RTL Wonen

Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis
RTL

Besparen op je verbruik en uitgaven is tegenwoordig op bijna iedereen van toepassing. We doen het om ons milieuvriendelijke steentje bij te dragen en om grip op onze portemonnee te houden. Maar vergeet niet dat je in je dagelijkse routine meer energie verbruikt dan je denkt. Lees hier wat de onopgemerkte energieslurpers zijn in je dagelijkse gewoontes.

1. Stekkers in het stopcontact

Wanneer een stekker in het stopcontact zit verbruikt hij al energie. Ook als het betreffende apparaat uit staat. Wil je je telefoon opladen, haal de oplader er dan uit zodra je telefoon volledig is opgeladen. Veel mensen doen hun telefoon 's avonds voor het slapen aan de lader en halen 'm er de volgende ochtend pas weer uit. Maar dit vreet superveel onnodige energie.

Tip: je kunt ook een slimme stekker nemen, zo kun je zelf bepalen tussen welke tijdstippen de stekker stroom pakt van het stopcontact.

Handig om te weten: een stekker in het stopcontact zonder apparaat eraan, verbruikt nog steeds energie. Haal dus niet alleen je telefoon of ander apparaat uit de stekker, maar haal óók de stekker zelf uit het stopcontact. Dit geldt niet alleen voor een oplader, maar ook voor alle andere apparaten.

2. Koelkast

Ook de koelkast verbruikt een hoop energie. Toch kun je er voor zorgen dat hij nét iets minder energie verbruikt.

Tip 1: zorg dat jouw koelkast tussen de 4 en 6 graden ingesteld staat. Bij een te koude of te warme temperatuur verbruikt hij onnodig veel stroom.

Tip 2: Je zult ook regelmatig voor de koelkast staan om wat te eten te pakken. Zelfs als de koelkast al een paar seconden langer geopend blijft heeft dit effect op je verbruik – de warme lucht uit de kamer dringt binnen en daardoor moet de koelkast extra goed zijn best doen om koud te blijven. Houd 'm dus zo kort mogelijk geopend én bedenk voordat je 'm opent wat je wilt pakken.

Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast of vriezer
Lees ook

Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast of vriezer

3. Apparaten op het aanrecht

Heb je er weleens bij stilgestaan dat de apparaten op jouw keukenblad ook grote energievreters zijn? Niet alleen als je ze gebruikt, maar ook als ze uit staan. 

Als je een airfryer een half uur per week aanzet, verbruikt deze 50 kWh per jaar – omgerekend komt dat neer op bijna 30 euro per jaar.

Ook de waterkoker gebruik je wellicht geregeld. Stel je kookt er twee keer per dag water in, verbruikt deze per jaar 80 kWh – dat is zo'n 47 euro per jaar.

En laten we ook het koffiezetapparaat niet vergeten. Ook dit onmisbare apparaat op jouw aanrecht slurpt een hoop. Deze verbruikt net zoveel als de waterkoker.

Tip: vergeet niet om ook bij deze apparaten de stekker eruit te trekken, anders blijven ze evengoed wat stroom verbruiken.

4. Thermostaat een graad hoger

In de koudere wintermaanden zet jij ongetwijfeld de thermostaat omhoog zodra je uit bed stapt. Maar voordat je 'm meteen op standje behaaglijk zet, is het slim om eerst een extra warme trui of kleedje te pakken en de thermostaat één graadje lager te zetten dan je voorheen gewend was. 

Zet je de thermostaat één graad lager dan je normaal gesproken gewend was? Dan bespaar je hier – in een gemiddeld huishouden – zo'n 120 m³ mee. Omgerekend scheelt dit je zo'n 170 euro per jaar (gebaseerd op het prijsplafond van januari 2023). Dat is toch mooi meegenomen!

5. Wasmachine

Kleding moet uiteraard regelmatig gewassen worden voor de frisheid, maar het vreet ook veel energie. Het aantal wasbeurten en de hoogte van de temperatuur heeft veel impact op je energieverbruik.

De wasmachine maakt het water bij elke beurt warm, dit is 80 tot 90 procent van het hele energieverbruik van een wasmachine op dat moment. Je kunt daarom beter je was op 30 graden wassen, in plaats van 40 graden, dit scheelt al 40 procent op het energieverbruik. Handdoekenwasjes kun je overigens wel beter op 60 graden wassen om alle bacteriën te doden. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
DuurzaamheidWonenEnergie