Compleet aangehaakt

'Jongeren zijn massaal aan het haken geslagen'

Door Emma van Wichen··Aangepast:
'Jongeren zijn massaal aan het haken geslagen'
RTL

Dekens, tassen, kussens en knuffels: aan haken is helemaal niets nieuws. Alleen was het vaak je oma die met de mooiste creaties aankwam, maar dat oubollige karakter gaat er steeds meer vanaf. Het zijn momenteel de jongeren die massaal zijn 'aangehaakt'. En laten we daar vandaag op Wereld Handwerkdag even extra bij stilstaan. Paula Vaarkamp (27), merkte de trend op en heeft haar eigen haak-community opgezet. We spraken haar over deze opmerkelijke ontwikkeling en haar allergrootste passie.

Af van stoffig imago 

Op de tweede zaterdag van juni is het Wereld Handwerkdag: een dag waarop mensen bijeenkomen om in het openbaar te breien én te haken. Maar dat daar alleen oudere mensen op af komen is ondertussen erg achterhaald. "Het zijn vooral jonge mensen die de wereld van het haken betreden", vertelt Paula Vaarkamp. Zij richtte twee jaar geleden het platform Haakspot op, wat ondertussen een community is geworden met ruim 450 jonge hakers. *Ter info: in dit artikel gaat het enkel over haken, niet breien.

Zoals we weten, is er niks moderns aan het begrip 'haken'. Voor de eerste echte bewijzen van deze techniek gaan we ver terug in de tijd. Deze stukken komen namelijk uit 1800. In die tijd werd de techniek nog gezien als goedkoop en simpel, waardoor de elite er eigenlijk niks van moest hebben maar het wél populair was bij de middenklasse. Misschien ook één reden waarom de trend terugkomt: het is goedkoop én - volgens ervaringsdeskundigen - simpel.

 

Haakpatronen van Haakspot
Haakpatronen van Haakspot

Door corona heeft de haaktrend onder jonge vrouwen een enorme zwieper gekregen.

Weinig aanbod

De reden dat Paula begon met haken, kwam door haar schoonmoeder. "Vanwege haar ziekte kon ze niet veel meer doen, maar haken lukte haar wel. Zij maakte de allermooiste creaties en daarom wilde ik het ook leren, zodat we het ook samen konden doen. Ik zocht meer informatie over haken - via Google en YouTube - maar ik kwam er snel achter dat er weinig aanbod was."

Paula had in die periode ook veel tijd om haar 'nieuwe' hobby te beoefenen, vanwege de coronapandemie. En Paula was niet de enige. Door die fase heeft de 'haaktrend' onder jonge vrouwen een enorme zwieper gekregen. Andere nieuwssites als Trouw, NU.nl en RTV Noord schrijven ook dat het 'ouderwetse' haken sindsdien superhip is geworden en jongeren 'de draad oppakken'.

Gigantische passie

Toen Paula het haken eenmaal onder de knie had - en mensen dat ontdekte - wilden steeds meer kennissen haar zelfgemaakte producten kopen. Daarna begon ze met het zelf ontwerpen en het schrijven van haakpatronen. "Mensen over de hele wereld vragen naar mijn patronen, dat is heel gek om te beseffen. Haken is gigantisch mijn passie: ik sta er mee op en ik ga ermee naar bed. Wel op een goede manier natuurlijk."

Het platform van Paula wordt met de dag groter en haar video's op Instagram, YouTube en TikTok worden steeds vaker bekeken. Ben je benieuwd hoe deze trend volgens Paula tot stand is gekomen? En waarom haken zo trendy is bij jonge vrouwen? Bekijk dan de onderstaande video.

Zelf aan de slag?

Wil je ook aanhaken bij deze trend? Of ben je benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt gaan? Paula heeft een heleboel instructievideo's gemaakt met een uitgebreide uitleg. In de onderstaande video vertelt ze stap voor stap hoe je de Flower Granny maakt. Een ouderwets, maar vooral superhip basispatroon voor de mooiste dekens, kussens en zelfs telefoonhoesjes. 

Via haar website én community Haakspot, vind je nog meer haakpatronen. 

Ga aan de slag met de flower granny

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: