RTL Wonen

Dit zijn de voor- én nadelen van de blauweregen

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Dit zijn de voor- én nadelen van de blauweregen
RTL

De blauweregen (Wisteria) is een prachtige klimplant met vele voordelen, maar toch kent deze plant ook een aantal nadelen. Heb je de blauweregen in jouw tuin of wil je er eentje, verdiep je er dan eens in zodat je hier rekening mee kunt houden. We hebben de voor- en nadelen van de blauweregen voor je op een rijtje gezet.

Nadelen

1. Giftig

Deze weelderige klimplant is dan wel een plaatje om te zien, maar helaas is het ook een giftige plant. De peulen en zaden zijn zeer giftig, doordat ze de giftige stof glycoproteïne lectineen bevatten. Daarnaast zijn ook de wortels en twijgen giftig.

Deze giftige plant veroorzaakt bij inname van slechts twee peulen al onprettige symptomen, zoals braken, misselijkheid en maagkrampen. Als dit gebeurt is een bezoekje aan het ziekenhuis ter observatie zelfs erg aan te raden. Daarnaast zit er sap in de blauweregen. Ook hier moet je mee oppassen, want als het sap in je ogen komt kan dit leiden tot ernstige irritatie van het hoornvlies. Om deze redenen zul je uit moeten kijken met deze beeldschone klimplant, vooral bij kinderen en huisdieren.

2. Groeit snel

De slingerplant – die oorspronkelijk uit het verre oosten komt – wordt met gemak 20 tot 25 meter hoog. De bloeitijd is van begin mei tot half juni – als je om je heen kijkt in je omgeving zul je zien dat deze plant nu volop in bloei staat!

Maar de blauweregen groeit enorm snel, waardoor het noodzakelijk is om deze van tijd tot tijd te snoeien. Doe je dit niet, dan heeft deze plant voor je het weet alles overwoekerd. Het is daarom aan te raden om de plant twee keer per jaar een snoeibeurt te geven. En bijkomend voordeel: als je hem in toom houdt, zorg je er ook voor dat hij meer bloemen krijgt.

3. Schade aan je gevel

Deze klimplant is dus een enorm snelle groeier. Als je de blauweregen niet regelmatig een knipbeurt geeft kunnen de uitlopers schade aanrichten aan je gevel. En dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je huis. Pas dus op dat je de plant niet te veel zijn eigen gangetje laat gaan en snoei de blauweregen op tijd.

Voordelen

1. Kan bijna overal groeien

De blauweregen is een klimplant die op elke standplaats zijn gangetje kan gaan. De plant kan in de volle zon overleven, maar ook als er halfschaduw is. De klimmer staat graag in een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar hij doet het ook goed in kleigrond. Een ander voordeel aan deze mooie eyecatcher is dat hij prima tegen het winterse klimaat kan.

2. Eenvoudig om te zaaien

Een voordeel van deze prachtige klimplant is het eenvoud in zaaien én vermenigvuldigen. Het is mogelijk om het zaad zelf te oogsten uit de peulen die na de bloei ontstaan. Wacht even tot de zaden rijp zijn en stop ze vervolgens in de grond. Je zult in het voorjaar zien dat ze zich zullen ontkiemen.

Let er wel op dat de blauweregen alleen bloeit op tweejarig hout. Het kan dus vaak wel drie jaar duren voordat ze gaan bloeien.

3. De geur trekt bijen, hommels en andere insecten aan

In de bloemen van de blauweregen schuilt veel nectar. Een groot voordeel aan deze mooie klimplant is dat hij door de nectar vele vlinders en bijen aantrekt.

Omwille van de nadelen, zijn er dus ook genoeg voordelen aan deze prachtige klimplant. Weerhoud je niet om de plant niet te nemen, want als je goed oplet en de plant goed verzorgt is de blauweregen een magische toevoeging in je tuin of gevel!

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
PlantTuin