Vanlife

Hier moet je op letten bij het kopen en ombouwen van een busje

Door Lana Schut··Aangepast:
Hier moet je op letten bij het kopen en ombouwen van een busje
RTL

Wakker worden aan de kust van Spanje, een duik nemen of even surfen, en vervolgens weer met al je spullen in je busje doorreizen. Het is een plan om van weg te dromen: je eigen transportbusje ombouwen tot huiskamer op wielen. Maar hoe begin je? Wij spraken Nienke, die zelf meerdere busjes heeft omgebouwd én nu in een Volkswagen-busje woont. En Ralph, directeur-eigenaar van Buscamper Nederland, vertelt waar je op moet letten bij het kopen en ombouwen van een busje.

Een busje kopen doe je niet zomaar, het is best een groot bedrag dat je neerlegt, én als je vervolgens je vertrouwde woning ervoor achterlaat om hierin te gaan wonen, wil je niet met een kapotte bus langs de weg te komen staan. Het is daarom belangrijk om op een aantal dingen extra goed te letten en voorbereid een bus te kopen.

Belangrijke onderdelen bij het kopen van een bus

Nienke heeft al twee busjes zelf omgebouwd en is bezig met haar derde. De eerste bus heeft ze in 2019 gekocht en omgebouwd, en heeft ze inmiddels alweer verkocht. Ze woont nu in haar tweede ‘studentenkamer op wielen’ die een stukje groter is. Hiermee reist ze door Nederland en maakt ze af en toe tripjes naar het buitenland. Met haar ervaring weet ze inmiddels de juiste ‘kneepjes van het vak’ geleerd. “Bij het kopen van een bus let ik vooral op of het een goed motorblok heeft. Tijdens de proefrit let ik dus altijd op hoe de motor klinkt. Daarnaast kijk ik naar het aantal kilometers dat erop staat: hoe minder, hoe beter.” 

Nienke geeft ook meteen een goede tip als je een bus via Marktplaats wilt scoren. “Er worden heel veel goede busjes aangeboden op Marktplaats, maar de goede busjes gaan daar bizar snel. Je moet het echt elke ochtend en avond in de gaten houden. En als je dan een goed busje ziet moet je meteen bellen.” 

Nienke en haar eerste bus.
Nienke en haar eerste bus.

Buscamper Nederland verkoopt instapklare busjes voor hun klanten die hier graag in zouden willen reizen. Ook zij hebben een aantal goede tips waar je op moet letten bij het kopen van een bus. Ralph van Buscamper Nederland legt uit: “Het is belangrijk om te letten op de leeftijd van de bus. Ook speelt het een rol bij wie je hem koopt; als je je bus bij een bedrijf koopt, heb je garantie. Daarnaast is het slim om een bus te kopen van een basic merk. Zodra er dan een probleem ontstaat, zul je hoogstwaarschijnlijk overal tijdens je reis naar een garage kunnen om dit op te laten lossen. Tot slot is een schone motor erg belangrijk voor de euro 6-regelgeving. Met deze schone motor mag je alle grote steden en milieuzones in,” aldus Ralph. 

Daarnaast geeft Ralph aan dat veel mensen rekening houden met de kilometerstand. Echter is dit bij dieselmotoren geen belangrijk onderdeel. Hij vertelt dat busjes die rijden op diesel enorm veel kilometers kunnen maken, en dat dat dus weinig invloed heeft op hoe goed hij rijdt. "Vaak is het emotioneel gezien wel een ding bij mensen die een busje willen kopen."

Over het hoofd gezien

Een valkuil waar Nienke bij haar eerste busje tegenaan is gelopen, is dat ze er niet in kon staan, wat dagelijkse bezigheden nog best moeilijk maakte. “Ik had mijn eerste bus niet gekocht met de intentie om er fulltime in te wonen. Maar je kunt je voorstellen dat een spijkerbroek aandoen al drama is. Daarnaast leef je veel meer buiten als je niet in je bus kunt staan, dus in de zomer is dat prima, maar in de winter een stuk moeilijker.”

Renoveren

Bij het ombouwen van een busje heb je natuurlijk wel enige kennis en handigheid nodig. Nienke had het geluk dat haar vader al eens een camper heeft omgebouwd, maar toch was YouTube leidend. Daarop keek ze veel video’s van buitenlandse YouTubers die lieten zien hoe je het ombouwen van je bus moet aanpakken en waar je goed op moet letten. “De eerste stap is het volledig leeghalen van de bus en schoonmaken. Vloer eruit, wanden eruit, vanaf dan kun je starten met de bouw.”

‘Een hele belangrijke eerste stap is om de bus te isoleren en dempingsmateriaal erin te zetten.’ – Nienke.

“Als je je bus niet goed isoleert, wordt het 's winters heel koud en zomers heel erg warm, en dat wil je echt niet.” Verder geeft Nienke aan dat wat je allemaal in je bus moet bouwen afhangt van de situatie waarin je zit. “Mijn eerste bus was gebouwd op een paar nachtjes slapen, en niet om er fulltime in te wonen. Dus een douche was niet per se nodig. Maar in mijn bus van nu is een douche wel handig.”

Een ander belangrijk onderdeel dat veel mensen over het hoofd zien, is de stroomaansluiting die je nodig hebt voor bijvoorbeeld je koelkast, en om te koken. Het is namelijk een optie om je bus in te pluggen op camperplekken waar je stroompunten hebt. Maar, dan ben je wel altijd afhankelijk van een stroompunt en zal onderweg je koelkast het niet altijd doen. Ralph heeft hier een oplossing voor: "Door goede accu's te plaatsen kun je zonder stroompunten bij wijze van spreken voor een aantal dagen op een berg staan. Dan ervaar je pas echte vrijheid." Nienke gebruikt ook goede accu's voor in haar bus, daarnaast heeft ze een handige extra manier om aan haar stroom te komen: “Ik heb zonnepanelen op mijn dak waardoor ik daar mijn stroom vandaan haal en mijn koelkast altijd kan werken.”

‘Door goede accu’s te plaatsen ervaar je echte vrijheid.’ - Ralph.

Tips

Er zijn natuurlijk veel onderdelen waar je in eerste instantie niet aan zult denken, maar die wel handig zijn. Ralph geeft daarom nog twee handige tips mee voordat je met je bus op reis gaat. "Een onderdeel dat veel mensen vaak vergeten zijn horren. Iedereen weet hoe vervelend muggen in huis zijn, en dat wil je ook niet in je buscamper. Plaats daarom horren bij de schuifdeuren of ramen die je open hebt staan. Een ander handig extraatje dat wij in onze campers hebben, zijn schuifdeuren met een soft close. Als je dan ‘s nachts uit je bus moet, wordt niet de hele camping wakker wanneer je de schuifdeur dicht doet."

Ook Nienke heeft vanwege haar ervaring dé gouden tip voor beginners: "Wat ik door de jaren heen heb geleerd is dat een dakluik best handig is. Dat had ik in mijn eerste bus waardoor de lucht tijdens het koken meteen omhoog wegging. Nu ik dit niet meer heb, mis ik dit wel."

Foto credits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Zomertour