Huisdier gestoken door een bij of wesp? Zo moet je handelen

Met de bedreigingen rondom het uitsterven van de bij kunnen we het alleen maar aanmoedigen om je tuin zo bijvriendelijk mogelijk te maken. Maar als je een hond of kat hebt rondlopen in je tuin, dan kan dat toch best even spannend zijn. Uit nieuwsgierigheid zullen ze geheid happen of slaan naar bijen en wespen, met als risico dat ze gestoken worden. Maar geen paniek, dierenarts Piet Hellemans vertelt wat je moet doen als dat gebeurt.
We hopen natuurlijk altijd dat ons huisdier zo gezond mogelijk is, maar wanneer ze nieuwsgierig zijn en veel ontdekken, kunnen er nog wel eens ongelukjes gebeuren. Met deze tips kun je zo veel mogelijk voorkomen dat je hond of kat wordt gestoken door een wesp of een bij. Maar wat als dat te laat is? Dierenarts Piet Hellemals vertelt hoe je moet handelen.
Gestoken of niet?
Omdat de kans groot is dat je het moment van de steek hebt gemist, kan het zijn dat je twijfelt over wat er met je hond of kat aan de hand is. Hoe je aan een hond merkt dat hij is gestoken door een bij of wesp, legt Hellemans uit: "Als een hond gestoken is, dan piept of blaft hij vaak van de pijn. Is je hond of kat in zijn pootje gestoken, dan kunnen ze mank gaan lopen of aan hun poot likken. Daarnaast kan de steekplek flink opzwellen, ook als ze op hun kop, bek of lip zijn gestoken." Voor een hond is dit allemaal zeer pijnlijk, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. "Bij een zwelling van de kop moet je met spoed naar een dierenarts om dit met een injectie te stoppen. Zo'n zwelling kan levensgevaarlijk zijn. Treedt er geen heftige zwelling op, dan hoef je niet per se naar de dierenarts te gaan."
Bijen- of wespensteek?
Ook is het goed om te weten of het om een bijen- of wespensteek gaat. Een bij heeft weerhaakjes aan de angel waardoor deze in de huid vast kan blijven zitten. Hierdoor kunnen ze ook maar één keer steken. Een wesp heeft geen weerhaakjes aan de angel, en kan dus meerdere malen steken. Probeer dus goed te identificeren welke van de twee het is, omdat je de wond ook anders moet behandelen.
"Na een bijensteek blijft er vaak een angel, of een deel van het achterlijf van de bij achter in de huid. Deze kan je als de zwelling minder is er voorzichtig uit proberen te halen", adviseert Piet Hellemans. "Meestal werkt het lichaam de angel ook zelf naar buiten, maar houd de plek wel altijd goed in de gaten in verband met ontstekingen. Lukt het niet de angel eruit te halen, of twijfel je over eventuele ontstekingen, dan kun je het beste naar de dierenarts gaan."
Extra aandacht voor de keel, neus en bek
Daarnaast is het belangrijk om goed in de gaten te houden waar de wesp of bij heeft gestoken. Vaak ontstaat er op die plek een bult of irritatie. Door de nieuwsgierigheid van honden en katten is er een grote kans dat ze gestoken worden in een poot, in de bek of op de neus.
De neus is een extra gevoelige plek voor een hond of kat, maar in en rondom de bek en keel is het meest gevaarlijk. Een zwelling kan namelijk een blokkade vormen voor de luchtwegen, waardoor je huisdier kan stikken. Daarom is het goed om in de gaten te houden of en waar er een zwelling ontstaat.
Niet likken
Om de pijn te verzachten zal de hond of kat waarschijnlijk vanzelf zijn wonden gaan likken, maar dat is nou juist wat je moet zien te voorkomen. "Hiermee wordt het probleem namelijk alleen maar groter." In zo'n geval kun je een beschermend shirtje aantrekken, waardoor de bijensteek of wond bedekt is. Is de zwelling erg groot, dan adviseert Hellemans een bezoek aan je dierenarts om de allergische reactie te stoppen en eventuele verzachtende middelen te verkrijgen.

Angel verwijderen
Wanneer je huisdier is gestoken door een bij kun je de angel eruit halen om sneller verlichting te geven. Doe dit niet met een pincet, want als je daarmee in de angel knijpt kan het zijn dat je juist meer gif in je huisdier spuit. Je kunt de angel eruit halen door bijvoorbeeld met je nagel of met de botte kant van een mes over de steek heen te gaan om zo de angel eruit te duwen.
Nadat de angel is verwijderd kun je de plek koelen om verdere zwelling tegen te gaan. Maar let op: houd nóóit een koelelement of bevroren voorwerp direct tegen de huid. Wikkel het eerst in bijvoorbeeld een theedoek. Ook kun je met azijn of zalf met menthol of calendula de plek behandelen om irritatie tegen te gaan en de pijn te verzachten.
"De anti-histamine pen die mensen met een allergie hebben werkt niet bij dieren" - Piet Hellemans
Allergische reactie
Het kan zijn dat je huisdier allergisch is voor bijen of wespen. Een allergische reactie ontwikkelt zich erg snel en kan leiden tot ademnood en/of verstikking. Helaas zijn er volgens Piet Hellemans geen handelingen die je zelf kunt ondernemen bij zo'n allergische reactie bij dieren. "De anti-histamine pen die mensen met een allergie hebben werkt niet bij dieren omdat de allergische reactie bij dieren niet via een histamine release gaat." Het enige wat je kunt doen is met spoed naar een dierenarts gaan bij zo'n allergische reactie. "Daar kunnen ze met een injectie de allergische reactie stoppen."
Augustus = agressieve wespentijd
Vooral in en rond augustus zullen wespen wat agressiever worden. Dit komt omdat er in deze periode een stuk minder voedsel te vinden is voor de beestjes terwijl ze dit nog wel nodig hebben. Ze komen dus snel af op (zoet) eten.