Wat doe ik verkeerd?

Volgend jaar meer rijpe vijgen aan je vijgenboom? Hier moet je op letten!

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - ValentynVolkov Volgend jaar meer rijpe vijgen aan je vijgenboom? Hier moet je op letten!
RTL

Een vijgenboom is voor velen de ultieme zomerse toevoeging aan je tuin. Niet alleen is de boom erg mooi dankzij de bijzondere bladeren, maar met een beetje geluk kun je er rond augustus en september de lekkerste vruchten van plukken. Valt de oogst dit jaar tegen? Dan hebben we wat tips voor je om ervoor te zorgen dat je vijgenboom volgend jaar vol hangt met rijpe vijgen!

Hoewel de vijgenboom dankzij z’n bijzondere leerachtige blad van zichzelf al prachtig is om te zien, is het natuurlijk ook wel zo leuk als de boom ook volop vruchten groeit én rijpt. Heb je een gezonde boom, werkt het seizoen weertechnisch gezien een beetje mee én verzorg je ‘m op de juiste manier, dan kun je in augustus, september of zelfs oktober bij een goede oogst soms wel emmers vol vijgen plukken. 

Maar helaas wil het ook regelmatig voorkomen dat er maar weinig vijgen aan de boom groeien, of dat de vijgen al vroegtijdig van de boom afvallen of te snel openbarsten. Ook kan het zijn dat de bladeren afwijkingen vertonen, zoals gele bladeren, omkrullende bladeren of bruine bladeren. Wat dit betekent, hoe je dit kunt voorkomen én hoe je volgend jaar meer vijgen kunt laten groeien vertellen we hieronder. 

© iStock - alvarez

Wat doe ik verkeerd? 5 ‘vijgenboomproblemen’ uitgelegd

1. De vijgen vallen (te vroeg) van de boom

Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond. Onder normale omstandigheden kun je de vijgenboom één keer in de week een flinke slok geven en tijdens de drogere periodes twee tot drie keer in de week. 

Is de vijgenboom nog erg jong en klein van stuk, dan is het overigens normaal dat een deel van de vruchten van de boom valt. De boom zal eerst nog flink moeten groeien en aansterken voordat deze al zijn vijgen kan laten rijpen. 

2. De vijgen barsten (te vroeg) open

Een kleine barst aan de onderkant van de vijg is niet erg. Sterker nog, dit is zelfs een teken dat de vijg rijp is. Een goed moment om ‘m te plukken en op te eten! 

Zitten er grotere barsten aan de zijkant, terwijl de vijg nog niet rijp is, dan is dit waarschijnlijk een teken dat de grond te nat is. Wellicht heb je je vijg te vaak water gegeven, of kan het overtollige water niet goed weglopen. 

3. De bladeren van de vijgenboom krullen om

Heeft de vijgenboom omkrullende bladeren, dan kan dit een teken zijn van een te droge of juist te natte grond. 

Ook kan het gebeuren dat je vijgenboom geteisterd wordt door de rupsen van de vijgenskeletteermot. Deze zijn te herkennen aan hun groene kleur en verstoppen zich vaak onder een web en eten ondertussen van de bladeren Hoewel dit ernstig klinkt, valt de schade die ze aanrichten gelukkig meestal mee. Bestrijden is dus niet nodig. Wil je er toch vanaf, dan kun je ze voorzichtig wegspoelen met water. 

4. De bladeren van de vijgenboom kleuren geel

Krijgt je vijgenboom gele bladeren, dan kan dat verschillende oorzaken hebben: nadert de herfst, dan is het normaal dat de bladeren geel kleuren en eraf vallen. Maar het kan ook zijn dat de vijg op een te koude plek staat, dat ‘ie te weinig voeding krijgt of dat de grond te nat is. Om dat laatste te voorkomen is het noodzakelijk om de aarde altijd eerst te laten drogen voordat je opnieuw water geeft. Uiteraard heb je geen invloed op de weersomstandigheden, dus daarom is het ook verstandig om altijd te zorgen dat overtollig water goed weg kan lopen. 

5. De bladeren van de vijgenboom kleuren bruin

Wanneer de vijgenbladeren bruin kleuren of bruine vlekken krijgen, dan is dit mogelijk een teken van aantasting door luizen of spint. Dit kan weer een gevolg zijn van schimmels, wat gevormd wordt door te natte grond of wortelrot. 

Geef je vijgenboom extra voeding

Naast voldoende – maar dus niet te veel – water geven, heeft je vijgenboom er ook baat bij als je ‘m regelmatig extra voeding geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plantenmest dat speciaal bestemd is voor mediterrane planten. Hierdoor geef je de plant een groeiboost, met hopelijk ook meer vruchten als resultaat. Dit kun je het beste in het voorjaar en in de zomer doen. 

© iStock - PaulMaguire

Zorg voor een gunstige standplaats

Qua standplaats kun je ‘m het beste op een zonnige plek zetten, of eventueel in halfschaduw. Kies wel altijd voor een beschutte plek waar doorgaans geen koude wind komt. Zet je ‘m in de volle grond? Kies dan nog liever voor een iets te droge grond dan een natte plek, aangezien de vijg geen fan is van natte voeten en droge plekken kun je altijd nog bewateren! Een drassige plek is in ieder geval een no-go

Niet aan alle vijgenbomen groeien vijgen

Tot slot is het ook goed om te beseffen dat niet alle vijgenbomen daadwerkelijk vijgen kunnen laten groeien in ons klimaat. Zitten er helemaal nooit vijgen aan jouw boom? Probeer dan eens uit te zoeken welke soort je hebt om dit uit te sluiten, al kan dit nog wel eens lastig zijn aangezien er ruim 900 vijgenboomsoorten bestaan. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
PlantTuinierenTuin