Vlekbestendig

Kidsproof bank uitkiezen: 8 dingen waar je op moet letten

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - SolStockKidsproof bank uitkiezen: 8 dingen waar je op moet letten
RTL

Moet je hoognodig een nieuwe bank aanschaffen maar durf je het niet zo goed aan met ronddartelende en knoeiende kinderen in huis? Niet nodig. Door met onderstaande tips rekening te houden kun je een prachtbank uitkiezen die ook nog eens makkelijk schoon te houden is én tegen een stootje, kussengevecht of springsessie kan.

Wachten tot de kids uit huis gaan en ondertussen op een ingezakte en versleten bank blijven zitten is absoluut niet nodig. Door bij het uitkiezen van je volgende bank met de onderstaande tips rekening te houden kun jij genieten van een mooie eyecatcher in huis en kunnen de kinderen gewoon met een lekkere snack en plakhandjes op de bank zitten. 

1. Kies voor vlekproof materiaal: velours of leer 

Je kinderen niet op de bank laten eten omdat je een nieuwe bank hebt? Dat valt in de praktijk niet altijd mee. Een banaan uit het vuistje, een rijstwafel als zoethoudertje of een bakje chips bij de film. Het hoort er nou eenmaal bij, net als de vlekken die daarmee gepaard gaan. Daarom is rule number one: kies een stof uit waar vlekken gemakkelijk van te verwijderen zijn. 

Velours 

Velours is vergelijkbaar met fluweel (of velvet), alleen is deze stof door een andere bewerkingstechniek iets minder zacht en glanzend dan fluweel. Desondanks heeft het dezelfde luxe uitstraling én de fijne eigenschap dat het ontzettend makkelijk schoon te maken is. Bij velours staan de stevige garen namelijk zo dicht op elkaar, dat het vuil minder snel doordringt.  Pindakaas, snottebellen, chocolade… vrijwel alles is met een vochtige doek schoon te maken. Is het écht een hardnekkige vlek, dan kun je eventueel een drupje neutrale zeep gebruiken. Ook kun je het beste eerst zo veel mogelijk deppen en daarna pas voorzichtig poetsen of vegen. 

Leer

Maar het allermakkelijkst schoon te maken is natuurlijk glad leer, imitatieleer of microleer. Vooral in het geval van microleer, aangezien de microvezel bovenlaag beter tegen vuil en vocht kan dan echt leer. Met een vochtig doekje is vrijwel iedere vlek er zo af te vegen of droog te deppen. Een keerzijde van leer – of andere varianten daarvan – is dat het wel erg krasgevoelig is. Een scherp potlood, een rits of nagels, voor je het weet zitten er krassen of gaten in de bank die je er niet af kunt poetsen. 

2. Kies voor een (vlek)veilige en tijdloze kleur 

Wil je nog zeker vijf á tien jaar van je nieuwe bank kunnen genieten, dan is het slim om te kiezen voor een exemplaar met een tijdloze uitstraling. Niet alleen het model, maar ook het type stof en vooral de kleur zijn hierbij bepalend. Door voor een neutrale kleur te kiezen weet je bijna zeker dat je de kleur in ieder geval niet snel zat wordt. 

Daarbij is het óók verstandig om te kiezen voor een kleur waarbij hardnekkige vlekken minder snel opvallen. Kies in dat geval liever niet voor een te lichte bank, maar eerder voor een bank met een donkere stof. Ben je bang dat dat laatste te somber oogt, of dat de neutrale kleur saai wordt? Bedenk ook dan dat je je bank altijd nog kunt opvrolijken met sierkussens en plaids. 

Goed om te weten: uiteraard is een donkerkleurige bank niet veilig voor alle soorten vlekken, aangezien die in alle kleuren voorkomen. Witte vlekken door bijvoorbeeld melk, snottebellen of ijs zie je juist weer sneller op een donkere bank. Je kunt ook proberen hier een beetje tussenin te zitten, bijvoorbeeld met een taupekleurige bank. 

Velours bank© iStock - KatarzynaBialasiewicz
Velours bank

3. Kies voor vaste kussens

Forten en hutten bouwen doe je natuurlijk het best met dekens, stoelen en jawel: kussens van de bank. Heb je dit liever niet, dan kun je er misschien beter voor kiezen om voor een bank te gaan waarbij de zit- en rugkussens vastzitten aan de bank. Zo komen de kids ook niet in de verleiding om (al dan niet stiekem) je halve bank te gebruiken voor hun hut. Bovendien is de bank zo ook een stuk minder aantrekkelijk voor een kussengevecht én heb je minder kans op verdwaalde kruimels tussen de kieren van de bank.  

4. Kies voor een stevige vulling (en constructie)

Uiteraard is het minstens zo belangrijk dat de bank ook daadwerkelijk lekker zit. Waar de ene een stevige bank met rechte rugleunig prefereert, verdwijnt de ander liever in een zachte plofbank. Heb je kinderen die fan zijn van trampolines en jouw bank daar dus ook regelmatig voor gebruiken (of je nu wil of niet), dan is het aan te raden een exemplaar te kiezen die niet alleen een stevige constructie heeft, maar óók een stevige vulling. Zo deukt de bank minder snel in, of – helemaal mooi – is ‘ie minder aantrekkelijk als trampobank.  

5. Kies voor een gemêleerde stof of een dessin (of velours) 

Durf je het aan om voor een bank met een dessin (een patroon) of een gemêleerde stof te gaan? Dan geef je je interieur niet alleen wat extra spice en diepte, maar het zorgt er ook voor dat vlekken een stuk minder opvallen. 

Ben je niet zo’n fan van patronen of kleurverschil op je meubels omdat je bang dat het een tikkie te druk oogt? Ook dan is een velours bank een mooie middenweg. Door de rechtopstaande poolpluizen ontstaat er een subtiel kleurverschil over de gehele bank, ook al is de hele bank dezelfde kleur. Dit is enigszins zelf te sturen door alle pluizen één richting op te wrijven met de hand, of een speciale veloursborstel. Maar bedenk ook dat dit kleurverschil je bank juist wat meer diepte en leven geeft én dat eventuele vlekjes hierdoor nauwelijks opvallen. 

6. Denk vooruit en kies een modulaire bank

Stel je voor, je bank is nog in prima staat, op één vreselijke vlek, scheur of andere beschadiging na. Hoe fijn zou het dan zijn als je alleen dat gedeelte kon vervangen? Het klinkt misschien gek of onmogelijk, maar dat is dus precies wat je wél kunt doen bij een modulaire bank. Deze bank – ook wel een ‘elementenbank’ genoemd – is er namelijk bedoeld om zelf naar wens samen te stellen, zowel in grootte als opstelling. Maar bijkomend voordeel is dat je ook een onderdeel kunt vervangen voor een nieuwe. 

In dat geval is het wel handig om voor een model te kiezen dat standaard in het assortiment zit van de meubelzaak en dus niet voor een limited edition te gaan. En anders kun je natuurlijk altijd nog een poging wagen op Marktplaats! 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

7. Kies voor een wasbare hoes

Ben je wispelturig met de kleurkeuzes in je interieur of wil je gewoon graag zo nu en dan je bank kunnen wassen? Dan is het slim om te kiezen voor een bank met wasbare hoezen. Zo weet je zeker dat ‘ie fris blijft en je kunt op den duur eens kiezen voor een ander kleurtje als je de huidige variant zat wordt. Een stuk goedkoper dan een nieuwe bank! 

8. Laat je bank van tevoren behandelen

Een nieuwe bank aanschaffen is al prijzig genoeg, dus als er bij het afrekenen dan nog extra’s bij komen kijken kunnen we ons voorstellen dat je geneigd bent dit af te slaan. Toch is het met die vlekkenmonsters in huis degelijk aan te raden om je bank van tevoren te laten behandelen of uit te zoeken hoe je dit eventueel zelf zorgvuldig kunt doen. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Interieurinrichting