Koken met Hugo!

Spaanse tapas borrelplank 2.0

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Spaanse tapas borrelplank 2.0
RTL

Hugo heeft al eens eerder een Spaanse tapas borrelplank gemaakt, maar omdat er nog zó veel andere lekkere tapas zijn doet hij het gewoon nog een keer!

De borrelplank bestaat uit vier onderdelen: Omelet met paprika, gehaktballetjes in tomatensaus, knoflookgarnalen en gegrilde groene asperges. We beginnen met de omelet en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de gehaktballetjes, garnalen en groene asperges. Ook staan er onderin tips over wat je nog meer bij deze plank kunt serveren.

Omelet met paprika

  • Tapas voor 4 à 6 personen
  • Bereidingstijd: 20-25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • neutrale olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 paprika’s
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zout en peper
  • 1-2 theelepels pikant paprikapoeder
  • 8 eieren

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de ui. Verhit ondertussen een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui aan.

Stap 2: Pel en snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Snijd ondertussen de paprika’s in stukjes en bak een paar minuten mee.

Stap 3: Zeef de tomaten, bewaar het sap eventueel voor wat anders. Snijd de tomaten fijn en voeg toe aan de pan. Breng het geheel dan op smaak met zout, peper en pikant paprikapoeder.

Stap 4: Roer de eieren los met zout en peper en schenk over de groente. Laat op laag vuur stollen. Keer met een bord of zet eventueel even onder de grill om het ei aan de bovenkant te laten stollen.

Gehaktballetjes in tomatensaus

  • Tapas voor 4 à 6 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gr. half-om-half gehakt of rundergehakt
  • zout en peper
  • 2 + 2 theelepels pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • neutrale olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teen knoflook

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng in een kom het gehakt met zout, peper, 2 theelepels paprikapoeder, het ei en 3 eetlepels paneermeel. Voeg eventueel wat meer paneermeel toe.

Stap 2: Rol kleine gehaktballetjes. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom aan. 

Stap 3: Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Voeg bij de gehaktballen en fruit tot de ui en zacht is. Bak 1-2 theelepels paprikapoeder kort mee. Voeg de tomatenblokjes erbij en stoof het geheel 15-20 minuten.

Knoflookgarnalen

  • Tapas voor 6 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 3 tenen knoflook
  • 150 ml neutrale olijfolie
  • 400 gr. rauwe, gepelde garnalen
  • grof gemalen zeezout en chilivlokken
  • ½ bosje bladpeterselie
  • brood

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan.

Stap 2: Voeg de knoflook, garnalen en chilivlokken toe. Verwarm een paar minuten tot de garnalen gaar zijn. 

Stap 3: Bestrooi met wat zeezout en zet met pan en al op tafel of doe over in tapasschaaltjes.

Stap 4: Hak de peterselie en strooi over het gerecht. Serveer er brood bij.

Gegrilde groene asperges

  • Tapas voor 6 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. groene asperges
  • neutrale olijfolie
  • grof gemalen zeezout en peper
  • olijfolie extra vergine

Bereidingswijze:

Stap 1: Verhit een grillpan. Snijd de eventueel de houtige uiteinden van de asperges, bestrijk ze met neutrale olijfolie en leg in de hete grillpan.

Stap 2: Keer na een paar minuten, of als de asperges een mooie grillstreep hebben.

Stap 3: Rooster beetgaar.

Stap 4: Bestrooi na het grillen met grof zout en peper.

Stap 5: Doe over op een schaal en druppel er wat extra vergine olijfolie over.

Tip: serveer naast deze gerechten bijvoorbeeld ook Cabrales, druiven, sardines in blik, olijven, gerookte amandelen, Serranoham, Manchego en chorizo op de tapasplank. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken