Hoe maak je de kattenbak schoon? Zo dus!

Laten we eerlijk zijn: de kattenbak verschonen is waarschijnlijk niet de leukste taak op je to-do-lijst. Toch is het een onontkoombare klus voor kattenbezitters. Maar hoe vaak moet je die bak nu eigenlijk schoonmaken? En hoe pak je het aan zonder dat het een drama wordt?
De ontlasting van je kat kan je veel meer vertellen dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld aan de geur en kleur van hun plas en poep opmerken of er iets mis is met hun gezondheid. Hoe vaker je dus de kattenbak verschoont, hoe makkelijker het is om dit op te merken.
Kattenbak schoonmaken
De kattenbak schoonmaken is misschien een taakje dat je lang en vaak uitstelt. Toch is er een manier om de kattenbak fris en geurvrij te houden, zonder dat het veel moeite kost.
- Schep dagelijks de poep en urineklonten eruit. Dit is een kleine moeite en het maakt een groot verschil; geen stinkende kattenbak meer!
- Voeg om de dag een klein laagje nieuwe kattenbakvulling toe. Zo blijft de vulling op peil en is je kat niet ineens omringd met zijn of haar toiletbehoeften.
- Vervang de volledige kattenbakvulling iedere twee weken. Verwijder alles en begin met een schone lei.
- Geef je kattenbak elke maand een grondige schoonmaak. Ben je geneigd om de kattenbak schoon te maken met sterke schoonmaakmiddelen, zoals chloor, azijn of allesreiniger? Dat is misschien goed voor jouw neus, maar voor je kat is het een regelrechte afknapper. Sterk geurende middelen kunnen je kat afschrikken, en dat wil je natuurlijk niet. De beste manier is om warm water en een zachte spons te gebruiken. Simpel, effectief en vooral fijn voor je viervoeter.
Hoeveel kattenbakken heb jij?
Volgens Anicura is de gouden regel: 1 kattenbak per kat + 1 extra. Dus als je 2 katten hebt, heb je er 3 nodig. Het klinkt misschien als veel, maar zo voorkom je dat je kat ergens anders in huis zijn behoeften doet.
Om ervoor te zorgen dat je kat de kattenbakvulling niet door je hele huis verspreidt, kan het handig zijn om een speciale kattenbakmat onder de bak te leggen. Deze mat vangt de korrels op die je kat uit de bak schudt als hij of zij eruit springt.
Zwanger en een kat?
Ben je zwanger of woon je samen met een zwangere vrouw? Dan is het goed om extra voorzichtig te zijn met het schoonmaken van de kattenbak, aldus PetsPlace. Waarom? Omdat katten de parasiet Toxoplasma gondii kunnen dragen, die toxoplasmose veroorzaakt. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor een ongeboren baby, vooral in de vroege zwangerschap.
Wat kun je doen?
- Laat de bak door iemand anders schoonmaken. Als het kan, laat dan je partner of een huisgenoot de kattenbak schoonmaken. Geen stress, je kat zal het begrijpen!
- Als jij het moet doen, draag dan altijd handschoenen en zorg ervoor dat je de kattenbak in een goed geventileerde ruimte schoonmaakt. Was daarna goed je handen – het klinkt misschien wat overdreven, maar better safe than sorry!
- Overweeg een zelfreinigende kattenbak. Deze handige gadget doet het meeste werk voor je, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het dagelijks schoonmaken.