De Moeite Waard?!

Eshan en Nayan flipten stinkhuis: 'Hebben letterlijk drollen staan scheppen'

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Eshan en Nayan flipten stinkhuis: 'Hebben letterlijk drollen staan scheppen'
RTL

Stank om van te kokhalzen, rotte balken en een open riool. Bob Sikkes schrok toen hij het fliphuis van Eshan en Nayan zag. "Ik vind het heel dapper dat jullie dit hebben gekocht." Maar Eshan en Nayan zíjn zo dapper. Ze toverden het krot om tot een ruime, speelse benedenwoning met split-level. Inmiddels hebben de twee vrienden de smaak te pakken: ze flipten al meerdere huizen en gaan daar fanatiek mee door.

We spraken de twee vrienden over hun allereerste flipavontuur in Rotterdam, de tips van Bob en alle fliphuizen die volgden. 

Na 32 weken zwoegen in een ernstig vervallen woning, kregen Eshan en Nayan meerdere serieuze biedingen op hun fliphuis, met een hoogste bod van 324.000 euro. En dat terwijl ze het pand hadden gekocht voor 202.000 euro en er zo’n 80.000 euro in investeerden. Een winst van ruim 40.000 euro lonkte. Toch besloten de vrienden om het níet te verkopen, maar te verhuren.

Die keuze had alles te maken met het moment in de markt. "Het was 2022, de rente was flink gestegen en de huizenmarkt koelde duidelijk af," vertelt Nayan. “We kregen relatief weinig bezichtigingen, maar juist tijdens de verbouwing kwamen er veel buurtbewoners langs die vroegen of we het misschien zouden verhuren." Eshan vult aan: "We zagen dat er in deze wijk veel vraag was naar huurwoningen. Toen zijn we die optie serieuzer gaan onderzoeken."

"We hebben letterlijk drollen staan scheppen. Jammer dat de cameraploeg daar niet bij was."

Spijt van hun keuze hebben de vrienden nooit gehad. Sterker nog: de huurders – een jong stel met een fluffy hondje – zijn dolblij met hun woning, vooral met de speelse split-level en de tuin. Die split-level bleek achteraf ook een gouden tip van Bob Sikkes.

"In eerste instantie waren we daar best koppig over," vertelt Eshan. "Ik was net vader geworden en dacht: dat is toch helemaal niet handig met kleine kinderen?" "Spreek voor jezelf," lacht Nayan. "Oke, ík was koppig," geeft Eshan toe. "Tot Bob zei: je moet niet voor jezelf verbouwen, maar voor de doelgroep. En dat zijn eerder jonge mensen of ouderen, die zo’n indeling juist tof vinden. Toen ben ik omgegaan."

Ook Nayan kijkt met veel waardering terug op de hulp van Bob. "Zeker bij je eerste fliphuis is het fijn als er iemand met ervaring meekijkt." Maar niet alles verliep soepel. De mannen kregen te maken met rotte balken, lekkages, leveringsproblemen – en een open riool. "Dat verklaarde ook de enorme stank," zegt Nayan.

"In het weekend ontdekten we dat het hele riool onder het huis open lag," vertelt Eshan. "Al het afvalwater was jarenlang gewoon onder de vloer blijven liggen in plaats van afgevoerd te worden. We hebben letterlijk drollen staan scheppen." "Jammer dat de cameraploeg daar net niet bij was," voegt hij daaraan toe. 

Naast alle drollen, kwam het duo ook veel dode muizen en ratten tegen. "We hadden serieus een dierentuin kunnen openen," grapt Eshan. Niet gek dus dat Bob, Tijl en de cameraploeg het huis kokhalzend bekeken. Ook voor de twee vrienden zelf was het geen pretje.

Nayan herinnert zich de eerste dagen nog goed: "Het was veel kokhalzen in het begin, echt heel smerig. Maar na een tijdje wen je toch aan de geur." En toch, zegt Eshan, was dit precies het soort huis waar ze naar op zoek waren. "We wilden een woning die niet Funda-waardig was. Iets dat echt iets kon toevoegen aan de woningmarkt, en totaal niet leefbaar was. Dit was letterlijk onze ruwe diamant." Zelfs zijn vrouw durfde in het begin het huis niet in. "Die zag alleen al van buiten de muizenkak liggen."

"Het is fijn om iets positiefs te doen voor de woningmarkt."

Toen de twee vrienden het flipproject in Rotterdam hadden afgerond, is de flipkoorts sindsdien alleen maar erger geworden. De mannen hebben al meerdere woningen verbouwd, waaronder een horecapand dat ze opsplitsten in meerdere appartementen.

"We zijn nu op zoek naar grotere panden," zegt Nayan. "De woningmarkt is zo krap. Als je een pand van 300 vierkante meter kunt splitsen, voeg je écht iets toe. Er is zoveel meer behoefte aan kleinere woningen."

Eshan vult aan: "Het is fijn om iets positiefs te doen voor de woningmarkt. Woningen woonbaar maken die anders zouden verwaarlozen." Op het moment van spreken gaan beide mannen weer op pad. Nayan bezoekt binnenkort een pand in Utrecht. "Daar zit veel potentie in," zegt hij. Ook Eshan heeft een bezichtiging in Amsterdam. "Die woning komt binnenkort op Funda, maar is nog totaal niet woonklaar. Precies waar wij iets mee kunnen."

De tekst gaat verder onder de video waarin Eshan en Nayan zich voorstellen.

Hun ambitie is helder: bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. "We willen iets opbouwen," zegt Eshan. "Voor anderen én voor onszelf." En of de twee elkaar al zat zijn? "Nee, lacht Nayan. "We kennen elkaar al zo lang. Als Eshan geïrriteerd raakt, weet ik precies hoe laat het is. Daar speel ik op in." Eshan knikt: "Onze samenwerking loopt al soepel sinds we samen ons profielwerkstuk deden."

Bekijk in de onderstaande video het eindresultaat van het fliphuis. 

Murron bijt zich vast in fliphuis: 'Wekenlang slapen op het balkon was zo erg niet'
Lees ook

Murron bijt zich vast in fliphuis: 'Wekenlang slapen op het balkon was zo erg niet'

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
Tijl BeckandBob SikkesDe Moeite Waard?!WonenKlussenVerbouwenHuizenprijzenGemeente RotterdamRotterdam