Koken met Hugo!

Kippenvleugels met vijfkruidenpoeder en bloemkool uit de wok met rijst

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Kippenvleugels met vijfkruidenpoeder en bloemkool uit de wok met rijst
RTL

Hugo gaat vandaag aan de slag met een Aziatisch gerecht. Hij maakt zelf vijfkruidenpoeder voor op de kippenvleugels en daarbij bereidt hij ook nog eens bloemkool uit de wok met rijst. We starten met de kippenvleugels en de vijfkruidenpoeder. Verderop lees je het recept voor de bloemkool en zie je hoe je rijst bereidt.

Kippenvleugels met vijfkruidenpoeder

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 35-40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg kippenvleugels
  • 2 eetlepels vijfkruidenpoeder (zie onderstaand recept, of eventueel kant-en-klaar)
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • zout
  • 3 lente-uien

Extra benodigdheden: een met bakpapier beklede bakplaat

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200º C (onder- en bovenwarmte). Meng intussen de kippenvleugels met de olie en twee eetlepels vijfkruidenpoeder. Breng het op smaak met zout.

Stap 2: Leg de kippenvleugels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 25-30 minuten gaar en knapperig.

Stap 3: Snijd intussen de lente-ui in dunne ringen.

Stap 4: Meng de kip na het bakken met de lente-ui.

Tip: Zorg ervoor dat alle vleugels in één laag op de bakplaat passen, en dus niet op elkaar liggen. Anders worden ze niet gaar.

Vijfkruidenpoeder

  • Specerijenmengsel
  • Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kruidnagels
  • 5 steranijs
  • 1 eetlepel sichuanpeper
  • 2 eetlepels venkelzaad

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje óf koffiemolentje
  • vijzel

Bereidingswijze:

Stap 1: Breek het kaneelstokje in de vijzel en maal het grof.

Stap 2: Doe vervolgens de kaneel, kruidnagel, steranijs, sichuanpeper en venkelzaad in een droge koekenpan en rooster de specerijen circa 2 minuten op laag vuur.

Stap 3: Laat de specerijen iets afkoelen en maal ze dan met het hakmolentje of koffiemolentje fijn.

Tip: Vijfkruidenpoeder blijft erg lang goed en je kan het voor heel veel recepten gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook lekker op andere soorten vlees of op popcorn. Je kunt er zelfs een snuf van door je chocolade- of appeltaart doen.

Bloemkool uit de wok

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 2 lente-uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • snuf kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels neutrale olie

Extra benodigdheden: wok óf hapjespan met deksel

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd dan de lente-ui in dunne ringen en bewaar het wit en groen apart.

Stap 2: Pel de knoflook, schil de gember en hak ze allebei fijn. Hak ook de rode peper fijn en verwijder de zaadlijsten. Als je van pittig houdt kun je ze gewoon laten zitten. 

Stap 3: Meng de sojasaus met de oestersaus, een snuf suiker en het water. Verhit vervolgens de olie in een wok op hoog vuur en voeg de bloemkool toe.

Stap 4: Roerbak de bloemkool in 3-5 minuten tot ‘ie op sommige plekken donkerbruin is. Voeg dan de knoflook, gember, rode peper en het witte gedeelte van de lente-ui toe aan de pan en bak dit 1 tot 2 minuten mee.

Stap 5: Roer het sausje nog even goed door en voeg het toe aan de pan. Schep alles om en doe de deksel erop. Stoom het nog 2-3 minuten.

Stap 6: Haal de deksel van de pan en blijf roeren tot het meeste vocht is verdampt en alle smaken lekker in de bloemkool zijn getrokken.

Stap 7: Garneer de bloemkool – bij het serveren – met het lente-uigroen en eventueel wat extra chilipeper.

Rijst

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. pandanrijst of jasmijnrijst
  • 450 ml water
  • zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het spoelwater helder is.

Stap 2: Breng de rijst met het water en een snuf zout aan de kook. Zodra het kookt, dek je de pan af en draai je het vuur laag. Kook de rijst circa 15 minuten of tot al het vocht is verdampt.

Stap 3: Haal de rijst van het vuur en laat het nog 10 minuten staan meet de deksel op de pan.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenKipInspiratie