Koken met Hugo!

Indiase mosselen met kerrie en kokos, naan met knoflook en mango-komkommersalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Indiase mosselen met kerrie en kokos, naan met knoflook en mango-komkommersalade
RTL

Vandaag bereidt Hugo mosselen met een Indiaas tintje én maakt hierbij heerlijke naan. Mosselen zijn een prachtig Nederlands product; het is gezond, het is lokaal, het is voedzaam en het is vooral ontzettend eenvoudig. Naan is plat brood, dat gewoon in de supermarkt te verkrijgen is, maar het is óók heel eenvoudig zelf te maken. En je kunt ook nog variëren met allerlei smaken en specerijen! Dat is dan ook precies wat Hugo vandaag gaat doen!

Het recept bestaat uit drie onderdelen: Allereerst de mosselen met kerrie en koks, ten tweede de naan en tot slot maakt hij er een frisse mango-komkommersalade bij als bijgerecht. 

Mosselen met kerrie en kokos

  • Hoofdgerecht voor 2-3 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 2 kg mosselen
  • 1 bos bosuien
  • 150 gr. winterpeen
  • 1 groene chilipeper
  • 2-3 tenen knoflook
  • 2-3 cm gemberwortel
  • 1 bos koriander
  • 1 volle eetlepel kerriepoeder bv kerrie/curry madras
  • Neutrale olie
  • 1 pakje kokoscrème of romige kokosmelk (200 ml)

Extra benodigdheden:

  • Hakmolentje
  • (Mossel)pan
  • Wok met deksel

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de mosselen en gooi indien aanwezig de kapotte exemplaren weg, anders kun je er behoorlijk ziek van worden. 

Stap 2: Snijd het wit van de bosuien fijn en bewaar het groen.

Stap 3: Schil en snijd de peen in kleine blokjes.

Stap 4: Maak de peper schoon, verwijder eventueel (een deel van) de zaadlijsten als je niet van (te) pittig houdt.

Stap 5: Pel en snijd de knoflook.

Stap 6: Schil of was de gember en snijd deze fijn. Snijd daarnaast ook de koriandersteeltjes fijn.

Stap 7: Verwarm een scheut olie in een hoge (mossel)pan en bak op middelhoog vuur het de gesneden bosui, peen, pepers, knoflook, koriandersteeltjes en gember 2-3 minuten.

Stap 8: Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee.

Stap 9: Voeg de mosselen erbij, schep om en dek af. Kook de mosselen in circa 5 minuten gaar.

Stap 10: Schud of schep halverwege een keer om.

Stap 11: Snijd het bosuigroen.

Stap 12: Schep de kokoscrème en het korianderblad door de mosselen en bestrooi met bosui.

Stap 13: Serveer de mosselen op borden en eet smakelijk! 

Tip: Serveer het kookvocht er in een kommetje als soepje bij of vries het in!

Naan met knoflook

  • 4 broden
  • bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. patentbloem + extra voor uitrollen
  • 7 gr. bakpoeder
  • 1 theelepel fijne suiker
  • 1 theelepel zout + zoutvlokken voor bestrooien
  • 225-250 ml volle yoghurt
  • 1-2 tenen knoflook
  • 50 gr. roomboter
  • 2 theelepels korianderzaad

Extra benodigdheden:

  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Bakkwast

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout.

Stap 2: Schenk de yoghurt erbij. Meng en kneed tot een soepel deeg.

Stap 3: Leg het deeg terug in de kom. Dek af met een bord en laat minstens 20 minuten rusten.

Stap 4: Verhit de oven tot 240°C (onder- en bovenwarmte) en verwarm een bakplaat in de oven.

Stap 5: Laat de boter smelten in een steelpan.

Stap 6: Vijzel het korianderzaad grof, pel en snijd de knoflook en voeg beiden toe aan de boter.

Stap 7: Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol uit op een met bloem bestrooid aanrecht in de bekende langgerekte druppelvormige naanvorm.

Stap 8: Haal de hete bakplaat uit de oven. Leg het deeg op de plaat. Bestrijk royaal met de knoflook-korianderboter, bestrooi met zoutvlokken.

Stap 9: Schuif de plaat in de oven en bak de naans in 10-13 minuten gaar.

Mango-komkommersalade

  • Bijgerecht
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote stevige groene mango (niet te rijp)
  • 1 komkommer
  • 1 groene chilipeper
  • 1 klein bosje munt
  • 1 limoen
  • Vissaus of zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil en snijd de mango in blokjes.

Stap 2: Halveer de komkommer overlangs, schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer in halve maantjes.

Stap 3: Verwijder de (meeste) zaadlijsten van de chili en snijd de peper fijn.

Stap 4: Scheur of snijd de muntblaadjes fijn.

Stap 5: Meng en breng op smaak met limoenrasp, -sap en vissaus of zout.

Gek op mosselen? Probeer ook eens deze gerechten!

Zijn mosselen jouw favoriet? Wij hebben nog veel meer verrassende recepten met mosselen. Probeer bijvoorbeeld eens de Kroatische visstoof met krokante polenta of de overheerlijke mosselsoep met groenten en biermuffins. Kan je er geen genoeg van krijgen? Trek je schort maar uit de kast en probeer de Italiaanse mosselen met huisgemaakte tiramisu en een frisse salade.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin Lekker Leven