Huishouden

Wassen op eco-stand? Zoveel energie en geld bespaar je ermee

Door Dominique Blonk··Aangepast:
© iStock - amphotoraWassen op eco-stand? Zoveel energie en geld bespaar je ermee
RTL

Grote kans dat je wasmachine een eco-programma bevat. Maar hoe eco is eco, als het programma wel langer duurt? En hoeveel bespaar je dan precies als je de wasjes draait op de duurzame stand?

Langer programma, maar wel duurzaam? 

Gebruik jij de eco-stand regelmatig maar heb je geen idee wat het nu eigenlijk uithaalt? Of durf je 'm niet te gebruiken omdat het veel langere programma vraagtekens bij je opwerkt? Al draaiend aan de knop heb je vast wel gemerkt dat de eco-stand erg lang duurt. Zo'n wasbeurt duurt al snel zo'n 3,5 à 4 uur, waar een normaal wasprogramma al met 2,5 uur klaar kan zijn. Het langer draaien van de wasmachine komt onder andere, doordat dit programma langer op een lagere temperatuur wast. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma’s veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.

Wassen op het eco-programma

Vraag blijft, is het wassen op de eco-stand de moeite waard? Jazeker! Het eco-programma gebruikt volgens Milieu Centraal gemiddeld maar liefst 25% minder energie ten opzichte van normale katoenprogramma's. Was je bijvoorbeeld altijd op 40 graden dan verbruik je 150 kWh per jaar, wat gelijkstaat aan 40 euro (per jaar) bij een stroomprijs van 25 cent per kWh (de gemiddelde geschatte stroomprijs voor 2025-2030). Hoeveel je momenteel bespaart, hangt uiteraard af van welke stroomprijs je nu betaalt. 

Maar doe je de was op het eco-programma van 40 graden dan verbruik je 110 kWh per jaar (zo'n 30 euro bij een gemiddelde stroomprijs van 25 cent per kWh). Hierbij wordt uit gegaan van een gemiddelde wasmachine die Nederlanders vandaag de dag in huis hebben, én een gemiddeld aantal wasjes per jaar van 190 keer.

Op jaarbasis scheelt het dus zo'n 10 euro om je was voortaan op eco-stand te wassen. Klinkt misschien niet meteen bijster veel, maar bedenk dat dit slechts één apparaat is en dat je deze besparing ook kunt uitoefenen op bijvoorbeeld de wasdroger en de vaatwasser. Jaar na jaar bespaar je hier toch een hoop mee én draag je bij aan een beter milieu. 

Leuk die eco-stand: maar hoe schoon wordt de was dan eigenlijk?
Lees ook

Leuk die eco-stand: maar hoe schoon wordt de was dan eigenlijk?

Alle beetjes helpen

Maar er zijn meer manieren om met je wasbeurten te besparen;

  • Wassen tijdens daluren (’s nachts en in het weekend). Je betaalt dan een lager stroomtarief, dan in de piekuren.
  • Langer centrifugeren. Als je was zo goed als droog de droger in gaat, hoeft het niet lang te draaien.
  • Sla het voorwassen over en begin gelijk met het wasprogramma. Heb je toch hardnekkige vlekken? Behandel dit van tevoren met een vlekkenmiddel.
  • Katoenprogramma gebruiken. Dit programma is zuiniger met water en stroom, dan bijvoorbeeld het programma 'fijne was.'
  • Gebruik normale wasprogramma’s. Een kort wasprogramma bespaart wel tijd, maar is zeker geen zuinige keuze.
  • Na gebruik je wasmachine helemaal uitzetten. Als de lampjes nog branden, verbruikt dit toch een beetje energie. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: