Don't let the bedbugs bite

Zo voorkom je dat je bedwantsen in je koffer mee naar huis neemt vanaf je vakantieadres

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© SrdjanPav - iStock Zo voorkom je dat je bedwantsen in je koffer mee naar huis neemt vanaf je vakantieadres
RTL

Een souvenir meenemen van vakantie is altijd leuk. Maar tref je in je hotelkamer bedwantsen, dan wil je er alles aan doen deze vooral niet mee te nemen naar huis. We vertellen je waar je op moet letten bij het inchecken van je vakantieverblijf, wat je het beste kunt doen als je deze parasieten aantreft en wat je wel en niet moet doen om te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt.

Bedwantsen (Cimex lectularius) zijn parasitaire wantsen die dol zijn op bloed van warmbloedige dieren én mensen. Ze leven vooral in warmere gebieden, waardoor wij er met name in het buitenland mee in aanraking kunnen komen. Al kunnen ze ook ongemerkt mee naar huis reizen, bijvoorbeeld via je koffer. Is dat het geval, dan dien je zo gauw mogelijk professionele hulp in te schakelen, want zelf kom je er maar lastig van af. Niet alleen planten ze zich zelf voort, ook verspreiden ze zich gemakkelijk via koffers of kledingstukken. Daarnaast kunnen ze zich makkelijk naar aangrenzende kamers verplaatsen via scheuren en naden in de muren, of zich verstoppen in stopcontacten. 

Bloedzuigende bedwantsen herkennen

Dat bloedzuigen doen bedwantsen niet zo zeer om in leven te blijven – ze kunnen bij een temperatuur van 15-18°C zelfs 6 maanden zonder voedsel overleven – maar ze doen dit vooral om te kunnen vervellen. Nadat ze dit in anderhalve maand vijf keer hebben gedaan is de bedwants volwassen en kunnen ze zich voortplanten, waarna ze hun eieren in een wateroplosbare afscheiding aan onder andere meubels, kleding en wanden plakken. 

Bedwantsen kunnen alleen lopen (dus niet springen of vliegen) en zijn te herkennen aan hun ovaalvormige en afgeplatte lichaam. Ze worden zo’n 6 tot 8,5 mm groot en zijn roodbruin van kleur, of donkerrood als ze kort daarvoor bloed hebben gezogen. Uitwerpselen herken je aan de vorm van bruinzwarte puntjes, bijvoorbeeld op lakens of plinten, maar ook rondom schilderijen en stopcontacten. Verder laten ze donkere huidschilfertjes achter rondom de plekken waar ze zich schuilhouden, vaak rondom naden en kieren. Bovendien laten ze vaak een muffe en amandelachtige geur achter in de ruimte. 

Tot slot kunnen ze hun sporen ook op jou achterlaten. Het bloedzuigen zorgt voor jeukende beten en bulten op je huid. Ze lijken op muggenbulten, maar zitten vaak op een rijtje. 

Bedwantsen© iStock - Dzurag
Bedwantsen

Hotelkamer controleren op bedwantsen en risico’s vermijden

Ga je op vakantie en wil je geen risico’s nemen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je bedwantsen mee naar huis neemt. Je vindt hier een uitgebreid stappenplan terug, met daarin de volgende highlights: 

  • Lees altijd van tevoren de recensies van je vakantieverblijf voordat je boekt. Zo kom je erachter of er eerder sprake is geweest van bedwantsen in het hotel. 
  • Bedden controleren bij aankomst: Spring niet meteen op bed, hoe verleidelijk dat ook is na een lange reis, maar controleer eerst of er sporen van bedwantsen te zien zijn. Volgens Max Strating van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zijn de sporen het best te herkennen aan kleine vlekjes op het bed. "Let vooral op bloedpuntjes of zwarte puntjes en gebruik een felle (zak)lamp om het goed te zien. Vergeet daarbij niet de naden en ritsen te controleren, hier kunnen ze ook tussen zitten."
  • Zet je koffer in de badkamer of op het balkon: Als je bedwantsen aantreft in de kamer, of geen risico wil nemen dan kun je je koffer het beste in de badkamer of op het balkon zetten. In de hotelkamer zelf kun je de koffer beter niet tegen de muur aanzetten, want dan kruipen de beestjes makkelijk je koffer in. In een badkamer kun je dat wel met een gerust hart doen, aangezien tegels vaak te glad zijn voor bedwantsen. 
  • Maak altijd gebruik van de bagagerekjes die in de meeste hotelkamers staan. Zo verklein je de kans dat bedwantsen vanaf de vloer(bedekking) in je koffer kunnen kruipen. 
  • Pak je koffer buiten of in de badkamer uit: Bang dat ze misschien al in je koffer zitten, dan kun je je koffer het beste buiten uitpakken op het balkon, of in de badkamer. Of eigenlijk nog het beste: in de badkuip. Zo kun je beter waarnemen of er beestjes uit vallen én kunnen ze niet wegkruipen. 
  • Gebruik dubbelzijdig plakband ter controle: Twijfel je of er bedwantsen zijn of wil je dit hoe dan ook zo snel mogelijk controleren? Dan kun je dit makkelijk checken door dubbelzijdig plakband op het onderste gedeelte van de poten van het bed te plakken. Max Strating tipt: “Bedwantsen verblijven niet in het bed maar gaan in de avond op zoek naar bloed. Ze kunnen niet vliegen en zullen dan vanaf de poten het bed moeten opklimmen. Door het plakband blijven ze vastzitten en zie je dan of je bedwantsen in huis hebt."
Pak je koffer niet meteen uit in de kamer, maar controleer de kamer eerst en zet je koffer op het balkon. © iStock - May_Chanikran
Pak je koffer niet meteen uit in de kamer, maar controleer de kamer eerst en zet je koffer op het balkon.

Bedwantsen bestrijden en verspreiding voorkomen

Het Vlaams instituut voor gezond leven, Milieu Centraal en Max Strating geven de volgende instructies die je dient uit te voeren tijdens én na de bestrijding van bedwantsen.  

Wat je bij bestrijding van bedwantsen vooral wel en niet moet doen:

  • Allereerst: schakel een professionele bestrijder in als ze in je eigen huis terecht zijn gekomen, of trek aan de bel bij de hoteleigenaren. "Mensen gaan soms zelf aan de slag maar halen de beestjes niet weg op de juiste manier. De bedwantsen kunnen zich dan gaan clusteren en via naden en kieren verspreiden naar andere slaapkamers. Zo maak je het probleem dus alleen groter", aldus Max Strating.
  • Ontdek je bedwantsen, verplaats je spullen dan niet voordat er hulp is ingeschakeld. Haal je huis of hotelkamer verder niet overhoop. Ondanks dat je waarschijnlijk wil controleren hoe erg de schade in de rest van je koffer en kamer is, kun je dit beter niet doen. Hiermee krijgen de bedwantsen juist vrij spel om zich door de hele ruimte te verspreiden. 
  • Was je beddengoed op 60°C om alle bedwantsen te doden. 
  • Materialen en kledingstukken die niet in de wasmachine kunnen, of niet op 60°C gewassen mogen worden, kun je in de vriezer doen. Laat dit minstens een week in de vriezer om alle bedwantsen te doden. 
  • Na het reinigen van je bagage, is het belangrijk om ook de koffer zelf grondig schoon te maken. Dit kun je het beste doen met heet water. Let daarbij op dat je alle naden en kieren hierin meeneemt. 
  • Controleer je matras grondig en let daarbij ook goed op de naden. Laat de bestrijdingsdienst je matras ook behandelen of laat ‘m hermetisch verpakt verwijderen uit de kamer. 
  • Controleer de ruimte op barsten en spleten in muren, houtwerk en zoldering en maak ze dicht. Alle spleten en kieren met een minimale dikte van een bankpas zijn groot genoeg voor bedwantsen.
  • Bedek ook alle stopcontacten in de kamer. Ook hier kruipen bedwantsen in om zich te verstoppen tot het veilig is ergens anders heen te gaan. 

Wat je NA de bestrijding van bedwantsen wel en niet moet doen: 

  • Is de ruimte bestreden door een professional? Dan betreed je de ruimte beter niet binnen drie uur na bestrijding
  • Zorg dat je de kamer na bestrijding en ontsmetting goed verlucht. Oftewel: ventileer niet alleen, maar zet de ramen ook open
  • Vanaf een week na de bestrijding moet je de (slaap)kamer dagelijks grondig stofzuigen en daarbij alle hoekjes en plinten meenemen. Maar let op, doe dit niet al meteen de eerste dagen na de bestrijding, omdat dit de nawerking van de bestrijding kan beperken. 
  • Is de kamer bestrijd? Dan is het aan te raden om vier tot zes weken na de bestrijding de ruimte opnieuw te onderzoeken door een professional. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
VakantieOngedierte