Niet te kort, niet te vaak

6 veel gemaakte fouten bij het grasmaaien die je beter kunt voorkomen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - delihayat6 veel gemaakte fouten bij het grasmaaien die je beter kunt voorkomen
RTL

Het gras groeit momenteel als kool met al die regenbuien. Kun je het amper bijhouden en pak je je moment zodra je even een uurtje vrij hebt? Slim, al moet je wel oppassen met het maken van deze veelgemaakte fouten. Zo is bijvoorbeeld niet ieder moment het geschikte tijdstip om te maaien. We zetten 6 van de meest gemaakte maaifouten op een rij, zodat jij die voortaan kunt voorkomen.

Hoe moeilijk kan het zijn, denk je misschien. Toch kunnen er een hoop dingen ‘mis’ gaan tijdens je vaste maairoutine. Te kort, te vaak, te weinig, op het verkeerde moment... Welke fouten je vooral niet moet maken (en hoe het wel moet) lees je hieronder. 

Fout 1: Het gras te kort maaien 

Als je het bijna niet bij kunt houden of een tijdje op vakantie gaat, is het verleidelijk om het gras even flink kort te maaien zodat de volgende maaibeurt uitgesteld kan worden. Toch is dit niet handig. Gardeners’ World magazine legt uit dat je het gazon beschadigt als je meer dan een derde van het gras afknipt. Hierdoor zal het gras zijn energie vooral steken in het maken van meer groen, in plaats van sterkere wortels. Gevolg: je gras wordt juist zwakker én gevoeliger voor onkruid. 

Fout 2: Nat gras maaien 

Een andere veelgemaakte fout is het maaien van nat gras, bijvoorbeeld na een regenbui, maar ook in de ochtend als er nog dauw op het gras ligt. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten of onderschat. Door het gewicht van de dauw- of regendruppels staan de grassprieten niet rechtop, waardoor de grasmaaier niet alle sprieten kan pakken. Daarnaast is het ook voor je grasmaaier én jezelf niet fijn, aangezien je daarna met veel moeite moet schoonmaken omdat het natte gras overal aan blijft plakken. 

Fout 3: Te vaak of juist te weinig maaien 

Grasmaaien kun je te weinig, maar ook zeker te vaak doen. Doe je het te vaak, dan loop je wederom het risico dat je het te kort maait. Zoals je bij punt één al kon lezen kan het gras dan verzwakken, mede doordat het tussen de maaibeurten door niet voldoende tijd krijgt om bij te komen van de knipbeurt. 

Maai je juist te weinig, dan wordt het gras te lang wat eveneens een nadelig effect heeft op je gazon. Wanneer grassprieten langer dan 8 cm worden, breken ze sneller af. Bovendien zorgt de lengte ervoor dat het onderste deel van de spriet niet voldoende zonlicht en vocht krijgt. Met als gevolg dat je meer onkruid en mosvorming in je mooie gazon krijgt. 

Hoe vaak je dan wel het beste kunt grasmaaien lees je hier

Zo vaak moet je je gazon maaien voor het mooiste resultaat
Lees ook

Zo vaak moet je je gazon maaien voor het mooiste resultaat

Fout 4: Maaien vlak na het zaaien of bemesten

Los van de weersomstandigheden zijn er nog een aantal momenten dat je de grasmaaier beter nog even kunt laten staan. Wanneer je bijvoorbeeld te snel na het zaaien of het bemesten van je gras gaat maaien, heeft dit ook negatief effect op je gazon. Heb je gezaaid, dan wordt er aangeraden in ieder geval een maand te wachten met maaien. Heb je je gazon met mestkorrels bemest (en uiteraard ook bewaterd), dan is het verstandig minstens een week te wachten met maaien, zodat het gras genoeg de tijd krijgt de korrels op te nemen en uit te groeien tot sterk en gezond gazon. 

© iStock - mtreasure

Fout 5: Gemaaid gras niet opruimen na afloop 

Liggen er na het maaien nog allerlei hoopjes gemaaid gras op je gazon, bijvoorbeeld omdat de opvangbak overvol zat of omdat je handmaaier het gras niet opvangt? Dan is het belangrijk het gras naderhand aan te harken en in de GFT-bak of op de compostbak te gooien. Tenzij je een zogenoemde mulchmaaier hebt, die het gras fijnsnijdt en vervolgens gelijkmatig verdeelt over het gazon. In dat geval zijn de gemaaide grasresten juist goed voor je gazon, aangezien het je gras juist voedingsstoffen geeft. 

Bij een gewone grasmaaier wordt het gemaaide gras niet fijn gesneden en kan het je gazon juist verstikken als je het laat liggen. 

Fout 6: Maaien met botte messen

Controleer jij regelmatig hoe scherp de messen van je maaier zijn? Misschien denk je hier niet gauw aan, maar toch is dit belangrijker dan je denkt. Als je met botte messen maait heb je dat waarschijnlijk niet direct door, aangezien je gras evengoed wel wordt gekortwiekt. Maar de manier waarop dat gebeurt is niet helemaal de juiste. Waar scherpe messen het gras recht afsnijden, scheuren botte messen het gras juist. Hierdoor droogt je gras uit en krijgt het een bruine gloed. Dit is niet alleen minder fraai om te zien, maar het gras is ook vatbaarder voor gazonziekten met gele en kale plekken als gevolg. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Tuinieren