Vleespasteitjes met prei en kaas en een salade met witlof, venkel en appel

De vleespasteitjes die op het menu staan, zijn perfect voor bij een borrel. Wil je er nou een volledige maaltijd van maken, serveer er dan een frisse salade met witlof, venkel en appel bij. Erg lekker!
Vleespasteitjes met prei en kaas
- 8 stuks
- Bereidingswijze circa 30 minuten + 30 minuten bakken
Ingrediënten:
• 500 gr prei
• 50 gr. Parmezaanse kaas of pecorino
• 1 ei
• 200 gr. half-om-half-gehakt
• 2 eetlepels paneermeel
• 2 theelepels mosterd
• Zout en peper
• 8 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
Extra nodig: Ingevette muffinvorm, steker van negen cm, steker van zeven cm.
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan water aan de kook.
Stap 2: Snijd het harde groen van de prei en snij het witte deel in fijne ringetjes. Kook/blancheer de prei twee tot drie minuten in het kokende water, tot deze zacht is. Giet af en laat hem uitlekken in een zeef. Laat daarna even afkoelen.
Stap 3: Rasp de kaas en klop het ei los in een kommetje.
Stap 4: Meng in een kom het gehakt met de prei, paneermeel, kaas, mosterd en de helft van het ei. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 180˚C (onder- en bovenwarmte). Plaats het rooster onderin de oven.
Stap 6: Steek met de grotere steker cirkels uit het deeg en bekleed de acht holtes van de muffinvorm ermee.
Stap 7: Breng de restjes van het deeg samen. Rol opnieuw uit en steek hier met de kleinere steker cirkels uit. Maak dan in het midden een kruisje met een scherp mes.
Stap 8: Verdeel de vleesvulling over het grote deeg en duw wat aan met een lepel. Dek af met de kleine deegcirkels en druk de randen dicht met een vork.
Stap 9: Bestrijk de bakjes met ei en bak de pasteitjes 25 tot 30 minuten gaar.
TIP: Serveer cornichons (zure augurkjes) en extra mosterd bij de pasteitjes.
Salade met witlof, venkel en appel
- 4 personen
- Bereidingswijze circa 15 minuten
Ingrediënten:
• 50 gr. walnoten
• 1 venkel
• 2 stronken witlof of roodlof
• 1 groene appel
• 1 bosje bieslook
• 400 gr gekookte linzen
Vinaigrette:
• 2 theelepels grove mosterd
• 3 eetlepels witte wijnazijn of sherryazijn
• 6 eetlepels olijfolie
• Snuf gemalen anijs
• Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn en olie. Maak op smaak met anijs, zout en peper.
Stap 2: Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Stap 3: Snijd de harde kern uit de venkel en het klokhuis uit de appel.
Stap 4: Snijd of schaaf de venkel fijn en pluk de lofblaadjes.
Stap 5: Snijd de appel in smalle partjes of blokjes.
Stap 6: Snijd de bieslook fijn en hak de noten grof.
Stap 7: Meng de linzen, venkel, lof, appel en bieslook en maak aan met de dressing.
Stap 8: Serveer de salade in een schaal en verdeel de noten erover.
