Kokosrijst met garnalen, zelfgemaakte sambal en paksoi met limoenboter en amandel

Een makkelijke maandag maaltijd. Het is simpel, snel klaar, en super lekker. De sambal kun je op veel verschillende manieren maken, de simpelste is sambal oelek. Dat is wat hugo vandaag maakt, hij maakt er ook nog een gebakken sambal bij.
Het recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het bereiden van de kokosrijst met garnalen. Verderop in het recept lees je hoe je de sambal met citroengras maakt. Ten slotte lees je hoe je de paksoi met limoenboter en amandel maakt.
Kokosrijst met garnalen
- Hoofdgerecht voor 3-4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Neutrale olie
- Zout
- 225 gr. gepelde rauwe garnalen
- 3 theelepels gemalen koriander
- 150 gr. doperwten (diepvries)
- 3 eetlepels geraspte kokos
- 600 gr. gekookte afgekoelde rijst
- Sambal badjak naar smaak (kant-en-klaar of zie recept)
Extra nodig: grote wok

Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.
Stap 2: Verwarm een scheut olie in een wok en fruit de ui en knoflook met een snuf zout 3-4 minuten.
Stap 3: Hak de garnalen grof, voeg toe aan de wok en roerbak 1 minuut.
Stap 4: Voeg de gemalen koriander, doperwten en kokos toe en roerbak nog een minuut.
Stap 5: Voeg de rijst en sambal erbij en roerbak circa 5 minuten.
Sambal met citroengras
- Bijgerecht/saus voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 2 stengels citroengras
- 7-10 rode pepers
- 4 tenen knoflook
- 1 theelepel kristalsuiker
- ½ theelepel zout
- 50 ml neutrale olie
Extra nodig: vijzel of hakmolentje

Bereidingswijze
Stap 1: Verwijder de buitenste laag van de citroengras en hak grof.
Stap 2: Verwijder de zaadlijsten of een deel van de zaadlijsten van de pepers. Pel de knoflook.
Stap 3: Hak de pepers en knoflook grof. Doe samen met het citroengras, suiker en zout in de keukenmachine en pureer.
Stap 4: Verhit de olie in een wok en voeg het pepermengsel toe. Bak circa 10 minuten op laag vuur, tot de sambal wat donkerder wordt. Voeg eventueel meer olie toe als het aanbakt.
Stap 5: Zet het vuur uit en laat de sambal helemaal afkoelen.
TIP: In een afgesloten potje kun je de sambal een paar weken in de koelkast bewaren.
Paksoi met limoenboter en amandel
- Groentegerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- Zout- en chilivlokken
- 50 gr. amandelschaafsel
- 40 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 1 limoen
- 4 Shanghai paksoi (kleine)
Extra nodig: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een flinke pan water met zout aan de kook.
Stap 2: Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin.
Stap 3: Meng de boter met rasp van de halve limoen en een kneepje sap, snuf zoutvlokken en chilivlokken.
Stap 4: Halveer de paksoi overlangs en kook (blancheer) de paksoi 2-3 minuten in het kokende water.
Stap 5: Haal uit de pan, laat uitlekken in een vergiet. Doe over op een schaal en verdeel de boter erover.