Muggenplaag

Een muggenstekker lijkt dé oplossing, maar hoe (on)gezond is het?

Door RTL Wonen··Aangepast:
Een muggenstekker lijkt dé oplossing, maar hoe (on)gezond is het?
RTL

Meppers, lotions, klamboes: er bestaan een heleboel hulpmiddelen om muggen zo ver mogelijk van je vandaan te houden. Er is namelijk weinig zo irritant als wakker liggen van een zoemend insect naast je oor en ontwaken met jeukende bulten. Wat je de laatste tijd ook vaak terugziet om muggen te weren, zijn muggenstekkers. Maar hoe (on)gezond is dat eigenlijk met al die voorschriften en waarschuwingen die daarbij komen kijken? De redactie zocht het voor je uit.

Schade aan zenuwcellen

De muggenstekker ziet eruit als een klein flesje met vloeistof met aan de bovenkant een stekker. Wanneer je het knopje aanzet, geeft het flesje een (reukloos) verdampingsmiddel af wat dodelijk is voor muggen. De muggenstekker bestaat al een tijdje, maar werd in 2002 van de markt gehaald. Niet gek ook, want het stofje dat uit de stekker kwam, bleek namelijk niet alleen slecht voor muggen, maar ook voor mensen. Dat kwam door de aanwezigheid van pyrethoïde bio-allethrin, wat risico bracht op schade aan zenuwcellen voor jonge kinderen. Helemaal niet veilig dus. 

Waarom de een wel en de ander niet wordt gestoken door muggen
Lees ook

Waarom de een wel en de ander niet wordt gestoken door muggen

Vernieuwde versie

Het vernieuwen van het product was dus hard nodig en er is ondertussen inderdaad flink aan gesleuteld. Stekkers als deze vallen onder biociden en moéten altijd eerst goedgekeurd worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Anders mag het product niet verkocht worden. Of de vernieuwde versie van de muggenstekker door de keuring is gekomen? Het antwoord is: ja. 

Waarom het nu wel 'geschikt' is? Dat komt doordat de giftige stof waar we het eerder over hadden is vervangen door natuurlijke pyrethroïden. Deze stof zit vaak ook verwerkt in spuitbussen om insecten mee te bestrijden en mogen worden gebruikt in de (biologische) landbouw. Dit maakt de muggenstekker dus ongevaarlijk voor mensen en andere zoogdieren, maar het blijft wel schadelijk voor vissen en nuttige insecten zoals de bij.

Twijfel je toch? Dan kun je zelf gemakkelijk de verpakking raadplegen. Staat er een nummer op dat begint met N of NL? Dan is het product door het college toegelaten. Ook kun je terecht op hun website, daar staan alle toegelaten producten van de Ctgb. Altijd handig!

Volg de gebruiksaanwijzing van de muggenstekker nauwkeurig.

De vernieuwde muggenstekker is dus niet slecht voor onze gezondheid, al zijn er wel veel mitsen en maren. Zo is het van belang dat je de muggenstekker op de juiste manier gebruikt. Volg daarom nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. 

En dat betekent het volgende:

  • Let op de grootte van de kamer. Je kunt de stekker gebruiken in ruimtes met de aanbevolen vierkante meters. Meestal 30 vierkante meter.
  • Plaats de stekker niet in de buurt van etenswaren en aquaria.
  • Let op hoe lang je de stekker in het stopcontact stopt. Je kunt de stekker niet langer dan voorgeschreven erin laten. Meestal is dat 8 tot 10 uur.
  • Gebruik de stekker niet langer dan het aanbevolen aantal dagen.

Let extra op bij kinderen

Extra goed om op te letten: houd de muggenstekker uit de buurt van kinderen van jonger dan twee jaar. Ze kunnen gevoeliger reageren op de stof, omdat ze een licht lichaamsgewicht hebben. Maar ook omdat kinderen op die leeftijd sneller geneigd zijn om dingen in hun mond te stoppen.  

Werkt het?

Misschien zie je – vanwege alle bovenstaande punten – een heleboel beren op de weg, maar de muggenstekker werkt volgens ervaringsdeskundigen écht. Het product wordt positief beoordeeld in reviews en krijgt veel sterren van consumenten.

Ook de Rijksoverheid beaamt dat. Op hun website Waarzitwatin, staat dat het product naast natuurlijke pyrethroïden, ook synthetische pyrethroïden bevat. De combinatie van deze stoffen is volgens hen zo gevaarlijk voor muggen, dat ze direct gedood worden. Niet alleen muggen die al in de kamer rondvliegen, maar ook muggen die de ruimte binnen vliegen. Het product wordt daarom ook door de Rijksoverheid als werkzaam gezien. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: