Koken met Hugo!

Miso ramen met shiitake en een kaas shiso sando

·Aangepast:
Miso ramen met shiitake en een kaas shiso sando
RTL

Vandaag maken we een Japans uitstapje. Hugo kookt miso ramen met shiitake en een kaas shiso sando. Miso ramen is een Japanse noedelsoep, waarbij de bouillon op smaak wordt gebracht met miso, een populaire gefermenteerde sojabonenpasta die een diepe, hartige smaak geeft aan een gerecht. Een sando is een Japanse sandwich en shiso, een Japans kruid met een muntachtige smaak. Dat wordt lekker!

Miso ramen met shiitake 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 125 gr. shiitakes 
  • 1 prei 
  • 5 cm. gemberwortel
  • 1 stengel citroengras 
  • 1 eetlepel sesamolie 
  • ½ theelepel chilivlokken 
  • 1 liter paddenstoelenbouillon 
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 50 gr. witte miso 

Vulling

  • 2 eieren
  • 200 gr. sugar snaps
  • 180 gr. udon noedels 
  • 150 gr. mais (blik)

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm een braadpan en rooster de shiitakes droog in de pan. 

Stap 2: Snijd het groene gedeelte van de prei in grove stukken en de gember in plakken. Kneus het citroengras, leg er eventueel een knoop in. 

Stap 3: Voeg de sesamolie bij de shiitakes in de pan en doe de prei, gember en het citroengras erbij. 

Stap 4: Voeg de chilivlokken toe en bak 2 minuten mee. 

Stap 5: Doe de paddenstoelenbouillon erbij. 

Stap 6: Voeg ook de sojasaus toe aan de soep. 

Stap 7: Laat de soep circa 20 minuten op laag vuur trekken.

Stap 8: Breng water aan de kook en kook de eieren 6 minuten in het kokende water. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze. 

Stap 9: Kook de noedels volgens de verpakking en spoel deze koud af. 

Stap 10: Zeef de soep boven een pan. Bewaar de shiitake en gooi de overige smaakmakers weg. Leng de miso aan met een paar eetlepels water en roer goed door.

Stap 11: Snijd de sugar snaps in dunne repen. Snijd de witte prei in fijne halve ringen. Kook deze groenten 1 minuut in de soep.

Stap 12: Verdeel de noedels, shiitakes en mais over 4 kommen. Schep de hete soep erop. 

Stap 13: Halveer de eieren en leg in de soep.

 

 

Dít wist jij nog niet over het populaire ingrediënt 'miso'
Lees ook

Dít wist jij nog niet over het populaire ingrediënt 'miso'

Kaas-shiso sando 

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 60 gr. walnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 8 sneetjes brioche
  • 2 eetlepels (Japanse) mayonaise 
  • 180 gr. extra belegen kaas
  • 8 shisobladeren of een bosje (Thaise) basilicum 
  •  

Extra nodig: kaasschaaf 

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Hak de walnoten grof.

Stap 2: Rooster de walnoten kort in een droge pan tot ze licht beginnen te geuren.

Stap 3: Meng de warme noten in een kom met honing en zet deze apart.

Stap 4: Besmeer 2 sneetjes brioche met een dun laagje mayonaise.

Stap 5: Schaaf plakken van de kaas en leg op het besmeerde brood.

Stap 6: Leg de shiso-bladeren op de kaas

Stap 7: Verdeel de honingnoten erover.

Stap 8: Dek af met de overige sneetjes brioche.

Stap 9: Snijd de korstjes eraf. Halveer diagonaal en serveer direct.

 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin: Lekker LevenEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenReceptCulinair