RTL wonen

Zo creëer je een fijne plek voor je hond of kat tijdens de warme zomerdagen

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Zo creëer je een fijne plek voor je hond of kat tijdens de warme zomerdagen
RTL

Tijdens de warme zomerdagen zullen honden en katten het wat zwaarder hebben, omdat ze lastig hun warmte kwijtraken. Daarom is het een goed idee om wat extra aandacht aan ze besteden, om het ze wat comfortabeler te maken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij je viervoeter een fijne plek kunt geven tijdens de hitte!

Honden en katten koelen af door te hijgen, door zich te wassen of via hun pootjes. Je kunt goed merken aan je hond of kat of hij het té warm heeft. De slijmvliezen zijn dan rood en je hond of kat voelt heet aan. Ook ademen ze snel, geven ze een lusteloze indruk en het kan zelfs zijn dat ze niet willen eten. Daarnaast is ook braken een teken van oververhitting. Het is goed om dit nauwlettend in de gaten te houden, want oververhitting kan erg gevaarlijk zijn voor je huisdier.

1. Geef regelmatig en genoeg vers water

Net als voor jou, is het voor je hond en kat belangrijk om goed te drinken tijdens de hitte. Zet in én om het huis altijd voldoende vers drinkwater neer en vul dit ook regelmatig bij. Ververs het water het liefst meerdere malen per dag, om de parasiet Giardia te voorkomen dat in lauwwarm water kan ontstaan. Hier kan je huisdier behoorlijk ziek van worden.

2. Zorg voor rustplekken in de schaduw

Het is belangrijk dat je het binnen in huis lekker koel houdt. Een koel huis is erg fijn voor jezelf, maar ook voor je hond of kat. Lees hier hoe je je huis beschermt tegen de hitte. Houd de deuren en ramen zoveel mogelijk dicht en sluit alle gordijnen of raambekleding tegen het felle zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om in je tuin of balkon ook schaduwplekken te maken voor je huisdier.

3. Zorg dat je hond of kat naar binnen kan als hij buiten is

Om het zo fijn mogelijk te maken voor je huisdier in de hitte, is het belangrijk dat je hond of kat kan kiezen waar hij/zij gaat liggen. Als je viervoeter even naar buiten wil of juist naar binnen is het fijn om een buitendeur open te houden. Een kattenluik of een hondenluik is evengoed fijn, zolang je hond of kat hier makkelijk doorheen kan zonder al te veel energie te gebruiken.

4. Zorg voor een koele ligplaats

De manden en dekentjes waar je honden en katten normaal op rusten zijn in de zomer vaak veel te warm voor ze. Leg daarom altijd een katoenen (hand)doek, een natte (hand)doek, waterflessen uit de vriezer in een handdoek gewikkeld of een ander koelelement in de mand of op het dekentje. Op deze manier heeft je hond of kat altijd een heerlijk koele rustplek. 

5. Koelmatje

Extra fijn voor je hond of kat: een koelmat. De mat werkt dankzij een speciale gel die kou afgeeft als er genoeg lichaamsdruk van je huisdier op de mat komt. Door dit effect hoef je zelf niet voor extra koude elementen te zorgen. Als je hond er een tijdje op heeft gelegen is het belangrijk om de mat weer koud te maken door hem in de schaduw of een andere koele plek neer te leggen. Een extra voordeel aan deze fijne mat is dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Zo heeft je hond het nooit te warm, waar jullie ook zijn. 

Ten slotte moet je nooit je hond alleen achterlaten in de auto! Zelfs niet als de auto in een schaduwplek staat met het raam open. Je hond droogt hoe dan ook uit in een warme auto, met ernstige of zelfs fatale gevolgen. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HuisdierenHondKatWarmteWeerWonen