In rook opgaan

Regen of niet, paasvuren toch verboden: 'Natuur nog te droog'

Door Bo Wories··Aangepast:
Regen of niet, paasvuren toch verboden: 'Natuur nog te droog'
RTL

De paasvuren trekken elk jaar duizenden bezoekers, vooral in het noorden en oosten van het land. Maar dit jaar worden er veel afgelast. Door de aanhoudende droogte is het risico op natuurbrand te groot.

De reden voor de afgelastingen is duidelijk: het is simpelweg te droog in de natuur. Niet alleen aan de oppervlakte, maar ook in de bodem. Veel gemeenten vinden daarom het risico op brand te groot. Bij de paasvuren wordt vaak ook gefeest en gedronken, dat maakt toezicht lastiger. En als er iets misgaat, kan het snel uit de hand lopen.

"We denken heus niet dat het vuur vanzelf via het gras naar het bos trekt," zegt de Hilversumse brandweerman Edo Brouwer. "Maar het grootste risico zit in vliegvuur: vonken die met de wind meegaan en ergens anders terechtkomen. Die zie je vaak niet aankomen, en dan ontstaan er opeens kleine brandjes in de omgeving."

In deze video zie je hoe de problemen bij de paasvuren kunnen ontstaan:

De afgelopen dagen viel op sommige plekken aardig wat regen. Toch blijft het risico op natuurbrand hoog.

Sinds 2018 gebruikt de brandweer een systeem met twee natuurbrandfasen. Fase 2 betekent dat het langere tijd droog is geweest, en dat een brand zich snel en onvoorspelbaar kan verspreiden – zeker bij harde wind.

Risico-index

"Het gaat niet alleen om hoeveel regen er valt," legt Brouwer uit. "Ook temperatuur, luchtvochtigheid, wind en de droogte van de vegetatie spelen een rol. Op basis daarvan wordt een risico-index berekend. Die laat zien hoe snel een natuurbrand zich zou kunnen verspreiden."

Die risicofase wordt maar één keer per dag aangepast. De buien van gisteren veranderen daar dus voorlopig niets aan. Wie wil weten wat de actuele fase is, kan dat checken op de speciale natuurbrandkaart.

De regen die is gevallen en die nog wordt verwacht, is onvoldoende.

Veel gemeenten nemen het zekere voor het onzekere en verbieden dit jaar de paasvuren. De veiligheid van bewoners staat voorop.

Zo heeft de gemeente Lochem besloten de vuren te schrappen, op advies van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De gemeente onderbouwt dat besluit met het huidige natuurbrandrisico.

"Op dit moment geldt fase 2 voor natuurbrandrisico's. De regen die is gevallen en die nog wordt verwacht, is onvoldoende om dit risico te verlagen," laat de gemeente weten. Ook in Drenthe hebben vrijwel alle gemeenten een verbod ingesteld vanwege de droogte.

"Bij dit soort buien stroomt het meeste water snel weg via het riool"

Ook meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar zegt dat de regen voorlopig weinig effect heeft.

"Gisteren viel er lokaal flink wat neerslag – in Groningen zelfs meer dan 15 millimeter," zegt ze. "Maar bij dit soort buien stroomt het meeste water snel weg via het riool. Het grondwaterpeil blijft daardoor laag. Voor verbetering is echt langdurige regen nodig."

"Vorige week waren deze buien al voorspeld. Toen wisten we ook al: dit gaat niet genoeg zijn om de paasvuren toch te laten doorgaan. In grote delen van het land viel minder dan 5 millimeter regen. Dat is simpelweg te weinig om het verbod te versoepelen."

Wat is een paasvuur?

Een paasvuur is een grote brandstapel van snoeihout en takken, die vaak wekenlang wordt opgebouwd door dorpsbewoners of verenigingen. In sommige regio’s is het zelfs een soort wedstrijd: wie bouwt de hoogste of grootste?

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
PasenBosbrandBrandweerDrentheGelderlandOverijsselGemeente HilversumHilversum