RTL Wonen

Zo krijg je meer lieveheersbeestjes in je tuin (die gek zijn op bladluizen)

Door Dominique Blonk··Aangepast:
Zo krijg je meer lieveheersbeestjes in je tuin (die gek zijn op bladluizen)
RTL

Lieveheersbeestjes zijn handige insecten die zeker niet kunnen ontbreken in de tuin. Ze eten namelijk vooral bladluizen. Maar hoe krijg je deze beestjes in je tuin? Wij hebben het antwoord!

Hoewel een lieveheersbeestje vaak als een schattige verschijning wordt gezien is het stiekem best een moordlustige beestje. Zo eten ze gemiddeld 5000 bladluizen op in hun leven! 

Lokken maar

Nu je weet dat lieveheersbeestjes er niet alleen leuk uitzien, maar ook erg nuttig zijn is het logisch dat je ze nu extra graag verwelkomt in je eigen tuin. Dus: lokken maar!

Zoals je begrijpt komen ze vooral af op de luizen. De volgende planten en bomen krijgen al vroeg in het voorjaar luizen: de vlinderstruik, linde, appelboom, brandnetel, distels, munt, Oost-Indische kers, rozen of vlier. Deze planten, bomen en onkruidsoorten kunnen de invasie van luizen gelukkig gewoon aan. Dus zodra de lieveheersbeestjes ontwaken uit hun winterslaap kunnen ze bij jou in de tuin eten.

'Lieve'heersbeestjes: 6 verrassende feiten over dit tuinroofdier
Lees ook

'Lieve'heersbeestjes: 6 verrassende feiten over dit tuinroofdier

Kruiden

Ook zijn de lieveheersbeestjes dol op de pollen van verschillende kruiden, zoals bieslook, dille, knoflook, munt, mosterd en nog veel meer. Maar ook op paardenbloemen en klaprozen. Dit noem je een echte win-winsituatie. Zo heb jij namelijk verse kruiden en de lieveheersbeestjes die de bladluizen eten!

Nectar

Naast dat ze dol zijn op bladluis en pollen, houden ze ook erg veel van nectar. Het voordeel van nectarplanten is dat ze ook vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.

Planten die veel nectar hebben zijn bijvoorbeeld kattenkruid en fuchsia. En buiten het feit dat deze planten voor meer lieveheersbeestjes in je tuin zorgen staan deze planten vaak ook nog supermooi in je tuin.

Fotocredits

Headerfoto: stanzi11

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinTuinierenInsectenPlant