Koken met Hugo!

Feestelijke borrelplank met hartige bladerdeegkrans, appelbeignets en rauwkost met roquefortdip

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Feestelijke borrelplank met hartige bladerdeegkrans, appelbeignets en rauwkost met roquefortdip
RTL

Dit jaar even geen zin in een uitgebreid vijfgangendiner? Maar óók geen trek in gourmet? Dan heeft Hugo een leuk alternatief waar eigenlijk iedereen blij van wordt: een borrelplank. Deze kun je namelijk zo feestelijk maken dat het perfect is als ‘kerstdiner’, maar ook voor de gezellige avonden daarvoor of daarna. Ideaal voor elke december- of nieuwjaarsborrel.

We beginnen met de ‘bijzondere, smaakvolle, feestelijke, hartige goedgevulde krans’ zoals Hugo het zelf noemt. Oftewel: een hartige bladerdeegkrans met kip en paddenstoelen. Verderop in dit artikel vind je het recept voor de appelbeignets en de rauwkost met roquefortdip. 

Bladerdeegkrans met kip en paddenstoelen

  • Borrelplankgerecht 14 personen of hoofdgerecht 6-8 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2-3 tenen knoflook
  • 350 gr. gemengde paddenstoelen
  • 1/3 bosje tijm
  • Zout en peper
  • 100 gr. gerookt ontbijtspek
  • 3 takjes salie
  • 60 gr. pistachenoten
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • 400 gr. kippengehakt
  • 2 eieren
  • 75 gr. broodkruim
  • 1 pak roomboterbladerdeeg
  • Zoutvlokken voor bestrooien

Extra benodigdheden: keukenmachine, fijne rasp, bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C (onder-bovenwarmte).

Stap 2: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook.

Stap 3: Ris blaadjes van de tijmtakjes. Snijd of scheur de paddenstoelen grof. Maal ze samen met de tijmblaadjes fijn in de keukenmachine of hak ze heel fijn met een mes. 

Stap 4: Voeg de paddenstoelen bij de ui in de pan en bak circa 15 minuten, tot de paddenstoelen bruin kleuren en het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Bak het spek in een droge koekenpan bruin, maar het hoeft niet krokant te bakken. Snijd de salie fijn en bak kort mee met het spek. Doe de paddenstoelen en spek vervolgens in een kom en laat afkoelen.

Stap 6: Maal de pistache in de hakmolen.

Stap 7: Rasp de kaas.

Stap 8: Meng het kipgehakt met de gebakken paddenstoelen, spek, kaas, 1 ei en broodkruim.

Stap 9: Maak een lange baan van 8 plakjes bladerdeeg. Leg ze iets overlappend aan elkaar en druk goed vast. Snijd de overige 2 plakjes in 4 gelijke reepjes en maak hiermee de deegbaan wat breder, door naast elk bladerdeegplakje nog een extra reepje eraan vast te plakken.

Stap 10: Leg een lange rol gehakt in het midden, verdeel ¾ van de nootjes erover en vouw goed dicht. Plak eventueel vast met wat losgeklopte eidooier.

Stap 11: Vorm een krans, met de naad naar beneden op bakpapier. Schuif voorzichtig op de bakplaat. Bestrijk het deeg met losgeklopt eidooier aangelengd met een scheutje water.

Stap 12: Bak de krans in circa 40 minuten gaar en goudbruin.

Stap 13: Haal uit de oven, bestrijk nogmaals met ei en strooi de laatste pistache erover. Bak nog 5 minuten in de oven. 

Appelbeignets

  • Circa 12 stuks
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 3-4 appels
  • 150 gr. zelfrijzend bakmeel
  • Zout
  • ½ flesje bier (pils)
  • Olie voor frituren
  • 70 gr. fijne suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder

Extra benodigdheden: pan voor frituren, appelboor

Bereidingswijze

Stap 1: Verhit de olie tot 180 °C.

Stap 2: Schil de appels. Boor het klokhuis eruit met een appelboor en snijd de appel in 1 cm dikke plakken.

Stap 3: Klop een dik beslag van het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en het bier.

Stap 4: Haal de appelschijven door het beslag en frituur lichtbruin in de hete olie.

Stap 5: Meng de suiker met de kaneel en haal de appelschijven erdoor, zodat ze omhuld worden door een laagje kaneelsuiker. 

Rauwkost met roquefortdip

  • Voor 6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten rauwkost

  • ½ struik bleekselderij
  • 1-2 (paarse) winterpenen
  • 1 bos radijzen
  • 2 stronken roodlof/witlof

Ingrediënten roquefortdip

  • 75 gr. roquefort
  • 125 ml crème fraîche
  • Peper

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de bleekselderij en peen in repen. Laat wat groen aan de radijzen zitten en halveer ze eventueel, en trek de lofblaadjes los.

Stap 2: Meng of pureer de roquefort en crème fraîche en breng op smaak met peper.

Stap 3: Rangschik de groenten op een schaal en zet de dip er in een schaaltje bij.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKerstmisKoken