Lente

Waarom de bloemen in het voorjaar vaak geel zijn

Door Lana Schut··Aangepast:
© iStock - catolla Waarom de bloemen in het voorjaar vaak geel zijn
RTL

De meteorologische lente is weer van start, wat gepaard gaat met ontluikend groen én natuurlijk heel veel voorjaarsbloemen. Wit, geel, blauw, paars... ze zijn er in heel veel mooie kleuren. Maar is het je wel eens opgevallen dat ze vaak toch overwegend geel zijn? Waarom dat zo is, daar is een natuur(lijke) reden voor!

Geel staat bekend als een vrolijke kleur die met vreugde, geluk, verstand en energie geassocieerd wordt. De kleur valt enorm op en wordt daarom ook vaak gebruikt bij bijvoorbeeld verkeersborden of in sommige landen voor taxi’s. Het is dan ook niet zo gek dat deze kleur ons direct opvalt. Maar niet alleen door de felle kleur vallen deze bloemen op, de gele bloem is ook de bloem die het meeste voorkomt in het voorjaar. Dus dubbel zo opvallend!

© iStock - nnorozoff

Bijenmagneet

De kleur geel trekt niet alleen onze aandacht, maar ook die van de dieren in de natuur. Bijen en hommels gaan namelijk sneller op de gele kleur af dan op andere kleuren, omdat ze deze kleuren beter kunnen waarnemen. Ze nemen namelijk een ander kleurenspectrum aan dan mensen en kunnen de kleuren geel, wit en blauw het best onderscheiden. 

Het voordeel van deze kleur geel die als bijenmagneet werkt is wederzijds: de bij zorgt voor de bestuiving van de bloem en de gele bloem levert de nectar voor de bij. Zo helpt dit beiden in hun voortbestaan.

Rood=zwart

Bijen zien vooral kleuren in het ultraviolette spectrum. Een kleur die daarbuiten valt is bijvoorbeeld rood, waardoor ze deze kleur zelfs als zwart waarnemen. Je kunt je voorstellen dat gele bloemen dus veel aantrekkelijker zijn om te bestuiven dan anders gekleurde bloemen. 

Toch hebben bloemen die minder aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels evengoed een kans om bestoven te worden in het voorjaar. Sommige soorten kunnen namelijk het ultraviolette licht weerkaatsen, waardoor ze toch weer een stukje aantrekkelijker zijn voor de bestuivende insecten. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenBloemen