RTL Wonen

5 dingen die je kunt schoonmaken met cola

·Aangepast:
© iStock5 dingen die je kunt schoonmaken met cola
RTL

Dat sommige voedselproducten uit de keukenkast, koelkast of fruitschaal perfect zijn om mee schoon te maken wist je misschien wel. Denk maar aan baking soda, azijn en citroenen. Maar wie had gedacht dat cola ook een multifunctioneel schoonmaakproduct zou zijn?

En dat heeft voornamelijk te maken met het hoge zuurtegraad van het mierzoete, bruisende drankje. Het heeft immers dezelfde pH-waarde (zuurtegraad) als azijn. 

1. Thee-aanslag verwijderen van theepot

Na intensief gebruik van een theepot (of theemok) kan er op den duur een bruine aanslag aan de binnenkant ontstaan. Schrobben met een borstel en afwasmiddel helpt meestal niet, maar cola als schoonmaakmiddel inzetten verricht wonderen. Vul de theepot (of mok) met cola en je poetst de binnenkant zo weer schoon. 

2. Kalkaanslag in het toilet verwijderen 

Kalkaanslag in het toilet verwijderen we veelal met speciale toiletreinigers of het goedkopere alternatief: schoonmaakazijn, eventueel in combinatie met baking soda. Heb je die middelen nou net niet in huis, dan kun je ook een halve fles cola in het toilet gieten. Neem ook gelijk even de randjes mee en laat dit een uur inwerken en spoel het na met de toiletborstel. 

3. Verkleurde en beschimmelde voegen schoonmaken

Zijn de voegen in je badkamer verkleurd door schimmel? Dan kan dat best een werkje zijn om weer schoon te krijgen. Eerder zetten we hier al 5 makkelijke schoonmethodes op een rij, maar wat blijkt: ook cola kan hierbij je redding zijn. Giet de frisdrank over de vloer, of dep de voegen met een doorweekte doek of spons en laat dit vervolgens een paar minuten inwerken. Daarna spoel je het schoon met water en zeep en zijn je voegen weer schoon. 

4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn
Lees ook

4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

4. Roest verwijderen

Deze truc is je wellicht al bekend, maar mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Cola is het perfecte middel om roest te verwijderen. Ideaal als bij roestvlekken op je bestek, keukengerei of gereedschap. Laat het simpelweg een nachtje weken in de cola en je veegt de roestvlekken er zo weer af.

5. Aangekoekte pannen schoonmaken

Is je eten iets te hard gegaan in de pan en sta je vervolgens eindeloos te boenen? Door voortaan de cola erbij te pakken bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite. Giet wat van de frisdrank in de pan, zet het terug op het fornuis en laat het een poosje op laag vuur borrelen tot de aangekoekte resten zijn losgelaten.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: