RTL Wonen

Zo blijven je pioenrozen langer mooi in de vaas

Door Joëlle de Niet··Aangepast:
Zo blijven je pioenrozen langer mooi in de vaas
RTL

Het pioenseizoen is volop in gang en we kunnen er maar geen genoeg van krijgen. De prachtige bloemen voegen kleur en sfeer toe aan je huis (of tuin!) en ruiken ook nog eens heerlijk. Maar helaas kunnen pioenrozen ook erg snel uitbloeien. Ze laten onder bepaalde omstandigheden snel hun blaadjes laten vallen en gaan slap gaan hangen. Met deze tips houd je je pioenrozen echter wel lang(er) mooi!

Warm of koud water?

De meeste bloemen zet je in een vaas met lauwwarm water. Maar over pioenrozen bestaat er nogal wat verwarring. De één adviseert ze in lauwwarm water te zetten, terwijl de ander beweert dat ze gek zijn op (ijs)koud water. Hoe zit dat nou? Een bloemenveiler van Royal Flora Holland geeft ons duidelijkheid en geeft aan dat dit afhangt van de mate waarin ze al uitgebloeid zijn. "Als de pioenrozen nog helemaal dicht zijn kun je ze het beste in lauw water zetten. Zijn ze al een beetje open, dan kun je ze beter in koud water zetten." 

Brandschone vaas

Het is daarnaast belangrijk dat de vaas goed schoon is en dus geen bacteriën van een vorig boeket bevat. Je kan de vaas schoonmaken met chloor, of beter nog: met een biologisch schoonmaakproduct.

Snijd daarnaast ongeveer twee tot vijf centimeter van de stengels schuin af met een scherp en schoon mesje. Haal ook zoveel mogelijk bladeren van de steel. Wil je de groene bladeren wel in je bos houden? Zorg er dan voor dat je in ieder geval de bladeren eraf haalt die anders het water zouden raken. 

Vervang daarnaast ongeveer om de drie dagen het water voor lekker koud water en zorg ervoor dat er altijd voldoende (maar niet te veel) water in zit. Dit kan best hard gaan aangezien de rozen flink kunnen doordrinken. Je vult de vaas weer aan met water én voeding wanneer er ongeveer nog 1/3 van het water over is. 

Plaatsing

Pioenrozen houden niet van hitte. Het is daarom dus belangrijk dat je een goede plek voor ze uitkiest. Oftewel: niet in de volle zon. Let hierbij ook op de temperatuur in huis en zorg dat het niet te warm wordt. Hier zijn ze namelijk ook gevoelig voor. 

Naast hitte zijn de bloemen ook gevoelig voor tocht. Zet ze dus uit de ‘wind’ of tocht. En zet de vaas ook nooit naast een schaal met fruit, want hierdoor kunnen ze sneller verwelken.

Voldoende ruimte

Wanneer je de pioenrozen koopt als ze nog in de knop zitten, lijken ze erg klein. Maar je moet er rekening mee houden dat – wanneer de bloemen uitkomen – ze behoorlijk groot kunnen worden. Zorg dus voor een vaas die groot genoeg is zodat de bloemen de ruimte krijgen om te bloeien. Wanneer ze te krap op elkaar zitten heb je de kans dat ze maar kort bloeien of zelfs (bijna) niet uitkomen. De bloem zelf kan zo’n 15 tot 20 cm groot worden.

Wanneer de pioenrozen niet uitkomen

Het kan zijn dat je de bos al een tijdje hebt staan en dat de knoppen maar niet uitkomen. Dat komt omdat er rondom een pioenroosknop van nature een plakkerig suikerlaagje zit. Hierdoor kunnen de bladeren aan elkaar blijven plakken, waardoor de knop niet uitkomt. Maar geen zorgen! Je kunt dit gemakkelijk oplossen door de knoppen voorzichtig ondersteboven af te spoelen met lauwwarm water. Doe het vooral niet rechtop, want dan stroomt het water tussen de blaadjes en dat vindt de plant niet fijn. Door de knoppen af te spoelen zal het suikerlaagje oplossen en staan jouw pioenrozen binnen drie dagen in volle bloei!

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
WonenInspiratieBloemenPlant