maar ook straten, stoepjes én gevels opfleuren. Ze komen voor in alle kleuren van de regenboog en kunnen tot wel 2 meter hoog worden. Wil je ze zelf ook zaaien? Je leest er hier alles over!

Stokrozen 

Stokrozen, of Alcea rosea zoals ze officieel heten, zijn prachtige planten die het ontzettend goed doen langs een muur of schutting. De perfecte zomerbloeier om je kale gevel of schutting mee op te fleuren dus. Ze bloeien van juli tot en met september en komen voor in allerlei kleuren; denk aan wit, roze, bordeauxrood, donkerpaars, geel en zelfs zwart. Gemiddeld worden de planten 120 tot zelfs wel 200 cm lang, waarbij de bloemen in rijen dicht op de stam zitten. In de meeste gevallen zijn de bloemen enkelvoudig, maar er bestaan ook stokrozen met dubbele bloemen, deze hebben dus iets meer weg van een echte roos. 

Het leuke aan stokrozen is dat je er ontzettend lang van geniet. Niet alleen omdat de bloeiperiode vrij lang is, maar ook omdat de plant ieder jaar weer terugkomt, mits de omstandigheden goed zijn natuurlijk. Zodra de bloemknoppen uitgebloeid en uitgedroogd zijn laten ze hun zaadjes los en zoeken ze hun weg in de grond om het jaar daarop weer te bloeien. Dit is dan ook het moment om de uitgebloeide bloemknoppen te 'plukken' en de zaadjes ook elders te planten! 

Uitgebloeide bloemknoppen met zaadjes
Uitgebloeide bloemknoppen met zaadjes

Eenjarig of tweejarig

Inmiddels bestaan er eenjarige én tweejarige varianten, aangezien er al lange tijd op wordt gekweekt. De eenjarige varianten bloeien al in hetzelfde jaar dat je ze gezaaid hebt. Bij tweejarige stokrozen is dat niet het geval. Deze hebben het eerste jaar nog nodig om te groeien, zonder te bloeien. Schrik niet in de winter, want dan sterft de plant boven de grond af. Gelukkig groeien de wortels onder de grond gewoon door. In de lente erna loopt de plant weer uit en zal de stokroos alsnog bloeien. De jaren daarna zal de plant steeds opnieuw bloeien in de lente. 

De beste plek om stokrozen te zaaien 

Omdat de plant lange en dunne stengels heeft zijn ze erg gevoelig voor wind. Daarom kun je het beste een plek langs de muur of schutting kiezen waar de plant over het algemeen weinig wind, maar véél zon vangt (halfschaduw is ook goed). Ook is het handig om er rekening mee te houden dat stokrozen het goed doen op grond die niet al te lang nat blijft. Kies dus voor een plek met een goede afwatering. Daarnaast kun je ze het beste in de volle grond zaaien, ongeveer 1 cm diep en met circa 40 cm afstand tussen de zaadjes. 

Stokrozen in Groningen (stad).
Stokrozen in Groningen (stad).

Het beste moment om stokrozen te zaaien

Zaai je eenjarige stokrozen, dan kun je dit het beste in half april of mei doen. Dan heeft de plant nog genoeg tijd om te kunnen bloeien in juli en augustus. Tweejarige stokrozen kun je in mei, juni of juli (of eventueel nog begin augustus) zaaien. De zaadjes zullen al snel kiemen en uitgroeien tot kleine planten met veel bladeren, maar er zullen dit jaar nog geen bloemen aan komen. Ook de kenmerkende lange steel blijft nog even uit. De lente en zomer erna gaat de plant de hoogte in en komen er veel bloemen aan. 

Stokrozen verzorgen en beschermen

Als je ze net gezaaid hebt kun je ze wat water geven, maar verder is dit in principe niet nodig, tenzij het een lange periode extreem droog is. Iets wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt. 

Verder hoef je stokrozen nauwelijks te verzorgen, al kun je ze eventueel wel extra ondersteunen met een lange stok als ze bijvoorbeeld toch veel wind blijken te vangen. Bind in dat geval de stengel losjes vast aan de stok, zodat ze niet omwaaien, buigen of knakken. 

Fotocredits

Marjolein Sintenie 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: