RTL Wonen

Deze planten en bomen kun je in augustus snoeien (en deze vooral niet)

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Deze planten en bomen kun je in augustus snoeien (en deze vooral niet)
RTL

De zomermaanden zijn wat snoeien betreft misschien wat rustiger, maar toch moet er wél het een en ander gebeuren. Ook in augustus. Voor een betere oogst volgend jaar, meer bloemen of een gezondere plant. We zetten op een rij wat je in augustus kunt snoeien én welke planten of bomen je beter nog even met rust kunt laten.

Snoeien in de zomer is eigenlijk nog beter dan snoeien in de winter, aangezien de planten nu volledig volgroeid en op kracht zijn. Hierdoor kunnen de planten hun snoeiwonden beter aan en sneller herstellen. Bovendien hebben bacteriën en schimmels in de zomer minder kans dan in de winter. 

Voor je begint met snoeien: 

Toch zijn er wel wat aandachtspunten wat betreft snoeien in de zomer. Zo is het aan te raden nooit in de volle zon te snoeien. Niet alleen omdat dit voor jezelf een stuk zwaarder is, ook je planten vinden dit niet fijn. Het vocht dat vrijkomt bij de snoeiwonden verdampt in de felle zon erg snel, waardoor er al gauw bruine randjes of bruine bladeren ontstaan. Komt de zon plotseling opzetten tijdens het snoeien? Dan kun je de plant daarna het beste wat extra water geven. Daarnaast is het ook belangrijk dat je snoeischaar scherp én schoon is. Een scherpe schaar zorgt er namelijk voor dat de wond goed geneest en door je gereedschap schoon te houden voorkom je dat je eventuele ziektes verder verspreidt. 

1. Uitgebloeide bloemen verwijderen = bloeiboost

Bij de planten die nog lekker in bloei staan is het altijd goed om de uitgebloeide bloemen direct te verwijderen. Hierdoor stimuleer je de plant om nieuwe bloemen aan te blijven maken. Zo heb je veel langer plezier van je bloeiende plant. 

2. Vroegbloeiende vaste planten voor een kleine toegift

De vaste planten die vroeg dit voorjaar bloeiden, zoals de Geranium, Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en Ridderspoor (Delphinium), zijn inmiddels wel uitgebloeid. Toch kan een snoeibeurt in augustus er nog wel eens voor zorgen dat ze opnieuw bloeien. In mindere mate, maar toch een leuke toegift! 

3. Geknakte stengels en beschadigingen wegsnijden

Knip of snijd alle geknakte stengels of beschadigingen door ongedierte of ziekten weg. Dit doe je door onder de beschadiging terug te snoeien tot boven een gezonde stengel of knop. 

4. Nieuwe scheuten van fruitbomen afknippen 

De nieuwe scheuten van fruitbomen zijn zachter en vatbaarder voor ziekten en plagen. En dat wil je niet! In augustus kun je deze dus beter afknippen. Hierdoor verwijder je de voedselbron en wordt de kroon opener en dus toegankelijker voor meer lucht en licht, waardoor het fruit beter kan rijpen. 

5. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoeien

Ook de bessen-, frambozen- en bramenstruiken kunnen gesnoeid worden in augustus of september, maar het kan zijn dat er nog rijpe vruchten aan zitten. Je kunt makkelijk snoeien én oogsten tegelijk door de takken met rijpe vruchten af te knippen tot aan de basis. 

Het is belangrijk dat je de snoeibeurt in de nazomer niet vergeet, anders wordt de struik volgend jaar een grote chaos, wat ook nog eens ten koste gaat van de oogst. Alle takken waar vruchten op hebben gezeten kunnen tot aan de grond worden teruggesnoeid. Hoe je dit verder stap voor stap doet lees je hier

6. Hulst en vormsnoeiheesters snoeien 

Snoei de nieuwe groei terug door twee á drie bladeren in de lengte af te knippen. 

7. Groenblijvende heesters inkorten

Geen must, maar wel fijn als je je groenblijvende heesters – zoals kardinaalsmuts, broodboom en sneeuwbal – netjes en niet te groot wil hebben. Nieuwe groei kun je inkorten tot ongeveer de helft. 

8. Laurier snoeien 

Augustus is ook de maand om je laurier flink terug te snoeien en terug in vorm te brengen. Zo ziet ‘ie er niet alleen weer netjes uit, maar verminder je ook het gewicht op de stam. Je doet dit op dezelfde manier als bij de hulst en vormsnoeiheesters zoals hierboven beschreven staat. 

9. Hulst twee keer per jaar snoeien

Snoei je de hulst niet, dan zal de struik enorm in de breedte gaan groeien en verwaarloost de vorm. Het beste kun je de hulst tweemaal per jaar snoeien: in het voorjaar en in de zomer, in augustus bijvoorbeeld. 

10. Blauweregen 

Wil je volgende zomer weer genieten van volle trossen aan de blauweregen? Dan is het slim om de plant niet één, maar twee keer te snoeien. Het beste doe je dit in januari/februari en daarna nog eens in juli/augustus. Hoe je dat de eerste winter en zomer én de daaropvolgende seizoenen aanpakt lees je hier

NIET snoeien in augustus

Wees niet té enthousiast met je snoeischaar en laat de volgende planten deze maand nog even rust. Deze planten bereiden zich nu namelijk voor om in de herfst, winter of volgend voorjaar te bloeien. Zo kun je de nieuwe, krachtige uitlopers van voorjaarsbloeiende heesters beter met rust laten. Deze blijven zich nog ontwikkelen en bloeien de komende jaren. Wees ook voorzichtig met de Sarcococca (vleesbes of zoete buxus). Je ziet het misschien niet door het vele blad, maar de struik vormt nu bloemknoppen langs zijn stengels. Laat die stengels dus vooral met rust, want anders loop je komende winter de mooie, langbloeiende en geurende winterbloemen mis. Tot slot kun je rozen waarvan de bottels decoratieve waarde hebben – zoals de struikroos Rosa moyessii ‘Geranium’ en de rimpelroos (Rosa rugosa) - beter nog niet koppen. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenTuin