Aha!

Dit is waarom je nooit een prullenbak op Funda ziet

Door Roxanne Vis··Aangepast:
Dit is waarom je nooit een prullenbak op Funda ziet
RTL

Prullenbak in beeld? Not done. Hetzelfde geldt voor kattenbakken, wasmanden en wc-rollen. Als je je huis zo goed mogelijk wilt laten uitkomen op foto's, kun je bepaalde dingen beter niet in beeld brengen – en andere juist wel. Vastgoedfotografen delen de do’s en don’ts van goede verkoopfoto's. "Je verkoopt ook geen auto met een volle asbak."

Het schoonste plaatje 

Om maar met het allerbelangrijkste te beginnen: voorkom smerigheid en rommel. Niemand zit te wachten op een huis dat viezig oogt, hoe overspannen de woningmarkt ook is. Zorg dus dat je huis schoon en opgeruimd is voordat de fotograaf langskomt, adviseert Hans van Vrouwerf. Hij is creative manager bij vastgoedpresentatiebureau Boykeys en traint andere fotografen in het maken van het perfecte vastgoedplaatje. "De beste foto begint met een geordend en schoon interieur. Dat is cruciaal."

De kattenbak, de krabpaal, de voederbakjes van hond of kat, de kooi van je cavia: op Funda zul je ze niet snel tegenkomen. "Alle huisdierenattributen halen we weg", zegt Maxime de Raaff, fotograaf bij vastgoedpresentatiebureau Zibber. "Mensen associëren die toch vaak met nare geurtjes en viezigheid, dat is niet wat je wilt oproepen als je je huis probeert te verkopen." Bovendien leiden ze maar af van de woning, zegt Van Vrouwerf. "Je wilt niet dat gedachten afdwalen naar wat voor soort kat de huidige bewoners hebben. Daar gaat het niet om."

De vijf spelregels van... je huis verkopen
Lees ook

De vijf spelregels van... je huis verkopen

Hetzelfde geldt voor prullenbakken, gebruikte handdoeken, uitpuilende wasmanden en wc-rollen. Allemaal spullen die we bewust of onbewust associëren met viezigheid. "Je verkoopt ook geen auto met een volle asbak", vat Van Vrouwerf het treffend samen. Daarbij nemen al die lelijke spullen ruimte in die je op een foto júíst wilt laten zien. "Een toilet is vaak al klein genoeg, een prullenbakje of volle wc-rolhouder maakt het er niet ruimtelijker op", zegt De Raaff. "Die haal ik dus weg, dan kun je ook beter de tegeltjes zien." Nog een tip: doe je toiletbril altijd naar beneden. En heb je een badmatje liggen? Weg ermee, uit het zicht. De Raaff: "Voor die dingen ben ik echt allergisch. Veel badkamers hebben een hele mooie vloer en dan ligt er zo’n vies kleedje op. Zonde. Daarnaast kan het de indruk wekken dat je een kapotte tegel verbergt."

Nog een grote afrader, volgens De Raaff: enorme familieportretten aan de muur. Ze worden weliswaar geblurd op Funda, maar dan zit je optisch dus wel met een gigantische vlek op de muur. O ja, wat muren betreft: heb je die in heel uitgesproken kleuren geverfd, dan zou het geen kwaad kunnen om te overwegen ze in een rustiger kleurtje te verven voordat de fotograaf langskomt, merkt De Raaff fijntjes op.

Mooie spullen = mooie foto's

Tot zover de don'ts. Wat scoort juist wél op Funda? Rust, ruimtelijkheid en sfeer zijn volgens beide fotografen de belangrijkste elementen. De Raaff: "We proberen de foto’s zo rustig mogelijk te houden, met niet te veel fratsen. Beeldjes en fotolijstjes kun je beter opbergen, maar het moet er ook weer niet te steriel uitzien. Het draait allemaal om balans in de foto." 

Is er een haard in huis? Dan gaat die sowieso aan voor de foto, als het aan de fotografen ligt. Ook een frisse plant in de badkamer, een (verse!) bos bloemen op tafel of wat netjes opgeschudde kussens op de bank willen de sfeer wel verhogen. Zeker als bepaalde kleuren op verschillende plekken terugkomen – dat vindt het menselijk oog een fijne aanblik. "Maar pas op dat ze niet té aanwezig zijn", waarschuwt De Raaff. Het moet er huiselijk uitzien, zonder al te veel nadruk te leggen op de persoonlijke stijl van de huidige bewoner, daar komt het op neer.

Rechts de slaapkamer zoals fotografen 'm graag zien© Zibber
Rechts de slaapkamer zoals fotografen 'm graag zien

"Mooie spullen maken mooie foto’s", besluit Van Vrouwerf. "Dat klinkt simpel, maar het is vaak wel zo. Als je aandacht besteedt aan je interieur en echt de puntjes op de i zet, krijg je veel betere foto’s. Een huis waarvan alleen vier witte muren te zien zijn, verkoopt veel lastiger dan een mooi, keurig ingericht huis. Als er dan ook nog eens rust is, ruimtelijkheid én heel mooi licht, dan heb je een winnaar. Dan kan het eigenlijk niet misgaan."

Altijd mooi weer

Over mooi licht gesproken: is het je weleens opgevallen dat het op Funda altijd mooi weer is? Dat is natuurlijk geen toeval. Een grauwe dag wekt negatieve gevoelens op, terwijl de meeste mensen blij worden van een strakblauwe lucht. Vastgoedfotografen kunnen niet altijd wachten tot de zon gaat schijnen, dus het komt weleens – vaak – voor dat een grijze lucht achteraf wordt omgetoverd in een blauwe. "Dat gebeurt absoluut", bekent Van Vrouwerf. "Als het heel hard regent op een dag dat we de foto’s maken, gaan we vaak nog een keer terug. Maar dat kost veel tijd. Als het alleen een beetje miezert, is het net zo makkelijk om gewoon de lucht te vervangen." Ook bij het bedrijf waar De Raaff werkt, gebeurt het aan de lopende band. "Bij Zibber hebben we een goedweergarantie", grapt ze.

Afgezien van de lucht wordt er weinig digitaal gemanipuleerd in de vastgoedfotografie. Van Vrouwerf: "Minuscule cosmetische ingrepen willen we nog weleens doen, maar het is niet zo dat we een mislukt grasveld weer mooi groen gaan maken. Soms wordt ons weleens gevraagd of we een vlek op de muur willen weghalen. Dat doen we alleen op verzoek." De Raaff zegt hetzelfde. "Dat gaat altijd via de makelaar. Meestal zijn dat dingen die nog worden aangepakt nadat wij de foto hebben gemaakt, zoals een muur witten of een scheur dichten. We maken de kleurtjes ook wel wat frisser, en corrigeren de bolling van de groothoeklens. Verder proberen we het zo eerlijk mogelijk te houden. Niemand schiet er iets mee op als je een verkeerde voorstelling van zaken geeft."

Stylingtips voor de perfecte interieurfoto

Beide bedrijven sturen bewoners van tevoren een checklist met do's en don'ts. Hier een greep uit die van Zibber.

Woonkamer:

  • Laat zoveel mogelijk van de vloer zien
  • Ruim de vensterbank op
  • Verwijder vitrages wanneer mogelijk

Keuken:

  • Haal het aanrecht zoveel mogelijk leeg
  • Ruim vaatdoek, afwasborstel en specerijen op
  • Zet een fruitschaal of bos bloemen neer

Badkamer:

  • Haal tandpasta en tandenborstels uit het zicht
  • Doe de toiletbril naar beneden 
  • Plaats een nieuwe wc-rol in de houder

Slaapkamer:

  • Zorg voor een neutraal dekbedovertrek
  • Doe gordijnen open en rolluiken omhoog
  • Verwijder spullen van nachtkastjes

Tuin:

  • Veeg de stoep en maai het gras
  • Plaats kussens in de tuinmeubelen
  • Sluit alle ramen van de woning
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
FundaWonenWoningmarktFotografie