Huisdieren

Met de hond in de bakfiets: handig of overbodig?

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Met de hond in de bakfiets: handig of overbodig?
RTL

Je ziet ze steeds vaker voorbij racen: honden in een fietsmand, in de elektrische bakfiets, of zelfs in een speciale hondenbakfiets. Het ziet er natuurlijk supergezellig uit, maar is het wel zo goed voor je hond? Is het niet gewoon beter om je hond zelf te laten lopen? We vroegen het dierenarts Piet.

Lekker met je hond naar het park, een ritje door de stad of naar familie en vrienden. En dat allemaal met een blije viervoeter in je bakfiets. Als het goed is... Want niet alle hondjes zijn er fan van "en dat hangt af van het karakter van je hond", vertelt dierenarts Piet Hellemans. 

Snuiten in de lucht

Of Piet het zelf aanraadt? "Ja! Het is voor honden echt een leuke manier van vervoeren. Ze pakken er namelijk veel geurtjes mee op, dat kun je vaak zien doordat ze hun snuit in de lucht steken." Wel zit er een keerzijde aan dit leuke vervoersmiddel: "Laat het geen alternatief worden voor uitlaten, maar het is wel een goed alternatief voor bijvoorbeeld de auto. Samen met de hond in de mand of bakfiets, is een leuke manier om er samen op uit te gaan." 

Daarnaast raadt Piet het vooral aan bij oudere hondjes die minder goed kunnen lopen. "Zo kun je toch lekker naar buiten en kun je makkelijker op een nieuwe, verdere plek, een korte wandeling maken." 

Een leuk uitje

Vindt je hond het eng om mee te gaan in de mand of bakfiets? Dan heeft Piet nog een goede tip: "Laat je hond deze activiteit associëren met leuke dingen. Dus geef 'm wat lekkers wanneer je je hond in de mand zet en ga vooral naar leuke plekken." Bijvoorbeeld naar het park, het strand of andere plekken waar je hond lekker kan rennen. Een bal of een ander speeltje is op zo'n moment ook onmisbaar. 

Kies voor een tuigje

Met je hond op de fiets ziet er altijd gezellig uit en het trekt veel bekijks, maar Piet wil wel één ding benadrukken: "Let wel op dat je hond niet ineens uit de mand of bakfiets kan springen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor jou en je huisdier." Daarom geeft hij nog één goede tip mee: "Heeft je hond een halsband om? Houd dan niet de riem in je hand tijdens de fietsrit. Want wanneer je hond er dan uitspringt, of je valt zelf, dan hangt -ie aan zijn of haar strot. Kies er daarom voor om je hond aan de onderkant van de mand, krat of bakfiets vast te maken." Of kies voor een tuigje in plaats van een halsband, hiermee voorkom je dat ook. "Een tuigje is altijd een stuk veiliger", aldus Piet. 

Kat in 't bakkie

Ben je meer een kattenmens en zie je dit gezellige uitje in de fietsmand ook wel zitten? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Piet: "Katten doe je hier echt geen plezier mee."

Hond wel of niet in bed? Dit zijn de voor- en nadelen
Lees ook

Hond wel of niet in bed? Dit zijn de voor- en nadelen

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Piet HellemansHond