RTL Wonen

Maden in je containers? Dit kun je ertegen doen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Maden in je containers? Dit kun je ertegen doen
RTL

Je krijgt vast al de kriebels bij het idee alleen al: maden in de container(s). Of je het nu wil of niet, maar in de zomer komt het geregeld voor. Zeker wanneer het kwik richting de 30 graden stijgt: honderden krioelende maden in de containers. Hoe je er vanaf komt en hoe je het voorkomt? We zetten een aantal tips op een rij.

Tref je maden in de GFT-bak of één van de andere containers aan? Buha, Rova en Circulus Berkel, werkzaam in de afvalverwerking in de Achterhoek, geven je de volgende tips:

1. Houd je container droog

  • Bij een GFT-bak gaat dat wellicht wat lastiger door bijvoorbeeld fruitsappen of natte bladeren. Daarom kun je het beste een krant of stro onderin de containers leggen om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem.
  • Vliegen komen op etensresten af en leggen daar hun eitjes op. Wil je etensresten weggooien? Verpak ze dan in een krant, zodat de container minder aantrekkelijk wordt voor de vliegen. Ook is het beter om vochtig GFT-afval eerst goed uit te laten lekken voor je het in de container gooit.
  • Maden ontstaan -zoals je misschien wel weet vooral door vlees of vochtig afval in de container- dus let hier goed op. Hoe je het dan moet weggooien? Simpel: strooi er wat gips of kalk overheen, iedere keer wanneer je vlees of vochtig afval weggooit. Dit is namelijk giftig voor maden. Daarnaast neemt het natuurlijk vocht op waardoor je container ook nog eens droog blijft. Rova schrijft dat je hier ook zout voor kunt gebruiken, maar gebruik vooral niet te veel omdat dit niet bevorderlijk is voor het composteringsproces.
  • Heb je het gras gemaaid? Laat het gemaaide gras dan eerst een dagje drogen in de zon voor je het in de container gooit. Dit voorkomt ook een hoop vocht in de container.

2. Houd je container schoon

  • Maak de container geregeld schoon met water en een scheut azijn, of water en groene zeep. Hiermee voorkom je wederom dat er rest op de bodem aankoeken én voorkom je uiteraard ook stank.

3. Vermijd hitte

  • Maden zijn dol op warmte en komen dan ook het snelst uit. Daarom kun je de container bij voorbaat al het beste in de schaduw zetten om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Ook ventileren helpt, zodat de bak niet zo broeierig wordt. Dit doe je door bijvoorbeeld een latje tussen de klep en de container te leggen.

4. Bestrijd ze met de volgende planten(geuren)

  • Heb je een klimopstruik (Hedera) in de tuin? Knip er af en toe een takje af en gooi die in de container. Klimop is namelijk giftig voor ze!
  • Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er zelfs dood aan. 1+1=2! Gooi wat takjes lavendel in je container en je bak stinkt niet meer én zal madenvrij zijn! Je kunt overigens ook een luchtverfrisser met lavendelgeur gebruiken, maar het is natuurlijk het beste om alleen natuurlijke producten in je GFT-bak te gooien. 

5. Gebruik composteerbare GFT-zakjes

  • Composteerbare GFT-zakjes voorkomen dat er GFT achterblijft, waardoor je minder kans op ongedierte hebt. Wel is het belangrijk om de zakken goed dicht te binden.
3 tips om je ongezellige kliko weg te werken
Lees ook

3 tips om je ongezellige kliko weg te werken

Fotocredits:

Headerfoto: Koos de Geest

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinInsectenEigen Huis & Tuin Lekker Leven