RTL Wonen

Zo ventileer je je huis zonder inbrekers uit te nodigen

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Zo ventileer je je huis zonder inbrekers uit te nodigen
RTL

Het is belangrijk om je huis goed te ventileren, het hele jaar door. Maar zeker in de lente- en zomermaanden zullen de ramen wat vaker openstaan dan normaal, overdag maar vooral ook ’s nachts. Je wilt natuurlijk niet dat inbrekers dit als een uitnodiging zien om binnen te dringen en daarom zetten we wat handige tips op een rij om je huis op een veilige manier te ventileren.

1. SKG-keurmerk

Het beveiligen van je ramen en deuren begint natuurlijk bij veilige sloten. Voor inbrekers is het makkelijker dan je denkt om een onbeveiligd raam te openen. Kies daarom voor sloten met een keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Sloten met dit keurmerk zijn getest op sterkte en duurzaamheid. Het keurmerk kan één, twee of drie sterren bevatten. Drie sterren staan voor het veiligst en het sterkst.

2. Barrièrestang

Inbrekers kunnen al door een opening van slechts 15 centimeter komen. Denk maar eens aan de raampjes in je badkamer, wc of boven ramen en deuren. Deze raampjes staan vaak op een kiertje om de boel even te laten luchten en in de koele zomernacht staan ze misschien wel de hele nacht open. Je kunt deze klap- en kiepramen goed beveiligen tegen inbraak met een barrièrestang, ofwel een veiligheidsstang. Dit is een stang van roestvrijstaal of aluminium die je horizontaal tussen je kozijn bevestigt, in het midden van je raam. Op deze manier hebben inbrekers geen kans om binnen te komen, maar kun je wel veilig ventileren.

3. Raamuitzetter

Met dit warme weer wil je ’s nachts lekker je huis ventileren voor frisse lucht. Om klapramen en openslaande ramen te beveiligen kun je een raamuitzetter plaatsen. Dit is een veiligheidsstang die het raam op een bepaalde afstand open- en vasthoudt. Door de raamuitzetter kun jij dus bepalen hoe ver je het raam openzet en hiermee zet je het raam vast op de gewenste afstand. Zo kun je veilig je raam blokkeren voor inbrekers, maar wel de kamer laten luchten.

4. Raamboompje

Tot slot kun je je raam beveiligen met een raamboom. Dit is een bijzetslot voor op een venster. Bij een klein raam (kleiner dan 50x50cm) is 1 raamboom voldoende. Heb je een draairaam, klepraam, uitzetraam of dakraam, dan kun je beter 2 raambomen bevestigen. Door een raamboom kun je jouw raam veilig op een kiertje zetten, zonder dat inbrekers dit open kunnen breken. 

5. Ventilatieroosters

Een raam open kunnen zetten is natuurlijk altijd fijn, zeker wanneer je het huis wil laten afkoelen. Maar als je het puur hebt over het ventileren van de ruimte, dan zijn ventilatieroosters misschien nog wel de veiligste optie. Ze zorgen voor frisse lucht, maar houden wel inbrekers én insecten buiten de deur. Deze roosters boven of onder je ramen kun je makkelijk open en dicht schuiven en laten frisse lucht naar binnen en halen oude, vochtige lucht uit de kamer. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Inbraak