Sinterklaas borrelplank met Spaanse gehaktballen, Turkse pides en pantosti’s

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Sinterklaas borrelplank met Spaanse gehaktballen, Turkse pides en pantosti’s
RTL

Het weekend beginnen we natuurlijk het liefst met een goedgevulde borrelplank. En omdat Sinterklaas weer in het land is, besloot Hugo een lekkere Sintborrelplank te maken. Dit keer niet met de standaardhapjes die je rond pakjesavond verwacht, maar hapjes uit Turkije, Spanje en Nederland.

Spaanse gehaktballen - Albúndigas

  • Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + 20 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 350 gr. half-om-half gehakt 
  • Zout en peper
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels paneermeel
  • Olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • ½ - 1 theelepel chilivlokken
  • 1 blik tomatenblokjes 

Bereidingswijze

Stap 1: Meng het gehakt met zout, peper, paprikapoeder, speculaaskruiden, ei en paneermeel. Vorm kleine balletjes.

Stap 2: Bak de gehaktballetjes in olijfolie rondom bruin in een hapjespan. 

Stap 3: Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. 

Stap 4: Bak mee met de gehaktballen in de pan.

Stap 5: Voeg de komijn, chilivlokken en tomatenblokjes toe. Laat 15-20 minuten sudderen.

Pide met ui en witte kaas 

  • Borrelplankgerecht voor 6-8 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 5 grote uien
  • Neutrale olie 
  • ½ eetlepel baharat (specerijenmengsel)
  • 1 rol flammkuchendeeg 
  • Zout en peper 
  • 150 gr. witte kaas 

Extra nodig: Bakplaat 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 210°C onder- en bovenwarmte.

Stap 2: Pel de uien en snijd in dunne halve ringen.

Stap 3: Verhit een koekenpan met een scheut olie. Voeg de uien, baharat en een snuf zout en wat peper toe.

Stap 4: Bak de uien in circa 20 minuten zacht. 

Stap 5: Rol het deeg uit. Snijd in de lengte in drieën, maar laat op het bakpapier liggen. Leg het deeg op de bakplaat.

Stap 6: Verdeel er wat van het uienmengsel over en laat aan de boven-, onderkant en zijkant wat ruimte over. Verkruimel de feta erover en vouw het deeg iets over de vulling. Knijp aan de onder- en bovenkant dicht. Maak zo 3 pides.

Stap 6: Bak circa 20 minuten in de oven. 

Pantosti’s met ham en kaas 

  • Borrelplankgerecht voor 6-8 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr. belegen kaas 
  • 8 sneeën (zuurdesem)brood 
  • 4 plakken achterham of geroosterde ham
  • 50 gr. roomboter 
  • 2 eetlepels olijfolie 

Extra nodig: Grove rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Rasp de kaas. 

Stap 2: Beleg 4 sneeën brood met de helft van de kaas. Verdeel daar de plakken ham en vervolgens de overige kaas over.

Stap 3: Verwarm een grote koekenpan op het vuur met de helft van de boter en een eetlepel olie. 

Stap 4: Bak de tosti’s circa 7 minuten of tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin. 

Stap 5: Snijd de tosti’s in stukken en serveer meteen. Lekker met ketchup en/of mayonaise! 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven