Koken met Hugo!

Een borrelplank vol dumplings en een lekkere dipsaus

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Een borrelplank vol dumplings en een lekkere dipsaus
RTL

Wie zegt er nou 'nee' tegen een lekkere borrelplank?! Deze keer geen simpele met worst en kaas, maar helemaal in het teken van dumplings. Hugo maakt twee verschillende soorten dumplings: een vegetarische variant met ei en kool en de ander met garnaal. Een zelfgemaakte dipsaus mag daarbij absoluut niet ontbreken. Benieuwd hoe je die maakt? Scroll dan even naar beneden.

De borrelplank bestaat uit drie onderdelen. Om te beginnen met het recept voor de garnalendumplings, daarna volgt het recept voor de vegetarische dumplings. Tot slot vind je het stappenplan voor de lekkere dipsaus. Eet smakelijk!

Dumplings met garnaal

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 citroengras
  • 2 limoenbladeren
  • 250 gr. gepelde rauwe garnalen
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • een halve theelepel sesamolie
  • 1 eiwit
  • snuf zout
  • 30 ronde dumplingvellen (van tarwebloem)
  • 1 portie dipsaus (zie recept onderaan de pagina)

Extra nodig:

  • pan met stoommand

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en hak de knoflook grof. Schil en hak de gember grof.

Stap 2: Verwijder de harde buitenste bladeren van het citroengras en snijd het citroengras in stukken.

Stap 3: Verwijder de nerven van de limoenbladeren en snijd die grof.

Stap 4: Maal in het hakmolentje de knoflook, gember, citroengras, limoenbladeren, garnalen, sojasaus, sesamolie, het eiwit en een snuf zout fijn.

Stap 5: Zet een bakje met water klaar om de dumplingvellen straks dicht te plakken.

Stap 6: Leg een dumplingvel op je hand en schep ongeveer 1 theelepel vulling in het midden. Dip je vinger in het water en maak de zijkanten van het dumplingvel nat. Vouw het vel dubbel en druk de zijkanten goed aan. Zet de dumpling neer en knijp met je vingers in de bovenkant een kartelpatroon.

Stap 7: Breng een laag water aan de kook en zet de stoommand erop.

Stap 8: Stoom de dumplings in de stoommand circa 7 minuten en serveer met de dipsaus.

Dumplings met ei en kool

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • een halve Chinese kool
  • zout
  • neutrale olie om in te bakken
  • 3 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • een halve eetlepel lichte sojasaus
  • een halve theelepel sesamolie
  • versgemalen witte peper
  • 30 dumplingvellen (kant-en-klaar of van recept hieronder)
  • 1 portie dipsaus (zie recept)

Extra nodig:

  • fijne rasp
  • koekenpan met deksel

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de Chinese kool in dunne reepjes en hak de repen in kleine blokjes. Doe vervolgens de kool in een grote kom met 1 theelepel zout. Kneed het zout een paar minuten lang in de kool en laat staan terwijl je de eieren bakt zodat het vocht uit de kool onttrekt.

Stap 2: Verhit een scheut neutrale olie in een koekenpan.

Stap 3: Doe 2 eieren en 1 eidooier in de pan en bak, terwijl je het constant roert, in 40 tot 60 seconden net gaar.

Stap 4: Haal de eieren uit de pan. Doe het in een kom en zet het apart.

Stap 5: Als het goed is, is de kool nu enorm geslonken. Als dit niet zo is, kneed je het nog wat meer.

Stap 6: Knijp met je handen zo veel mogelijk vocht uit de kool en meng de kool met het roerei.

Stap 7: Pel en rasp de knoflook boven de kom. Schil en rasp de gember boven de kom.

Stap 8: Breng de vulling op smaak met sojasaus, sesamolie en witte peper.

Stap 9: Zet een bakje met water klaar om de dumplingvellen straks dicht te plakken.

Stap 10: Leg een dumplingvel op je hand en schep ongeveer 1 theelepel vulling in het midden. Dip je vinger in het water en maak de zijkanten van het dumplingvel een beetje nat. Vouw het vel dubbel en druk de zijkanten goed aan. Zet de dumpling neer en knijp met je vingers in de bovenkant een kartelpatroon.

Stap 11: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de dumplings op hoog vuur aan 1 kant bruin. Blus af met een scheut water en dek de pan af. Laat de dumplings in 4-5 minuten gaar stomen.

Stap 12: Serveer de dumplings met de dipsaus.

Dipsaus

  • Saus voor 4 personen
  • Bereiding: circa 5 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bosui
  • 1 kleine teen knoflook
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • ½ theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • ¼ theelepel kristalsuiker

Extra nodig:

  • fijne rasp

Bereidingswijze: 

Stap 1: Hak de bosui in dunne ringen. Pel en rasp de knoflook.

Stap 2: Meng met alle andere ingrediënten en roer goed tot de suiker is opgelost. Serveer bij de dumplings.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenRecept