Risotto met kip en paddenstoelen & paprikasalade met balsamico

Zoek je een gerecht dat een makkelijke basis heeft en naar eigen smaak aangepast kan worden? Dan zit je goed met risotto! Door steeds te variëren kun je een smaakvolle risotto eigenlijk wel wekelijks terug laten komen in je weekmenu. Dit keer gaan we voor een variant met kip en paddenstoelen, met daarbij een smakelijke paprikasalade.
Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de risotto met kip en paddenstoelen. Verderop in het recept lees je hoe je een simpele salade met paprika maakt.
Risotto met kip en paddenstoelen
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten + 30 minuten weken porcini
Ingrediënten
- 10 gr. gedroogde porcini
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Neutrale olie
- 75 gr. roomboter
- ½ bosje tijm
- 500 gr. risottorijst
- 250 ml droge witte wijn
- 1,4 liter kippenbouillon
- 300 gr. gemengde paddenstoelen
- Zout en peper
- 1 (biologische) citroen
- 300 gr. kippendijfilets
- 50 gr. Parmezaanse kaas + extra voor bestrooien

Bereidingswijze
Stap 1: Week de gedroogde porcini een half uur in 75 ml warm water. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook grof.
Stap 2: Verhit een scheut olie met een klontje van de roomboter in een braadpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Ris de helft van de tijm en voeg toe.
Stap 3: Haal de porcini uit het weekwater, bewaar het water. Hak de porcini fijn en bak mee.
Stap 4: Voeg de rijst toe en bak tot de korrels glazig zijn.
Stap 5: Blus af met de wijn en roer tot de wijn is opgenomen door de rijst.
Stap 6: Voeg het weekwater van de porcini toe en roer tot het is opgenomen.
Stap 7: Voeg, al roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en laat de rijst het vocht opnemen. Iedere keer als het vocht bijna helemaal is opgenomen voeg je weer een scheut toe.
Stap 8: Kook de risotto 15-18 minuten. Roer regelmatig.
Stap 9: Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd in kleinere stukken. Ris de overige tijmblaadjes van de takken.
Stap 10: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen met de tijm. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 11: Verhit de grillpan. Leg de kippendijfilets uit, sla eventueel iets plat met een vleeshamer. Bestrooi met zout en peper en bestrijk met olie. Grill de kip gaar in de grillpan.
Stap 12: Rasp de kaas. Roer de kaas met de helft van de gebakken paddenstoelen, citroenrasp en boter door de risotto.
Stap 13: Schep de risotto op de borden. Snijd de kip in repen en sprenkel er wat citroensap over.
Stap 14: Verdeel met de overige paddenstoelen over de risotto en bestrooi naar smaak met extra kaas.

Simpele salade met paprika
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 3 puntpaprika’s
- 75 gr. rucola
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in ringen.
Stap 2: Maak de paprika en rucola aan met de balsamicoazijn, olie, zout en peper.