RTL Wonen

Checklist: vergeet deze dingen niet te doen voor je op vakantie gaat

·Aangepast:
Checklist: vergeet deze dingen niet te doen voor je op vakantie gaat
RTL

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat velen van ons een reis op de planning hebben. Waar je ook heen gaat en hoe lang dat ook zal zijn, het is hoe dan ook verstandig je huis schoon achter te laten. Dat komt niet alleen fijner thuis, maar is ook echt nuttig. Met dit lijstje ga je met een gerust hart op vakantie. You're welcome!

1. Draai de wassen nog even weg

Je favoriete items gaan natuurlijk schoon mee de koffer in, maar hoe zit het met die laatste kledingstukken voordat je op vakantie? Laten liggen tot je weer terug bent van je vakantie is geen aanrader. Zeker vochtige items zoals handdoeken of sportkleding kan gaan schimmelen als je dit een tijd in de wasmand laat liggen. Schimmel is natuurlijk niet alleen vies, maar tast ook de kwaliteit van de stof aan. Draai dus nog een laatste wasje en laat alles goed drogen voordat je de voordeur achter je dichttrekt. 

2. Leeg alle vuilnisbakken 

Het lijkt een voor de hand liggende taak op het lijstje, maar zeker niet onbelangrijk. Loop alle vuilnisbakken in je huis, groot en klein, nog even na en leeg ze voordat je weggaat. Een hittegolf en restjes eten zijn geen fijne combinatie. In de warmte kan eten nog sneller rotten en de lucht die je aantreft in huis is geen lekkere thuiskomer. 

3. Desinfecteer je gootsteen 

Wist je dat de meeste insecten en beestjes via je gootsteen je huis binnen komen? Zeker als die een paar weken droog staat. Je doet er dus goed aan om vóór je vakantie de gootsteen en wastafels nog even flink schoon te maken. Dit kun je doen met zuiveringszout en heet water. Je kunt ook azijn of citroensap door de leiding spoelen en dit een half uurtje laten intrekken. 

4. Verschoon je bed(den)

Hoe graag je ook op vakantie gaat, niets slaapt lekker dan je eigen bed. En zeker als deze is voorzien van een stel schone lakens. Naast dat het fijn thuiskomen is, heeft een schoon bed nog een andere functie. Tijdens je slaap verlies je namelijk zweet en huidschilfers en als je de lakens laat liggen, dan wordt je bed een broedplaats van bacteriën. Niet de leukste klus, maar toch nog maar even de lakens vervangen dus. 

5. Trek de stekkers uit het stopcontact 

Stiekeme energieslurpers zijn het: de stekkers die we in het stopcontact laten zitten zonder functie. Zelfs als een apparaat op stand-by staat of opladers zonder apparaat die in het stopcontact hangen verbruiken evengoed stroom. Zonde! Loop dus even een rondje door je huis en trek de stekker uit je tv, opladers en verlichting. Bijkomend voordeel: apparaten met de stekker uit het stopcontact trekken minder stof aan! 

6. Een laatste rondje stofzuigen

Een van de laatste taken voordat je aan die welverdiende vakantie kunt beginnen is om je huis nog even te stofzuigen. Doe je dit al regelmatig? Dan is een normale stofzuigbeurt voldoende. Zo niet, pak het dan wat wat grondiger aan. Zorg ervoor dat alle kruimels en kleine beestjes opgezogen zijn, zodat je geen insecteninvasie aantreft bij terugkeer. 

Fotocredits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Vakantie