RTL Wonen

Een woonboot kopen: hier moet je rekening mee houden

Door Lotte Klaver··Aangepast:
© iStockEen woonboot kopen: hier moet je rekening mee houden
RTL

Wonen op het water, omgeven door de rust – of de bruisende stad – en de charme van de kabbelende golven, is voor veel mensen een droom. Een woonboot lijkt misschien het perfecte toevluchtsoord, maar voordat je jezelf onderdompelt in de romantiek van het leven op het water, zijn er wel een aantal overwegingen om te maken of puntjes om bij stil te staan.

Eerst is het belangrijk stil te staan bij de type drijvende woningen die er bestaan. Zo zijn er woonboten, woonschepen, woonarken, watervilla’s en waterwoningen. Deze worden stuk voor stuk gebruikt om op te wonen en niet om mee te varen, maar hebben onderling wel verschillen in de constructie, onderhoud en plaatsgebondenheid. Voor het gemak gebruiken we in dit artikel de naam ‘woonboot’ voor alle drijvende woningen.

Financiële overwegingen

Met een gemiddelde prijs van €127.000 exclusief ligplaats en €327.000 inclusief ligplaats, ligt de aankoopprijs van een woonboot over het algemeen lager dan die van een huis of appartement. Toch is het financiële plaatje nog niet compleet met enkel de aankoop van de boot. Houd bijvoorbeeld ook rekening met de kosten voor verzekering, die meestal duurder zijn dan het verzekeren van een huis; een woonboot kan immers zinken. Ook kunnen onderhoudskosten flink oplopen in vergelijking met de onderhoudskosten van een huis, zeker als je woonboot wat ouder is of van staal of hout is gemaakt. Eventuele renovatiekosten, zoals het rondom schilderen van de boot eens in de 3 jaar, moeten ook worden meegenomen.

Tenslotte is de ligplaats het duurste element, met een variërende prijs van €200.000 tot €500.000 in de randstad. Houd er daarnaast rekening mee dat het op dit moment alleen mogelijk is om via de Rabobank of Triodos Bank een woonboothypotheek af te sluiten.

Onderhoud

Los van de kosten van het onderhoud en de aankoop moet je natuurlijk ook rekening houden met de tijd en moeite die je in het onderhoud moet steken. Of je dat nu zelf doet of uitbesteedt. Een stalen schip vraagt wat meer aandacht dan een woonark met een betonnen bak. De verzekering van een stalen schip vereist dat je elke 5 jaar de dikte van het staal laat onderzoeken op een scheepswerf. Dat is dan ook vaak meteen de tijd om groot en kleiner onderhoud te plegen. Het is wel zo avontuurlijk om een korte periode je hele huis op een andere plek te hebben. Bij een woonark is het wat minder spannend. Een betonnen casco is net als de betonnen fundering van een huis. In dat geval hoef je dus niet elke 5 jaar naar een helling en onderhoud je woonark gewoon zoals je een woonhuis zou onderhouden.

Veiligheid en regelgeving

Een woonboot moet voldoen aan veiligheidsnormen en wettelijke vereisten, waaronder brandveiligheid, reddingsmiddelen en mogelijke aansluiting op nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en riolering. Als je zelf een woonboot bouwt is het belangrijk hier rekening mee te houden. Maar ook als je een nieuwe woonboot koopt of verhuist hoor je de regelgeving opnieuw te checken. Deze kan namelijk verschillen per locatie.

Vergunningen

Voor elke woonboot is er een ligplaatsvergunning nodig, die regelt waar en hoe lang een boot aan mag meren. Daarnaast wordt een woonboot sinds 1 januari 2018 niet langer als een schip gezien volgens de wet. Daarom is er sindsdien een omgevingsvergunning nodig als bewoners (ver)bouwplannen hebben. Afhankelijk van de locatie, zeker als de woonboot wordt geplaatst op openbaar water, kan een watervergunning nodig zijn. Deze vergunning regelt het gebruik van waterwegen en is bedoeld om de veiligheid en doorstroming van het water te waarborgen. Tot slot kan in sommige gevallen een specifieke vergunning voor brandveiligheid vereist zijn, vooral als de woonboot als permanente woning wordt gebruikt.

Andere levensstijl en voorzieningen

Overweeg welke voorzieningen je nodig hebt en welke levensstijl je wilt leiden op de woonboot. Wil je volledig zelfvoorzienend zijn, of liever niet? Sommige woonboten zijn zelfvoorzienend met systemen voor waterzuivering en energieopwekking, terwijl andere afhankelijk zijn van aansluitingen op het vasteland. Ook zijn er woonboten met geavanceerde systemen voor afvalverwerking, terwijl andere afhankelijk zijn van reguliere ophaaldiensten.

Het kopen van- en wonen in een woonboot is een unieke ervaring, maar het vereist goed onderzoek en planning. Aankoopmakelaars gespecialiseerd in het kopen van woonboten kunnen daarbij helpen. Door in ieder geval rekening te houden met deze belangrijke aspecten, ben je goed voorbereid om je drijvende droomwoning in handen te krijgen en volop te genieten van het bijzondere leven op het water.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Huisvesting