Koken met Hugo!

Pannenkoeken met spek, geitenkaas en doperwtensalade & crêpes Suzette

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Pannenkoeken met spek, geitenkaas en doperwtensalade & crêpes Suzette
RTL

Ondanks dat veel mensen pannenkoekenmix blijven kopen, is het maken van je eigen beslag supermakkelijk en vele malen goedkoper. Hugo laat je zien hoe je een basisbeslag maakt én maakt er twee varianten pannenkoeken mee, een hartige met spek en geitenkaas én een zoete klassieker: crêpes Suzette. Oftewel, flensjes in sinaasappelsaus.

Het recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het bereiden van het pannenkoekenbeslag. Verderop in het recept lees je hoe je daarmee ook de spekpannenkoeken met doperwtensalade en geitenkaas maakt. Ten slotte lees je hoe je de flensjes in sinaasappelsaus (Crêpes Suzette) maakt.

Pannenkoekenbeslag

  • 5-7 stuks
  • Bereiding: circa 5 minuten + 30 minuten rusten

Ingrediënten

  • 250 gr. bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • Snuf zout

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de bloem in een kom. Schenk al roerend de melk erbij. Roer de eieren erdoor en breng op smaak met een snuf zout.

Stap 2: Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

TIP: voeg voor flensjes een extra ei en wat meer melk toe.

Spekpannenkoeken met doperwtensalade & geitenkaas 

  • 5-7 stuks
  • Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten rusten

Ingrediënten

Pannenkoeken

  • 250 gr. bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • Snuf zout
  • 150 gr. gerookt gesneden ontbijtspek
  • Roomboter om in te bakken

Doperwtensalade

  • 200 gr. doperwten 
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels dragonazijn
  • 4-5 eetlepels extra vergine olijfolie 
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bos radijzen met mooi groen blad
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de bloem in een kom. Schenk al roerend de melk erbij. Roer de eieren erdoor en breng op smaak met een snuf zout.

Stap 2: Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Stap 3: Leg de spekplakken in een droge koekenpan. Zet op het vuur en laat zo rustig krokant bakken in het eigen vet.

Stap 4: Kook de doperwten volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel koud en laat goed uitlekken.

Stap 5: Roer in een kom de mosterd en azijn door elkaar. Schenk al kloppend de olie erbij, zodat je een gebonden dressing krijgt.

Stap 6: Snijd de bieslook fijn. Snijd de radijzen in plakjes (bewaar het blad) en meng met de doperwten door de dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7: Hak de gebakken spek in stukjes en roer door het beslag. 

Stap 8: Verhit een koekenpan en laat een klontje boter smelten. Schep een soeplepel beslag in de pan en bak een vrij dikke pannenkoek. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur, keer als de onderkant mooi goudbruin is gebakken. 

Stap 9: Verdeel geitenkaas over de pannenkoek en bak tot de kaas iets smelt en andere kant van de pannenkoek ook goudbruin gebakken is. Bak zo alle pannenkoeken.

Stap 10: Meng met de doperwten met het radijzenblad. Serveer de pannenkoeken met de salade op de borden.

Crêpes Suzette: Flensjes in sinaasappelsaus 

  • Voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten rusten

Ingrediënten

Flensjes

  • 250 gr. bloem
  • 600 ml melk
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • Neutrale olie om in te bakken

Vulling

  • 2 perssinaasappels
  • 1 citroen
  • 60 gr. suiker
  • 50 gr. roomboter
  • 1 borrelglaasje sinaasappellikeur
  • 4 bollen vanille-ijs
  • 4 plakken sinaasappel

Extra nodig: (gummi) bakkwast, ijsknijper

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de bloem in een kom. Schenk al roerend de melk erbij. Roer de eieren erdoor en breng op smaak met een snuf zout.

Stap 2: Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Stap 3: Verwarm een koekenpan, smeer de pan in met olie, schenk een lepel beslag in de pan en bak een dun lichtbruin pannenkoekje (oftewel een flensje of crêpe). 

Stap 4: Keer en bak nog even kort. Bak zo al het beslag één voor één op. Vouw de crêpes in vieren dubbel.

Stap 5: Rasp 1 sinaasappel. Pers de sinaasappels en citroen uit.

Stap 6: Laat in een pan met dikke bodem de suiker karamelliseren.

Stap 7: Voeg de boter en sinaasappelrasp toe en blus af met sinaasappelsap. Laat wat inkoken tot een dikke siroop.

Stap 8: Zet de afzuigkap uit (in verband met veiligheid). Leg de crêpes in de pan en voeg een scheut likeur toe. Steek de likeur aan en flambeer de crêpes.

Stap 9: Presenteer de crêpes met de saus op de borden. Schep er een bol ijs op. Decoreer met een plak sinaasappel.

TIP: waarschijnlijk bak je meer flensjes dan je nodig hebt, maar deze kan je heel goed invriezen.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven