Koken met Hugo!

Bûche de Noël: Kerststam met vanille, chocolade, cranberries en sinaasappeljam

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Bûche de Noël: Kerststam met vanille, chocolade, cranberries en sinaasappeljam
RTL

Zoek jij nog een nagerecht voor het kerstdiner of een ander feestelijk etentje? Met deze Franse Bûche de Noël, oftewel kerststam, maak jij absoluut indruk. Het is een spektakel om naar te kijken en een feestje om van te smullen. Met een basis van biscuitdeeg is hij verder gevuld met chocolade, vanilleroom, cranberries en sinaasappeljam.

Kerststam - Bûche de Noël

  • Nagerecht voor 8 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:

Cranberryjam

  • 200 gr. cranberries (vers of diepvries)
  • 150 gr. suiker
  • 1 sinaasappel
  • 2 steranijs

Vanilleroom

  • 400 ml slagroom
  • 3 eetlepels vanillesuiker 

Chocoladecrème

  • 175 gr. pure chocolade
  • 250 ml slagroom

Biscuit

  • 4 eieren
  • Snuf zout
  • 125 gr. fijne suiker
  • 125 gr. bloem

Decoratie

  • Chocoladehulstblaadjes, poedersuiker, (ster)fruit, kaarsjes, of andere decoratie naar keuze. 

Extra benodigdheden: mixer, bakplaat met bakpapier, schone theedoek, poedersuiker, paletmes

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de cranberryjam: breng in een pan de cranberries met de suiker, 2 repen sinaasappelschil, sap van de sinaasappel en steranijs aan de kook. Laat dit 10-15 minuten zachtjes inkoken tot een jam. Laat de jam vervolgens helemaal afkoelen.

Stap 2: Maak de vanilleroom: klop de slagroom, samen met de vanillesuiker stijf. Zet dit vervolgens in de koelkast. 

Stap 3: Verwarm de oven voor op 190°C (onder-bovenwarmte).

Stap 4: Maak het biscuitbeslag: Splits de eieren en klop de eiwitten met een snuf zout stijf in een schone, droge en vetvrije kom. Let op: is de kom niet schoon, dan kan de eiwit niet goed opstijven. 

Stap 5: Klop in een andere kom, de dooiers met de suiker wit en romig.

Stap 6: Zeef de bloem boven het dooiermengsel en spatel erdoorheen.

Stap 7: Spatel vervolgens het eiwit erdoor. Dus let op: niet opnieuw mixen, want het moet luchtig blijven. 

Stap 8: Strijk het beslag gelijkmatig uit over de bakplaat en bak in 8-10 minuten heel lichtbruin in de oven. 

Stap 9: Leg een schone theedoek op een rooster en bestrooi deze met poedersuiker (dit voorkomt vastplakken aan het doek). Stort de cake na het afbakken omgekeerd op het rooster. Trek dan direct het bakpapier eraf, maar laat dat erop liggen, zodat de cake niet uitdroogt. Laat helemaal afkoelen, maar ga meteen door met de volgende stap zodra de cake is afgekoeld.

Stap 10: Bestrijk de cake met de jam, houd 2 cm van een korte kant vrij. Verdeel de vanilleroom erover. Snijd bij de vrijgehouden rand iets in met een mes en rol op (dat rolt netter).

Stap 11: Leg de opgerolde cake met de naad naar beneden op een platte serveerschaal.

Stap 12: Maak de chocoladecrème: Verwarm de slagroom in een pannetje, hak de chocolade grof en laat smelten in de room. Let op: laat het mengsel niet koken! Laat het mengsel buiten de koelkast helemaal afkoelen en klop vervolgens de chocoladecrème op met de handmixer en doe over in een spuitzak met kartelmond. Laat eventueel buiten de koelkast iets opstijven als de crème te vloeibaar is.

Stap 13: Spuit rozetten chocoladeroom op de cake zodat er een boomstam ontstaat. 

Stap 14: Decoreer met kerstchocolaatjes en bestuif eventueel met een beetje poedersuiker vlak voor serveren. Zet er eventueel kaarsjes in.

Tips voor de beste voorbereiding en minder stress in de keuken:

  • Je kan de cranberryjam ver van tevoren koken, dan is die maar klaar.
  • Deze taart kan je prima een dag tevoren maken, maar maak hem wel gelijk af tot punt 12. Dus: cake bakken, laten afkoelen en dan meteen besmeren en rollen. Dat werkt het best. Het afwerken met de chocoladecrème kan eventueel later.
  • Maak de chocoladecrème pas als je de taart helemaal gaat afmaken.
  • Bak de cake niet te donker, dan wordt het droog en breekt het tijdens het rollen.
  • Door de theedoek te bestrooien met poedersuiker zal de cake niet gaan vastplakken aan de doek
  • Haal de taart een uur voor het serveren uit de koelkast, zodat de chocoladecrème niet te koud is, maar wel lekker zacht en romig. 
Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenKerstmisRecept