Koken met Hugo!

Zuurkoolstamppot met een twist én Griekse yoghurt, kersencompote en kaneelbiscuits

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Zuurkoolstamppot met een twist én Griekse yoghurt, kersencompote en kaneelbiscuits
RTL

Vandaag staat Hugo's lievelingsstamppot op het menu: zuurkoolstamppot! Maar Hugo zou Hugo niet zijn als hij geen kleine twist geeft aan dit klassieke gerecht. Ook het toetje is al voor je bedacht. Hugo maakt een Griekse yoghurt met kersencompote en zelfgemaakte kaneelbiscuits. Haal snel alle ingrediënten in huis en ga aan de slag, want dit wil je proeven!

Zuurkoolstamppot met braadworst, spek en salie

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 1 kg kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 500 gr. zuurkool
  • 50 gr. rozijnen
  • 50 gr. roomboter
  • 4 braadworsten (rund of varken)
  • 100 gr. spekblokjes
  • 2 sjalotten
  • 1 takje salie
  • 100-150 ml volle melk
  • 1 á 2 zoetzure appels

Klassieke zuurkoolstamppot met een kleine twist 

Stap 1: Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Breng ze vervolgens met water en een snuf zout aan de kook. En kook de aardappels 10 minuten.

Tip: Zet de aardappels altijd op in koud water en breng het langzaam aan de kook. Wanneer je de aardappels rechtstreeks in het kokende water doet, dan heb je kans dat de zetmeel aan de buitenkant gaat uitzetten en dat de binnenkant rauw blijft. Dan krijg je dus een snotterige aardappel aan de buitenkant en een harde binnenkant. En je wil natuurlijk dat ze mooi, egaal gaar worden.

Stap 2: Voeg dan de zuurkool en de helft van de rozijnen toe en laat het nogmaals 10 minuten koken.

Stap 3: Verhit ondertussen een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de braadworst. En bak de spek uit in een kleine koekenpan, zonder boter of olie.  

Stap 4: Pel en snijd de sjalotjes in smalle partjes. Voeg dit vervolgens met de salie bij de worst en bak tot de sjalotten lekker zacht zijn.

Stap 5: Giet de aardappels, zuurkool en de rozijnen af. Doe daarna de boter en de melk erbij en stamp het geheel tot een stamppot. Meng daarna de spekjes met het bakvet er doorheen.

Stap 6: Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in blokjes. Voeg dit als laatste nog even kort bij de stamppot.

Stap 7: Schep de stamppot met het spek, de worst en sjalotten ’jus’ op de borden. Bestrooi met de overige rozijnen en je kan aan tafel!

Griekse yoghurt met kersencompote en kaneelbiscuits

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten + het afkoelen van de saus

Ingrediënten:

  • 1 doosje kersen (diepvries)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 kaneelstok
  • scheutje rode wijnazijn
  • 4 kaneelbiscuitjes (zie recept of kant-en-klaar)
  • 400 ml Griekse yoghurt

Stap 1: Hak de kersen in stukjes. Breng de kersen daarna met de suiker, kaneel en rode wijnazijn in een steelpannetje aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.

Stap 2: Laat de compote afkoelen.

Stap 3: Schep de yoghurt in kommetjes, schep de compote erop en serveer er een kaneelbiscuitje bij.

Kaneelbiscuit

  • Koekjes 12 stuks
  • Bereidingstijd: circa 20  minuten

Ingrediënten:

  • 3 sneetjes wit casinobrood
  • roomboter voor besmeren
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Snijd de korstjes van het brood en besmeer het overgebleven brood met boter.

Stap 3: Meng de kaneel en de suiker en bestrooi het brood ermee. Of druk de besmeerde broodjes in het suikerkaneelmengsel.

Stap 4: Snijd het brood in repen, leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en krokant. 
 

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken