RTL Wonen

Kwijlende kat? Dit betekent het en in deze gevallen moet je ingrijpen

·Aangepast:
Kwijlende kat? Dit betekent het en in deze gevallen moet je ingrijpen
RTL

Is het ouderdom, is hij ziek of is ‘ie gewoon heerlijk aan het genieten met z’n bekkie open? Lang niet iedere kat doet het, maar sommige katten beginnen direct te druppelen als ze op je schoot liggen of op andere willekeurige momenten. Kan het kwaad en moet je ingrijpen of is er niks aan de hand? We zochten het uit.

Is kwijl een altijd een kwaal?

Wanneer een hond kwijlt, kijken we daar niet gek van op. Ze doen het aan de lopende band. Maar is het wel normaal als een kat dat ook doet? Dat ligt er maar net aan. In de meeste gevallen is er geen reden tot paniek. Zeker niet als ze dit hun hele leven al doen. De ene kat begint te kwijlen als ze tevreden zijn, terwijl de ander het juist doet als ‘ie een tikkie nerveus is. Spint hij er ook nog bij? Dan weet je zeker dat hij op en top tevreden is en zich gewoon lekker ontspant. 

Euforie

Sterker nog, kattenexperts zeggen dat er zelfs een verband is tussen euforie en speekselproductie, wat te herleiden is naar de communicatie van een kitten met zijn moeder wanneer hij melk drinkt bij haar. Ook het bekende ‘kneedfenomeen’, wat vaak gepaard gaat met kwijlen, komt hier vandaan. Meer daarover lees je in het artikel hieronder. 

Dit is dus waarom katten altijd met hun voorpootjes 'kneden'
Lees ook

Dit is dus waarom katten altijd met hun voorpootjes 'kneden'

Signaal dat er iets mis is

Toch kan kwijlen in sommige gevallen ook een signaal zijn dat er wel degelijk iets mis is met de gezondheid van je kat. Zeker wanneer het plotseling gebeurt en er sprake is van overmatig kwijlen. In dat geval zou het zomaar kunnen zijn dat je kat last heeft van een van de onderstaande vijf kwalen, irritaties of gezondheidsproblemen. Een bezoek aan de dierenarts is in deze gevallen dan ook aan te raden. 

1. Giftige plant gegeten 

Het kan zijn dat je kat iets verkeerds heeft gegeten. Denk aan bepaalde giftige planten of bloemen (zoals lelies) die ziektes of overmatig kwijlen kunnen veroorzaken. Dit is vaak lastig te controleren, dus bij twijfel kun je maar beter even een bezoek aan de dierenarts brengen. 

2. Gebitsproblemen en mondaandoeningen

Bij overmatig kwijlende katten zijn mondaandoeningen en tandproblemen vaak de oorzaak. Ophopend tandsteen schuurt tegen de binnenkant van de mond, waardoor er overmatig speeksel wordt geproduceerd. 

Hoe controleer je dit? Bekijk de tanden door zijn lip voorzichtig weg te trekken. Zijn de tandjes bruin of steenachtig van kleur en is het tandvlees rood of bloedt het zelfs? Ga dan langs de dierenarts om het gebit te reinigen en tandsteen te verwijderen. 

3. Vreemde of irriterende voorwerpen in de mondholte 

Zijn de tandjes en het tandvlees gewoon in orde? Kijk dan toch nog even goed naar de rest van de bek van je kat. Het kan namelijk ook zo zijn dat er irriterende voorwerpen in de mondholte of tussen de tandjes vastzitten, zoals een stuk touw, een takje of gras. Ook dit zorgt natuurlijk voor ongemak en dus ook voor overmatig speeksel. 

4. Zonnesteek of hitteberoerte

Hoewel katten niet zo snel een zonnesteek kunnen krijgen als andere dieren komt het wel degelijk voor wanneer een kat urenlang in de zon ligt zonder te drinken. Omdat dit erg gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk dat katten altijd – zeker in de zomer – voldoende (vers) water tot hun beschikking hebben. Tijdens de écht warme dagen is het ook belangrijk om je kat binnen of op een koele plaats te houden. 

Symptomen van een zonnesteek zijn: 

  • lusteloosheid 
  • rusteloos gedrag  
  • hoge hartslag 
  • kortademigheid 
  • rode tong 
  • braken 

5. Angstig en/of misselijk

Kwijlen kan er ook op wijzen dat je kat angstig of misselijk is. Dat laatste kan verschillende oorzaken hebben. Van een korte en onschuldige buikpijn tot ernstige problemen zoals inflammatoire darmziekte of darmkanker. 

Duurt het kwijlen langer dan een paar minuten of kwijlt je kat heel vaak of zelfs continu, dan is het hoe dan ook verstandig om naar de dierenarts te gaan. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Kat