Meer contact, minder stress: wat een hond op werk met ons doet

Vrijdag 20 juni is het officieel 'Neem je hond mee naar werk-dag'. Voor de hondenliefhebbers is dat niet alleen heel gezellig, het heeft nog meer bijkomstige voordelen. Volgens KU Leuven-onderzoeker Joni Delanoeije kan dat heel wat positieve effecten hebben op het welzijn op de werkvloer, zolang het goed gebeurt. Dierenarts Piet Hellemans vult aan met praktische tips om het ook voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken.
Steeds meer werkgevers laten het toe om huisdieren, voornamelijk honden, mee te nemen naar de werkplek. Joni Delanoeije is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en onderzoekt het welzijn op het werk, met bijzondere aandacht voor de rol van huisdieren op de werkvloer en mens-dier interactie.
Delanoeije legt uit dat het meenemen van je hond naar werk enorm veel positieve effecten kan hebben, mits goed geïmplementeerd. "Als je geen oog hebt voor mensen die bang voor honden zijn, slaat het effect om." Dierenarts Piet Hellemans geeft daarnaast ook nog tips voor een comfortabele omgeving voor je hond, als je besluit om je viervoeter mee naar het werk te nemen. "Een hoekje in de ruimte is voor een hond vaak fijner en veiliger dan een plek midden in de looproute, waar constant mensen langslopen."
"Die hond mag zijn wie hij is, dus misschien mag ik ook zijn wie ik ben" - Joni Delanoeije
Fysieke en psychologische effecten
Delanoeije doet onderzoek naar welzijn op de werkvloer én hoe dieren, zoals honden, daar een rol in kunnen spelen. "In studies zien we dat aanwezigheid van een hond de stress bij mensen kan verlagen. Je hartslag en bloeddruk dalen bijvoorbeeld. Wel zijn er belangrijke voorwaarden: dat je niet bang bent voor honden én dat de hond zich fijn voelt."
En zelfs zonder direct contact kunnen honden op kantoor een positief effect hebben. "Alleen het idee al dat er een hond rondloopt, dat die lekker mag zijn wie hij is. Dat het niet erg is dat er eens iets stuk wordt gebeten of dat het niet erg is dat er eens iets vuil wordt door het gerol van de hond. Dat geeft voor mensen het signaal: het is hier een fijne plek om te werken. Dan denk je misschien: ‘Die hond mag zijn wie hij is, dus misschien mag ik ook zijn wie ik ben'."
Sociale dynamiek
Een hond op kantoor vergroot ook de sociale dynamiek. Mensen raken makkelijker met elkaar in gesprek en er ontstaat een informelere sfeer. "Ook het feit dat een werkgever openstaat voor het meenemen van je hond zegt veel over hoe serieus hij jouw privéleven neemt", legt Delanoeije uit. "Een belangrijke kanttekening: er moet rekening gehouden worden met iedereen, ook de mensen die liever geen hond op het kantoor hebben. Als je daar geen rekening mee houdt, dan kan dat er zelfs voor zorgen dat de omgeving en de atmosfeer verslechteren."
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Welzijn van het dier
Toch benoemt Joni Delanoeije dat er ook wel een nuance ligt. Op plekken waar de werkdruk heel erg hoog is, is het volgens haar geen goed idee. Volgens haar heeft het een negatief effect op de werknemers als het dier gestrest is. "Mensen krijgen geen goed gevoel als honden zich niet zo op hun gemak voelen. Dan krijg je dus omgekeerde effecten. We moeten het niet alleen doen voor het welzijn van de mens maar ook voor het dier."
Let hier op als je je hond mee naar werk neemt:
Hoe je ervoor zorgt dat je viervoeter zich echt op zijn gemak voelt op jouw werkplek? Daar heeft Dierenarts Piet Hellemans tips voor.
Wat heeft je hond nodig?
- Een vertrouwde ligplek: neem zijn eigen mand of kleedje mee.
- Altijd vers drinkwater.
- Eigen speeltje of snack voor ontspanning.
- Rustige plek: liever in een hoekje dan in de looproute.
Waar moet je op letten?
- Maak alvast een korte kennismaking op je werk, zo kan je hond even wennen.
- Houd je hond een beetje in de gaten: veel blaffen, onrust en hijgen zijn tekenen van stress.
- Stoor je hond niet als hij ligt te slapen.
- Zorg dat jij als baasje in de buurt bent.
Wanneer liever niet?
- Als je hond niet sociaal is of bang voor anderen.
- Je collega’s allergisch of bang zijn.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

"Een hond is een soort tegengif voor de 'verscherming'." - Joni Delanoeije
Meer sociaal contact in een veranderende wereld
In een veranderende wereld waarin schermen een steeds grotere rol spelen en we meer thuiswerken, biedt een hond op de werkplek voor meer sociaal contact. Delanoeije: "Het binnenbrengen van een andere ‘levende agent’ – zo noemen we dat – biedt meer dynamiek en is eigenlijk een soort tegengif voor de 'verscherming'. Dit zijn heel interessante vraagstukken voor organisaties om mee om te gaan." We zitten dan ook met een welzijnsprobleem volgens Delanoeije. "Aankondigen dat iedereen hun dier mee naar werk moet nemen is wat kort door de bocht. In een veranderende wereld hebben sommige mensen er echter wel degelijk baat bij."
Tot slot legt Delanoeije uit dat het geen structurele oplossing kan zijn voor een slechte werksfeer, de oorzaak daarvan ligt veel dieper. “Maar als het past binnen de cultuur, goed overlegd is én zowel het dier als de collega's zich prettig voelen? Dan kan het zomaar een hele fijne werkdag opleveren."