RTL Wonen

Honden met jasjes aan in de kou: beetje overdreven of toch verstandig?

·Aangepast:
© iStockHonden met jasjes aan in de kou: beetje overdreven of toch verstandig?
RTL

Wanneer de temperatuur tot rond of onder het vriespunt zakt, dragen wij zelf niet alleen een warme jas, sjaal en muts maar krijgen vele honden ook een warme jas aan. Waar de één dit lichtelijk overdreven vindt, zweert de andere hondenbaas erbij. Daarom zochten we uit: is een hondenjas overdreven of onder sommige omstandigheden misschien toch wel wenselijk of zelfs noodzakelijk? En zit er ook nog verschil in per hondenras?

Allereerst zijn er natuurlijk diverse redenen om je hond een jas te laten dragen: als fashion statement bijvoorbeeld, of ter bescherming tegen de kou en regen. In dit artikel focussen we ons even alleen op de jas als praktische warmhouder. We leggen je uit of dit nou echt nodig is als het koud is en zo ja, voor welke honden(rassen) dat dan geldt. 

Wanneer heeft een hond wél een jas nodig? 

Over het algemeen valt het wat de kou betreft in Nederland erg mee, met hier en daar een flinke uitschieter. Gelukkig is de vacht van de meeste honden hier prima tegen opgewassen en biedt de vacht voldoende bescherming tegen winterse kou. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij een hondenjas wel verstandig zou kunnen zijn. Zo kan het volgens webshop voor diergezondheid Medpets in de volgende situaties wel nuttig zijn: 

  • Bepaalde hondenrassen met een kortharige vacht of een vacht met weinig ondervacht kunnen het sneller koud hebben. Voorbeelden hiervan zijn de (Spaanse) windhond, Dalmatiër en de Jackrussellterriër. 
  • De vacht van honden die oud en/of ziek zijn is vaak van mindere kwaliteit, waardoor ze vatbaarder kunnen zijn voor kou. 
  • Wanneer je een hond uit een warmer land adopteert of meeneemt is het voor zo’n dier erg wennen om opeens in een kouder land te leven, zeker als ze midden in de winter arriveren. Hun vacht is hier nog niet op aangepast omdat dat even tijd nodig heeft. In dat geval kan het helpen om de hond een jas te laten dragen om die overgang wat minder heftig te maken. Op den duur zou hun vacht zich hier wel aan moeten aanpassen (afhankelijk van het ras). 
  • Ook de vacht van een pup is nog niet volledig ontwikkeld en is nog niet helemaal aangepast op koude en natte weersomstandigheden.
  • Wanneer een hond huidproblemen heeft is de vacht meestal ook van mindere kwaliteit, waardoor ze het sneller koud kunnen krijgen. 
  • Ga je met je hond langdurig op pad in een koude omgeving, dan kan het ook fijn zijn voor een hond om een jas te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een besneeuwd gebied tijdens wintersport, of een jachttraining waarbij de hond lange tijd stil moet blijven zitten of in koud water moet zwemmen. 

Uiteraard is het wel weer afhankelijk per hondenras én de conditie van je hond of ze die bescherming echt nodig hebben of van zichzelf al een voldoende warme vacht hebben. Verdiep je dus goed in het specifieke hondenras en raadpleeg eventueel je dierenarts. 

© iStock

Hoe noodzakelijk is een regenjas? 

In principe niet, want de hondenvacht is eigenlijk al de beste bescherming tegen de regen die een hond kan hebben. Tenzij een hond problemen heeft met zijn vacht, waardoor deze niet nat mag worden, is een regenjas voor een hond dus eigenlijk niet nodig. 

Toch kiezen veel hondenbazen er wel voor, bijvoorbeeld omdat ze geen zin hebben in vuil en nattigheid in huis na de wandeling. 

Grote honden vs. kleine honden: wie heeft er eerder een jas nodig? 

Je zou misschien denken dat kleine honden eerder een warme jas nodig hebben in de winter dan grote honden, maar dat ligt toch net even anders. De grootte van de hond is namelijk geen bepalende factor voor het wel of niet laten dragen van een jas. In eerste instantie is het de gezondheidstoestand, het ras, het type van de vacht en de situatie (de locatie, klimaat of de weersomstandigheden) die bepalend zijn. 

Let op voor oververhitting

Als je niet zeker weet of jouw hond een jas nodig heeft, dan gaat de regel ‘baat het niet dan schaadt het niet’ in dit geval zeker niet op. Zoek altijd goed uit of jouw hond hier baat bij heeft, want als je je hond een jas laat dragen terwijl hij dit juist niet nodig heeft kan het zelfs gebeuren dat de hond oververhit raakt. 

Bibbert je hond bijvoorbeeld? Dan is dat niet per definitie een teken dat je hond het koud heeft, want dit kan ook duiden op angst of opwinding. 

Deze rassen kunnen wél een winterjas gebruiken 

Onder normale omstandigheden is een jas bij de gemiddelde hond dus niet nodig. Alleen als de hond onder een van de eerder genoemde uitzonderingscategorieën valt kan het verstandig zijn om ze te beschermen tegen de winterse kou. Daarnaast zijn er verschillende hondenrassen die – onder andere door de samenstelling van hun vacht – óók een jas kunnen gebruiken ter bescherming. Het gaat hierbij in ieder geval om de volgende rassen: 

  • Boxer
  • Windhonden
  • Franse Bulldog
  • Chihuahua
  • Duitse Dog
  • Dalmatiër
  • Dobermann
  • Maltezer
  • Yorkshire Terriër
  • Naakthonden

Maar ook hier geldt, de ene hond is de andere niet, zelfs niet als het om hetzelfde ras gaat. Verdiep je hier dus goed in en laat je adviseren door een deskundige. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HondDierenHuisdierenWinter